Είναι η μαγική λέξη… που γυρνά στο μυαλό των περισσότερων ιδρυτών startups. Η χρηματοδότηση, φυσικά. Που μπορούν να βρεθούν τα χρήματα, ποιος θα επενδύσει και πότε. Πολλές συζητήσεις γίνονται σχετικά με την χρηματοδότηση των ελληνικών καινοτόμων επιχειρήσεων. Τα ερωτήματα επίσης πολλά. Η HuffPost Greece μίλησε με τον συνιδρυτή του Openfund, Γιώργο Τζιραλή. Έναν από τους ανθρώπους που κάνει τις συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι το Openfund στο οποίο συμμετέχετε και εσείς προσωπικά;
Το Jeremie Openfund II είναι ένα κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital fund) ύψους 11,7 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο απευθύνεται σε καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας.
Τυπικά πραγματοποιούμε επενδύσεις αρχικού ύψους μεταξύ 50 και 150 χιλιάδων ευρώ, ώστε μία ομάδα να δημιουργήσει και λανσάρει ένα προϊόν, με ζητούμενο την απόδειξη της αξίας του από ικανό αριθμό χρηστών. Σε δεύτερο στάδιο, επενδύουμε ποσά μεταξύ 300 και 500 χιλιάδων ευρώ, με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης επιχειρήσεων που έχουν επιτύχει τα παραπάνω.
Σκοπός μας είναι να παρέχουμε σε φιλόδοξους επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες που απευθύνονται στις διεθνείς αγορές οτιδήποτε χρειάζονται ώστε να μετατρέψουν την ιδέα τους σε τεχνολογικό προϊόν, το προϊόν σε εμπορική δραστηριότητα και εν τέλει τη δραστηριότητα αυτή σε επιτυχημένη επιχείρηση.
Το Openfund λειτουργεί από το 2009. Πόσα χρήματα έχετε επενδύσει σε ελληνικά startups μέχρι σήμερα;
Το Openfund, στην αρχική του εκδοχή, ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2009, πραγματοποιώντας επενδύσεις ύψους μεταξύ 20 και 50 χιλιάδων ευρώ ανά εταιρεία. Μεταξύ 2009 και 2011 πραγματοποίησε 8 επενδύσεις, οι 4 εξ' αυτών σε ελληνικές startup.
Το τρέχον, δεύτερο Openfund, από την έναρξη λειτουργίας του πριν δύο χρόνια ως σήμερα και δραστηριοποιούμενο αποκλειστικά στην Ελλάδα, έχει ήδη ανακοινώσει 14 επενδύσεις, με αρκετές ακόμα να ακολουθούν.
Πόσα χρήματα αναμένεται να επενδύσετε το 2015;
Τo Jeremie Openfund II έχει μέχρι σήμερα επενδύσει κεφάλαια που ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Κατά τη διάρκεια του 2015 στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε έως και 10 νέες επενδύσεις, τοποθετώντας κεφάλαια συνολικού ύψους 2,5 έως 5 εκατομμυρίων σε νέες και υφιστάμενες εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας.
Έχετε μια συνολικότερη εικόνα για τον χώρο των Startups στην Ελλάδα. Σε τι επίπεδο, κατά την γνώμη σας, βρίσκονται οι καινοτόμες επιχειρήσεις στη χώρα μας;
Έχουμε έντονα βιώματα και βαθιά πεποίθηση πως πολύ επιτυχημένες, καινοτόμες τεχνολογικές επιχειρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν από την Ελλάδα. Η έλλειψη σημαντικού αριθμού παραδειγμάτων μέχρι πρότινος είναι δεδομένη, ωστόσο θεωρούμε πως αυτή εξισορροπείται από τη θέληση και τη σκληρή δουλειά των ενδιαφερομένων, σε μια διεθνή αγορά που είναι περισσότερο ανοικτή από ποτέ.
Σήμερα, πιστεύουμε πως όλα τα κομμάτια του παζλ μοιάζουν να μπαίνουν στη θέση τους, σε ένα οικοσύστημα που ωριμάζει κάθε μέρα που περνά. Στο πλαίσιο αυτό, μοναδικό ζητούμενο είναι ο χρόνος, μέσα από τον οποίο θεωρούμε δεδομένο πως θα προκύψουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ποια είναι τα κριτήρια έτσι ώστε μια επιχείρηση να λάβει χρηματοδότηση από το Openfund;
Τα κύρια κριτήρια είναι τα εξής τρία: α) ομάδα, β) αγορά, γ) προϊόν. Η ομάδα είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο μιας startup. Μας ενδιαφέρουν αφοσιωμένοι ιδρυτές που αντιλαμβάνονται σε βάθος την τεχνολογία, το επιχειρείν, καθώς και την αγορά στην οποία θα δραστηριοποιηθούν. Η τελευταία οφείλει να είναι σημαντικού μεγέθους, ώστε να επιτρέπει τη δημιουργία αρκούντως μεγάλων επιχειρήσεων. Αναζητούμε προϊόντα που είναι θεμελιωδώς καινοτομικά και στη βάση αυτή δύνανται να αλλάξουν μία αγορά προς το καλύτερο.
Ποια είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχετε δώσει σε startup μέχρι σήμερα;
Το Jeremie Openfund II μπορεί να επενδύσει έως και 750 χιλιάδες ευρώ ανά εταιρεία. Στη συνέχεια, εργαζόμαστε ώστε οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας να προσελκύσουν μεγαλύτερα κεφάλαια από επενδυτές επομένου σταδίου.
Επειδή είμαστε σε οικονομικά δύσκολη εποχή, κάποιοι θα σκεφτούν «καλά όλα αυτά, αλλά γιατί ένας επενδυτής- συνεργάτης να συμμετέχει στο Openfund;». Τι απάντηση υπάρχει σε αυτό;
Πιστεύω πως μία στις τρεις μεγάλες εταιρείες που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα θα είναι εταιρείες τεχνολογίας. Στο Openfund φιλοδοξούμε να βοηθήσουμε κάποιες από αυτές να δημιουργηθούν.
Έρχεστε σε επαφή πολύ συχνά με νέους ανθρώπους, που διαχειρίζονται κάποια καινοτόμα επιχείρηση. Ποια προβλήματα σας λένε ότι αντιμετωπίζουν στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας;
Τα προβλήματα είναι αρκετά, ωστόσο στο τέλος της ημέρας δεν είναι και τόσο διαφορετικά έναντι άλλων οικοσυστημάτων ή γεωγραφιών. Η δημιουργία μιας startup είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα από πάρα πολλές πλευρές, τα όποια 'τοπικά' προβλήματα είναι μάλλον δευτερεύοντα αν κοιτάξει κανείς την ευρύτερη εικόνα. Την ίδια στιγμή, αρκετά από τα προβληματικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης οικονομίας αφήνουν εν πολλοίς ανεπηρέαστες τις startup επιχειρήσεις, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα ίσως αποτελούν ευκαιρία για αυτές. Για μια σειρά από λόγους, κάθε μέρα που περνάει είναι μια καλύτερη μέρα για να ξεκινήσει κανείς.