Στον πόλεμο των εντυπώσεων με τις διαρροές και τις διαψεύσεις κειμένων, ο Γιάννης Βαρουφάκης απαντά με την απόφαση να δώσει τα πάντα στη δημοσιότητα. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο σε επίσημη διαπραγμάτευση.
Η ελληνική πλευρά υπολογίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την αποπληρωμή των δόσεων στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεσμεύεται να μη λάβει καμία δράση που θα θέτει σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό ή θα έχει επιπλοκές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς και καμία μονομερή ενέργεια «κουρέματος» του χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται να λάβει μέτρα που εκτιμώνται ως υφεσιακά, όπως οι μειώσεις συντάξεων και οι αυξήσεις ΦΠΑ, ενώ απορρίπτει ως αναποτελεσματικό το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και τον στόχο που έχει τεθεί για φέτος που είναι 2,2 δις. ευρώ.
Ο φάκελος περιλαμβάνει τις ομιλίες του υπουργού Οικονομικών στα Eurogroup, της 11ης και 16ης Φεβρουαρίου, δυο non paper που κατατέθηκαν από την ελληνική πλευρά, τα αποτελέσματα των εργασιών των τεχνικών κλιμακίων το Σαββατοκύριακο, το προσχέδιο Μοσκοβισί, που ήταν έτοιμη να υπογράψει η ελληνική πλευρά αλλά και το προσχέδιο κείμενο του Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με το τεχνικό κείμενο των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, η Ελλάδα ζήτησε:
- πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015
- Αφού προσδιορίζει σε σε 17 δισ. ευρώ τις ανάγκες αποπληρωμής των δόσεων, ζητά συνδρομή του ELA και του Ευρωσυστήματος για την έκδοση πρόσθετων εντόκων, πρόσθετες δόσεις από το ΔΝΤ, καθώς και απελευθέρωση αχρησιμοποίητων πόρων του EFSF από το Eurogroup.
- Να υποκατασταθούν τα 2,2 δισ. ευρώ του στόχου των αποκρατικοποιήσεων, με το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (που δεν έχουν αποδωθεί ακόμα στην Ελλάδα)
Η συμφωνία γέφυρα
Στα σημεία αυτά (μεταβίβαση από την ΕΚΤ στο ΔΝΤ του 1,9εκ απο κέρδη ελληνικών ομολόγων, ελαστικοποίηση ELA, αύξηση ορίου έκδοσης εντόκων γραμματείων) στάθηκε και ο Γιάννης Βαρουφάκης ,την ομιλία του στο Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου, προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος και να αποφευχθεί μια πολιτική αποτυχία:
Οι 3 δεσμεύσεις τις οποίες πρότεινε ο Έλληνας υπουργός οικονομικών ως αντάλλαγμα:
- τήρηση των όρων της δανειακής σύμβασης
- καμία δράση που να θέτει σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό ή που να έχει επιπλοκές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (σε διάφορα σημεία των κειμένων γίνεται αναφορά σε μονομερείς ενέργειες, όπως η επαναπρόσληψη των καθαριστριών ή μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση αλλά με δέσμευση λήψης υποκατάστατων μέτρων)
- καμία ενέργεια στην κατεύθυνση "κουρέματος" της ονομαστικής αξίας του χρέους
Ωστόσο, ειδική αναφορά έκανε στη χρήση των υπολοίπων του ΤΧΣ με στόχο την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και για δράσεις μείωσης των 70 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δήλωσε επίσης ότι δεν θα λάβει μέτρα που ζητούνται και εκτιμώνται ως υφεσιακά, όπως οι μειώσεις συντάξεων και οι αυξήσεις ΦΠΑ.
Μεταρρυθμίσεις
Στην παρουσίαση του στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου ο Γ. Βαρουφάκης δεσμεύτηκε ότι, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, θα υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε επτά τομείς:
- πατάξη γραφειοκρατίας
- ανεξαρτητοποίηση φορολογικής διοίκησης
- αποδοτικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα
- εκσυγχρονισμός πτωχευτικού δικαίου
- ανταγωνιστικό και υγιές περιβάλλον στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που θα ενισχύει τη διαφάνεια και τα φορολογικά έσοδα του κράτους
-διάλυση των καρτέλ
Ως προς το αποτέλεσμα των τεχνικών συζητήσεων αναφέρεται ότι:
«Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώθηκε καλή πρόοδος στον προσδιορισμό των τομέων όπου οι ελληνικές αρχές μπορούν να στηρίξουν την τρέχουσα ατζέντα μεταρρυθμίσεων: φορολογική μεταρρύθμιση, μεταρρύθμιση συλλογής εσόδων, διαχείριση δημόσιων οικονομικών, αντιμετώπιση διαφθοράς, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μεταρρύθμιση των δημόσιων συμβάσεων, βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος, μεταρρύθμιση δικαστικού συστήματος, εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα βιομηχανικά δίκτυα και τους ανταγωνιστικούς τομείς. Απαιτείται χρόνος τις προσεχείς εβδομάδες ούτως ώστε η κυβέρνηση να προβεί σε μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται πλήρως να συνεχίσει τις προσπάθειες σε αυτούς τους τομείς. Θεωρεί ως απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής της εντολής να επιταχύνει την εφαρμογή αποφασιστικών πολιτικών που η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει: αποφασιστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αντιμετώπιση της διαφθοράς και αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. Είναι έτοιμη να δεσμευτεί για βραχυπρόθεσμη εφαρμογή βασικών πολιτικών».