Οι διακοπές αποτελούν μία περίοδο που ακόμα και οι διαιτολόγοι προτρέπουν να αφήσουμε στην άκρη κάθε είδους δίαιτα και να απολαύσουμε χωρίς ενοχές τις χαρές των ημερών (διατροφικές και μη), αλλά πάντοτε με μέτρο. Η επαναφορά στην πραγματικότητα πολύ συχνά είναι ιδιαίτερα σκληρή και η ανάγκη για γρήγορη απώλεια βάρους περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Με το ξεστόλισμα του δέντρου, ξεκινάει και το άγχος για την απώλεια των χριστουγεννιάτικων κιλών. Ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου, PhD, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος εξηγεί πως θα απαλλαγείτε σωστά από το επιπλέον βάρος.
Σίγουρα το «μαγικό» συμπλήρωμα που διαφημίζεται στην τηλεόραση και διαλύει τα λίπη στη στιγμή, η δίαιτα που έκανε κάποια διάσημη ηθοποιός και αδυνάτισε και η δοκιμασία του μηλόζουμου δεν αποτελούν λύσεις. Ούτε την ψυχραιμία σας χρειάζεται να χάνετε, ούτε να υιοθετήσετε προγράμματα που έχουν αποδεχτεί επώδυνα. Αποτοξίνωση, είναι η λέξη που ακούγεται από τον καθένα που παραέφαγε στις διακοπές, επισκεπτόμενος το διαιτολόγο του. Κατ' αρχήν η έννοια της αποτοξίνωσης, δηλαδή η αποφυγή οτιδήποτε δημιουργεί τοξικά μεταβολικά προϊόντα, συνιστά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, των αντιστοίχων χυμών τους καθώς και ζωμούς (σούπες) χωρίς φυσικά καθόλου κρέας, πατάτα ή ρύζι. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η αποτοξίνωση με την ετυμολογική της έννοια είναι επικίνδυνη, κυρίως όταν εφαρμόζεται χωρίς την επίβλεψη του ειδικού διαιτολόγου και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Είναι κακό να κάνουμε μια αποτοξίνωση μετά την καταναλωτική υπερφαγία των γιορτών;
Μάλλον όχι, αρκεί να διαρκεί λίγο (1-3 μέρες το πολύ) και πάντα με την επίβλεψη του ειδικού. Αν διαρκέσει περισσότερο, τότε ο έντονος αυτός περιορισμός, δηλαδή η στέρηση που προκαλεί η αποτοξίνωση, θα οδηγήσει πάλι σε υπερκατανάλωση τροφής και επαναπρόσληψη των κιλών που χάθηκαν.
Τι να κάνετε μετά τις γιορτές:
• Όχι πανικός. Ο χειρότερος σύμβουλος είναι η βιασύνη και στην προσπάθεια αυτή γίνονται λάθη, δυστυχώς, με μη αντιστρέψιμες πολλές φορές συνέπειες.
• Πολλά υγρά. Μην αρκεστείτε μόνο στο νερό, προτιμήστε και άλλες τροφές που θα σας ενυδατώσουν εξίσου όπως φρούτα, χυμοί, ανανψυκτικά, τσάι κλπ και βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
• Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε λιγότερο από 1 φορά την εβδομάδα.
• Καταναλώστε περισσότερο συχνά όσπρια, λαχανικά και σούπες που προσδίδουν πολλά θρεπτικά συστατικά σε λίγες θερμίδες.
• Ξεκινήστε το γεύμα σας πρώτα από τα η σαλάτα. Εκτός από τη θρεπτική της συμβολή στο γεύμα θα σας βοηθήσει να χορτάστε γρηγορότερα.
• Αποφύγετε να παραγγείλετε αυτό τη διάστημα φαγητό από έξω. Είναι πλούσια σε αλάτι και λιπαρά και δεν θα σας βοηθήσουν να κάνετε υγιεινές επιλογές μετά τα Χριστούγεννα.
• Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε 3 με 4 φρούτα ημερησίως
• Να έχετε πάντα ενεργοποιημένο το κίνητρο σας. Να σκέφτεστε για ποιο λόγο θέλετε να χάσετε τα 3-4 κιλά των διακοπών. Για παράδειγμα, για να φοράτε τα αγαπημένα σας ρούχα και να παίζετε το αγαπημένο σας άθλημα ευχάριστα. Αυτό πρέπει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας κάθε φορά που ετοιμάζεστε να κάνετε μία παρασπονδία.
• «Να κλέβετε» λίγη ώρα από τη δουλειά σας για να ασκείστε στο γυμναστήριο. Δεν είναι τόσο οι θερμίδες που καταναλώνονται στην άσκηση όσο το γεγονός ότι θα νιώσετε ότι υιοθετείτε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Αν θέλετε να επιλέξετε ένα γρήγορο τρόπο να χάσετε βάρος μέσω ειδικών χυμών ή υγρών να έχετε υπόψιν σας τα εξής :
- Πρέπει να γίνει πρώτα μια διατροφική αξιολόγηση από τον διαιτολόγο.
- Να επιλέγονται οι συνδυασμοί που είναι κατάλληλοι για αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε (π.χ. ένας χυμός τόνωσης μπορεί να μην ταιριάζει σε κάποιον που θέλει να χάσει βάρος)
- Να μην εφαρμόζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα
- Συστηματική παρακολούθηση από ειδικό (πχ επειδή τα περισσότερα έχουν μια ήπια διουρητική δράση, αν κάποιος έχει υπόταση είναι πολύ πιθανό να ζαλίζεται).