Τα τεχνικά κλιμάκια Αθήνας και Βρυξελλών, υπό τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη και τον επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ, πιάνουν δουλειά. Θα πρέπει, μέχρι τη Δευτέρα να δημιουργήσουν ένα προσχέδιο ενός υβριδικού προγράμματος που γεφυρώνει μέρος του παλιού μνημονίου με το πρόγραμμα τις ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Ζαν Πολ Γιούνκερ, έχει δώσει το πνεύμα της νέας μίνι διαπραγμάτευσης, κάνοντας λόγο για ακύρωση κάποιων «αντικοινωνικών μέτρων» και αντικατάσταση τους από ισοδύναμα. Οι Ευρωπαίοι δέχονται καταρχήν τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και το ασφαλιστικό. Αντίστοιχα, η ελληνική πλευρά δεν απορρίπτει όπως πριν τις ιδιωτικοποιήσεις, επικαλείται όμως αυστηρές προϋποθέσεις.
Η αναλογία 70-30 θα τηρηθεί, και θα εξεταστούν τα ισοδύναμα.
Οι βασικές παραδοχές των νέων συζητήσεων
1. Χαλάρωση λιτότητας με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% (από 4,5% που ζητούσε η τρόικα)
2. Απόσυρση «αντικοινωνικών» μνημονιακών μέτρων όπως οι αλλαγές των συντελεστών του ΦΠΑ, μειώσεις στο ασφαλιστικό, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων.
3. Αποδοχή μέτρων ανακούφισης της κοινωνίας και της αύξησης του κατώτατου μισθού
4. Η ελληνική πλευρά βάζει νερό στο κρασί της στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο επικαλείται αυστηρές προϋποθέσεις
5. Προτεραιότητα η πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι εταίροι θα προσφέρουν τεχνική βοήθεια για τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Το μνημόνιο έφυγε κατά 30%, η Τρόικα;
Η τρόικα δεν θα λειτουργεί πλέον ως επιθεωρητής- ελεγκτής των Υπουργείων. Ωστόσο οι τροϊκανοί είναι αυτοί που θα κάτσουν στο τραπέζι μαζί με την ελληνική τεχνική επιτροπή.
Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, οι τεχνικές επιτροπές θα πρέπει να βρουν τεχνικά προσχήματα για μια καταρχήν πολιτική πρώτη συμφωνία. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να φανεί ότι και οι δύο πλευρές τιμούν τα πολιτικά προσχήματα. Αυτή θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός έντιμου συμβιβασμού.