Μαύρη ημέρα. Για τη δημοκρατία, για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε την Πέμπτη «ημέρα εθνικού πένθους» στη Γαλλία κι επανέλαβε την έκκληση του για ενότητα στη χώρα.
Η επίθεση εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 11 στο Παρίσι, συντάραξε ολόκληρο τον κόσμο.
Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες του μακελειού. Σύγχυση για συλλήψεις
Οι δράστες που έχουν ταυτοποιηθεί είναι, σύμφωνα με γαλλικά μέσα, δύο αδέλφια με γαλλική υπηκοότητα ηλικίας 32 και 34 ετών και ένα ακόμη άτομο ηλικίας 18 ετών Πρόκειται για τους Σαΐντ Κουάτσι, που γεννήθηκε στο Παρίσι το 1980, τον Σερίφ Κουάτσι,
που γεννήθηκε επίσης στο Παρίσι το 1982 και ο Χαμίντ Μουράντ, που γεννήθηκε το 1996. Και οι τρεις ζουν στα γαλλικά προάστια.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, επικράτησε σύγχυση αναφορικά με τη σύλληψη τους. Guardian και Liberation, επικαλούμενες αστυνομικές πηγές, μετέδιδαν ότι έχουν συλληφθεί τρεις ύποπτοι, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών διέψευδε την είδηση.
Εν τέλει όπως έγινε γνωστό τα ξημερώματα, παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές ο νεότερος εκ των τριών δραστών, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Σαρλβίλ-Μεζιέρ, ενώ οι άλλοι δύο εντοπίστηκαν στη βόρεια Γαλλία, κοντά στην Εν της Πικαρδίας. Επέβαιναν σε αυτοκίνητο Renault Clio και έφεραν βαρύ οπλισμό.
«Είμαστε όλοι Charlie» (Je Suis Charlie)
Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις φωνάζοντας «είμαστε όλοι Charlie». Οι Γάλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι.
Το σύνθημα «Είμαστε όλοι Charlie» κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καλούν τους πολίτες να αντιδράσουν στον φόβο και να διαδηλώσουν για τη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης.
Συνάντηση συμπαράστασης έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα
Στην Αθήνα, πρωτοβουλία πολιτών καλέι σε συνάντηση συμπαράστασης έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο, στη Σίνα 31, την Πέμπτη στις 17:00.
«Κανένας αυταρχισμός, καμία ιδεολογία, καμία επίκληση σε θρησκείες, καμία βία δεν θα μας φοβίσει να λέμε, να γράφουμε και να ζωγραφίσουμε αυτά που θέλουμε. Κανένας δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα να συνυπάρχουμε ειρηνικά με τους μετανάστες, κανείς δεν θα χωρίσει τους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν σε κοινωνίες αμοιβαιότητας και κοινών κανόνων. Δεν φοβόμαστε!», αναφέρεται στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας πολιτών που φέρει το τίτλο «Je suis Charlie-Athènes».
Απίστευτη βαρβαρότητα
Η επίθεση συγκλόνισε όχι μόνο για τον συμβολισμό της, αλλά και για τη βαρβαρότητά της.
Τρεις μαυροφορεμένοι άνδρες εισέβαλαν στο κτίριο όπου στεγάζεται το «Charlie Hebdo», στην καρδιά του Παρισιού, και άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ τους δημοσιογράφους οι οποίοι εκείνη την ώρα είχαν σύσκεψη. Οι δράστες φώναζαν Allahou Akbar (Ο Θεός είναι μεγάλος). Δώδεκα άνθρωποι είναι νεκροί, ανάμεσα στους οποίους 2 αστυνομικοί. Νεκροί είναι οι 4 σκιτσογράφοι του περιοδικού οι οποίοι υπέγραφαν ως Charb, Cabu, Tignous και Wolinski. Πρόκειται για τους Stéphane Charbonnier (Charb) ετών 47 - ο οποίος ήταν και ο αρχισυντάκτης του περιοδικού - Jean Cabut (Cabu), 76 ετών, Bernard Verlhac (Tignous) 47 ετών και Georges Wolinski, 80 ετών (Διαβάστε για τους σκιτσογράφους του Charlie Hebdo και τα διασήμοτερα σκίτσα τους). Νεκρός ακόμη είναι ο δημοσιογράφος Μπενράρντ Μαρί, οικονομολόγος και συγγραφέας. Από την επίθεση υπάρχουν επίσης 8 τραυματίες εκ των οποίων οι 4 σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι δράστες πρέπει να είχαν στρατιωτική εκπαίδευση, ενώ φεύγοντας οι δράστες φώναξαν «πήραμε εκδίκηση για τον προφήτη».
Μετά τη δολοφονική επίθεση, οι ένοπλοι εγκαταλείποντας το κτίριο έπεσαν πάνω σε ένα όχημα της αστυνομίας και άνοιξαν ξανά πυρ. Εκεί σκοτώθηκαν οι δύο αστυνομικοί ενώ ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εξ αυτών ονομαζόταν Αχμέτ ήταν Γάλλος υπήκοος και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα. Σε ιδιαίτερα σκληρά βίντεο έχει καταγράψει η επίθεση.
Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους ενώ σύσσωμη η διεθνής κοινότητα εξέφρασε τον αποτροπιασμό της.
Ο πρωθυπουργός Εμανουέλ Βαλς αύξησε το επίπεδο συναγερμού του συστήματος Vigipirate στο ύψιστο επίπεδο.
Η αλλαγή έγινε άμεσα αισθητή με την παρουσία περισσότερων περιπολιών σε σταθμούς, τρένα, μετρό, μεγάλα καταστήματα, κτίρια στα οποία στεγάζονται εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, σχολεία, μουσεία, στον πύργο του Άιφελ.