Συνήθως οι σχέσεις ξεκινούν με τις καλύτερες προθέσεις και μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά μετά από μερικά χρόνια η πραγματικότητα έρχεται να μας απογοητεύσει. Η Αγγελική Τζάνου, Ψυχοθεραπεύτρια (Sex Therapy), εξηγεί ποια είναι τα επτά πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε σε μία σχέση αλλά και πως μπορούμε να τα αποφύγουμε.
1. Θεωρείτε δεδομένα μερικά πράγματα, ακόμη και τον σύντροφό σας
Καθώς περνάει ο καιρός, ως ζευγάρι φτιάχνετε την κοινή σας καθημερινότητα με συνήθειες που απολαμβάνετε να κάνετε μαζί. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει ότι ο καθένας σας είχε την καθημερινότητά του πριν και πέρα από την σχέση σας. Αντί να είστε σίγουροι, λοιπόν, πως κάθε Σάββατο θα το περνάτε μαζί, προτιμήστε να το βγάλετε από το μυαλό σας και να κανονίζετε την προηγούμενη ή την ίδια μέρα για το τι θα κάνετε. Έτσι, θα προσπεράσετε και την παγίδα της ρουτίνας, αφού θα υπάρχει ποικιλία στις εξόδους σας, αλλά και στα άτομα που κάνετε παρέα.
2. Δεν κρατάτε υγιή όρια
Επειδή όταν ξεκινήσατε να βγαίνατε, είχατε όρεξη να πηγαίνετε μαζί παντού και να τα κάνετε όλα παρέα, δεν σημαίνει ότι αυτή είναι μία κατάσταση που μπορεί να συμβαίνει για πολύ καιρό. Σιγά σιγά αυτό το «μαζί» μπορεί να αρχίσει να ρουφάει τον χρόνο που μένει για τον καθένα ξεχωριστά. Μοιραία, θα θέλετε να χωρέσετε και πάλι κάποιες παλιές συνήθειες, που λόγω του πρώτου ενθουσιασμού της σχέσης τις είχατε κόψει, στο προσωπικό σας πρόγραμμα, το οποίο ίσως έχει γίνει πια το κοινό σας πρόγραμμα. Βρείτε χρόνο για εσάς προσωπικά και δώστε ένα περιθώριο στον/η σύντροφό σας για να τον/ην πεθυμήσετε.
3. Θέλετε τον έλεγχο σε όλα
Η βαθύτερη ανάγκη μας είναι να είναι όλα υπολογισμένα κι όπως τα έχουμε στο μυαλό μας, οδηγεί συχνά σε τσακωμούς επειδή κάτι δεν έγινε όπως το είχαμε υπολογίσει. Την φορά που δεν πήγατε για τα προγραμματισμένα ψώνια γιατί προτίμησε κάτι άλλο τελευταία στιγμή, μπορεί να δυσκολευτήκατε να δείξετε κατανόηση και ελαστικότητα. Σκεφτείτε, όμως, ότι η ανάγκη για έλεγχο μπορεί να λειτουργήσει ως αμφισβήτηση ή έλλειψη εμπιστοσύνης, κάτι που προκαλεί τον άλλον να είναι ακόμη λιγότερο πειθαρχημένος στο πρόγραμμά. Την επόμενη φορά λοιπόν, αφήστε να αποφασίσει το έτερόν σας ήμισυ για τα πρόγραμμα το Σαββατοκύριακου, δίνοντάς του την ευκαιρία να πάρει κι εκείνος λίγο τον έλεγχο στα χέρια του.
4. Προσπαθείτε να αλλάξετε τον σύντροφό σας
Στην αρχή της σχέσης, όλα ήταν υπέροχα και δεν βλέπατε κανένα ελάττωμα ή ψεγάδι στο άλλο σας μισό. Όσο γνωρίζεστε και συνηθίζετε ο ένας τον άλλον, όμως, μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να ενοχλείται που βαριέται στον κινηματογράφο και κοιμάται στις ταινίες ή καπνίζει στο υπνοδωμάτιο. Θυμηθείτε πως στις αρχές αυτά τα πράγματα σας φαίνονταν πολύ γλυκά και σας άρεσαν, άρα ήταν πάντοτε έτσι και αν δεν υπάρχει κάτι που να τον/ην ενοχλεί σε αυτό, δύσκολα θα βρει κίνητρο για να το αλλάξει. Εξάλλου, πόσα άλλα άραγε μπορεί να ενοχλούν και εκείνον/η σε εμάς και να μην μπορούμε καν να κατανοήσουμε για ποιον λόγο ενοχλείται;
5. Κρατάτε μία παθητική και επιθετική στάση
Εκείνος: «Τι έχεις;»
Εκείνη: «Τίποτα»
Εκείνος: «Μα φαίνεσαι νευριασμένη, ακόμη για τον καυγά μας είσαι έτσι;»
Εκείνη: «Όχι, δεν έχω κάτι»-και φεύγει.
Μήπως αυτή η σκηνή σας θυμίζει τίποτα; Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ κάποιος φαίνεται να έχει κάτι αλλά λεκτικά δεν το εκφράζει, δείχνοντας, παράλληλα, εκνευρισμό και ενόχληση. Εάν σας συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να μην ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να ξεπεράσετε αυτή την ένταση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα, θα φουντώνει. Προτιμήστε να αφήσετε τον θυμό σας να εκφραστεί και μετά το συζητήσετε ώστε να μπορέσετε να βρείτε λύση τόσο για εκείνη την στιγμή, όσο και για τις μελλοντικές αντίστοιχες καταστάσεις.
6. Ρωτάτε πράγματα που δεν θέλετε να γνωρίζετε
Πριν κάνετε την επόμενη ερώτησή σας, σκεφτείτε προσεκτικά σε τι θα σας ωφελήσει η όποια απάντηση. Στην περίπτωση που η απάντηση θα σας προκαλέσει περαιτέρω ερωτήσεις για θέματα που τελικά δεν σας αφορούν, καλύτερα να μην ρωτήσετε. Αναλογιστείτε, τι θα προσφέρει στη σχέση σας να γνωρίζετε πόσες φορές είχε πάει στο γήπεδο με την πρώην αγαπημένη του ή αν εκείνη είχε ξαναπάει στα Καλάβρυτα με τον πρώην σύντροφό της; Σημασία έχει ο τρόπος που βιώνετε και απολαμβάνετε αυτή τη στιγμή τη σχέση σας, οπότε μην αναλώνεστε σε ανούσιες λεπτομέρειες του παρελθόντος. Ανήκουν, άλλωστε, στο παρελθόν!
7. Δεν παραδέχεστε το τέλος όταν έρθει
Εάν βλέπετε και οι δύο ότι η σχέση σας δεν έχει πλέον πολλά θετικά στοιχεία, οι εντάσεις είναι περισσότερες από τις ήρεμες στιγμές, έχει χαθεί η απόλαυση από εκείνα που κάνετε μαζί, το σεξ είναι σχεδόν ανύπαρκτο, αλλά εσείς δεν μπορείτε να πείτε «αντίο», τότε θα πρέπει να κάνετε έναν καλό απολογισμό. Μπορεί να περιμένετε να γίνουν όλα όπως παλιά, αλλά στο μεταξύ δημιουργείτε ένα «σκηνικό πολέμου» που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί τόσο πολύ η σχέση σας που αντί να χωρίσετε με τρυφερά συναισθήματα για τον άλλον, να φύγετε με πικρία από τη σχέση και να πληγώσετε το άλλο σας μισό, ή, ακόμα χειρότερα, να μένετε σε μία σχέση μόνο και μόνο για να τον τιμωρήσετε.