Αντιδράσεις στην Κύπρο λόγω υποψηφιότητας σπιτιού στην Αμμόχωστο για ευρωπαϊκό βραβείο αρχιτεκτονικής

«Αττίλας» σε ευρωπαϊκό βραβείο Αρχιτεκτονικής
AMINREZA IRANMANESH

Αντιδράσεις προκαλεί στην Κύπρο η παρουσία σπιτιού στην Αμμόχωστο στη λίστα των υποψηφιοτήτων της Κύπρου για το βραβείο Αρχιτεκτονικής «Mies van der Rohe».

Αναλυτικότερα, η λίστα, η οποία ανακοινώθηκε από την Κομισιόν και το Fundacio Mies van der Rohe, περιλαμβάνει 420 έργα αρχιτεκτονικής προερχόμενα από την Αλβανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, την ΠΓΔΜ, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, το Μαυροβούνιο, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η λίστα με τις υποψηφιότητες της Κύπρου περιλαμβάνει συνολικά 11 κτήρια, εκ των οποίων τα δέκα βρίσκονται στη Λευκωσία, τη Λεμεσό, την Πάφο και τον Άγιο Θεόδωρο. Ωστόσο, το «D House- D Evi» βρίσκεται στην Αμμόχωστο και αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Οζγκούρ Ντιντσιουρέκ, ο οποίος εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του τουρκοκυπριακού Πανεπιστημίου της Ανατολικής Μεσογείου ως καθηγητής Αρχιτεκτονικής.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του τμήματος Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου, ο καθηγητής Κοκάν Γκρτσεφ – επίσης μέλος του διδακτικού προσωπικού του- συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής υποψηφιοτήτων ως «ανεξάρτητος ειδικός», ο οποίος υποβάλει πέντε έργα- προτάσεις στην αρμόδια επιτροπή. Στη σχετική ανάρτηση σημειώνεται ότι «οι υποψήφιοι για το βραβείο προτείνονται από τις ενώσεις αρχιτεκτόνων που συνθέτουν τμήμα του ACE (Architect's Council of Europe), άλλες ευρωπαϊκές εθνικές ενώσεις αρχιτεκτόνων, μια μεγάλη ομάδα ανεξάρτητων ειδικών από όλη την Ευρώπη και τη Συμβουλευτική Επιτροπή».

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», τα δέκα έργα στις ελεύθερες περιοχές έχουν προταθεί από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου, ενώ η κατοικία στην Αμμόχωστο είναι άγνωστο από πού έχει προταθεί – και είναι πιθανό να είναι κτισμένη σε ελληνοκυπριακή γη. Παράλληλα, σημειώνεται ότι σε επικοινωνία που είχε ο σύλλογος με τον ευρωπαϊκό οργανισμό, δεν δόθηκε εξήγηση για την εν λόγω υποψηφιότητα.

«Η κίνηση αυτή θεωρείται έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, παρόλο που η υποψηφιότητα τίθεται ως συμμετοχή της Κύπρου, χωρίς να γίνεται οποιοσδήποτε διαχωρισμός.Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να παραγνωρίζεται το πολιτικό πρόβλημα, γι' αυτό και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, ο οποίος βρέθηκε εξ απροόπτου μπροστά στην εξέλιξη αυτή, μελετά τρόπους αντίδρασης σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι το τουρκοκυπριακό πανεπιστήμιο βρίσκεται σε μικρή απόσταση (περίπου δέκα χιλιομέτρων) από την Αμμόχωστο.

Δημοφιλή