Την εποχή που πολλοί Έλληνες φεύγουν στο εξωτερικό, δύο νέοι άνθρωποι ακολούθησαν την αντίστροφη πορεία. Επέστρεψαν στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας και τόλμησαν επιχειρηματικά.
Ο Μανώλης Κουκλέλης και ο Μανώλης Νειάδας δημιούργησαν το Ιατρείο Online. Μια καινοτόμο υπηρεσία, με τη χρήση της οποίας μπορεί κάποιος να συνομιλήσει με γιατρό, ψυχολόγο ή διατροφολόγο μέσω βιντεοκλήσης. Η HuffPost Greece συνάντησε τους δύο ιδρυτές στα γραφεία της επιχείρησής τους. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησαν, μιλούν για το πώς πήραν την απόφαση να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην Ελλάδα, τι δυσκολίες αντιμετώπισαν και ποια είναι τα σχέδια τους για το προσεχές μέλλον.
Πώς πήρατε την απόφαση, την ώρα που πολλοί νέοι φεύγουν στο εξωτερικό, να μείνετε στην Ελλάδα και να τολμήσετε επιχειρηματικά;
Μ. Κουκλέλης: Καταρχήν έγινε το αντίστροφο. Ήμασταν στο εξωτερικό, όπου κάναμε μεταπτυχιακές σπουδές, και γυρίσαμε στην Ελλάδα. Πριν ακόμα επιστρέψουμε, είχαμε αρχίσει να σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να κινηθούμε επιχειρηματικά. Έτσι ερχόμενοι στην Ελλάδα, δημιουργήσαμε την καινοτόμα αυτή πλατφόρμα, η οποία παρέχει σημαντικά οφέλη τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους ιατρούς.
Μ. Νειάδας: Παρόλο που η αφετηρία και βάση μας είναι η Ελλάδα, το Ιατρείο Online είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία, επομένως απευθύνεται σε όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ανεξάρτητα από το σε ποια χώρα βρίσκεται. Σίγουρα στη χώρα μας υπάρχουν δυσκολίες σε πολλούς τομείς δραστηριότητας αυτή τη περίοδο, ωστόσο θεωρούμε ότι υπάρχουν και ευκαιρίες. Τέτοιες ευκαιρίες υπάρχουν στο διαδίκτυο, όπου καινοτόμες ιδέες μπορούν να καλύψουν πραγματικές ανάγκες.
Πώς λειτουργεί το Ιατρείο Online;
Μ. Νειάδας: Μπαίνοντας κανείς στο Ιατρείο Online αρκεί να αναζητήσει τον ιατρό της επιλογής του, να δει τις διαθέσιμες ώρες του, να κλείσει ένα ραντεβού και να το πραγματοποιήσει την συμφωνημένη μέρα και ώρα. Αν δεν γνωρίζει κάποιον συγκεκριμένο ιατρό, τότε θα κάνει μια αναζήτηση με βάση την ειδικότητα του ιατρού που επιθυμεί να συμβουλευτεί. Αφού βρει αυτόν που θέλει, τότε επιλέγει την ώρα που επιθυμεί να γίνει το ραντεβού- βιντεοκλήση. Μια ώρα πριν το προκαθορισμένο ραντεβού, στέλνεται υπενθύμιση του ραντεβού προς τις δύο πλευρές, μέσω mail. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας μας. Δεν χρειάζεται δηλαδή ο χρήστης να κατεβάσει κάποιο άλλο πρόγραμμα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης, μπορεί να υπάρξει και ανταλλαγή αρχείων, π.χ. για να σταλούν κάποιες εξετάσεις.
Μ. Κουκλέλης: Το Ιατρείο Online μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς α) για να πάρει κατευθυντήριες συμβουλές για κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει β) για εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση του (follow ups) από τον θεράποντα ιατρό του γ) για τη λήψη δεύτερης γνώμης από κάποιον εξειδικευμένο ιατρό. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε πως το Ιατρείο Online δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ιατρό αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς αυτήν.
Κάποιος που δεν είναι εξοικειωμένος με το ίντερνετ, πιθανόν θα αναρωτηθεί «είναι ασφαλές όλο αυτό;». Τι έχετε έχετε να πείτε εσείς;
Μ. Κουκλέλης: Εμείς εξασφαλίζουμε ότι όποιος ιατρός συμμετέχει στο Ιατρείο Online, έχει παραθέσει τα πραγματικά στοιχεία του, διαθέτει τα σχετικά πτυχία και ανήκει σε κάποιον αναγνωρισμένο ιατρικό σύλλογο. «Φιλτράρουμε» τις αιτήσεις των ιατρών που θέλουν να ενταχτούν στην υπηρεσία μας, μέσω του ΑΦΜ και του Αριθμού Μητρώου Ιατρικού Συλλόγου. Από εκεί και πέρα, εξασφαλίζουμε την ασφάλεια των πληρωμών, συνεργαζόμενοι με την εταιρία Viva Payments, που είναι ουσιαστικά μια διαδικτυακή τράπεζα, αδειοδοτημένη από την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ. Εξίσου σημαντικό είναι ότι όταν ένας ασθενής κλείσει κάποιο ραντεβού, δεν χρεώνεται το κόστος της επικοινωνίας του με τον ιατρό, μέχρι τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η βιντεοκλήση. Αν δηλαδή, για κάποιο λόγο, ένα ραντεβού ακυρωθεί, ο ασθενής δεν χρεώνεται απολύτως τίποτα.
Ποια είναι τα πλάνα σας για το προσεχές μέλλον;
Μ. Νειάδας: Το Ιατρειό Online ξεκίνησε τη λειτουργία του μέσα στο 2015. Ο στόχος μας για το προσεχές μέλλον είναι να εμπλουτιστεί η υπηρεσία με αξιόλογους και επιστημονικά καταρτισμένους ιατρούς και επαγγελματίες υγείας. Μέσα στους επόμενους 3 μήνες θα μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε Έλληνες ιατρούς 18 διαφορετικών ειδικοτήτων. Έτσι, θα μπορούν οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών αλλά και οι Έλληνες του εξωτερικού να συμβουλεύονται εξειδικευμένους ιατρούς εύκολα, άμεσα και με ασφάλεια.
Πολύ συζήτηση γίνεται για τα startups στην Ελλάδα. Θέλω να σας ρωτήσω αν είναι τελικά εύκολο να δημιουργήσει κάποιος μια καινοτόμα επιχείρηση στη χώρα μας
Μ. Κουκλέλης: Η εταιρία μας ιδρύθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο και με σχετικά χαμηλό κόστος. Στη συνέχεια εξασφαλίσαμε και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Εκεί που τα πράγματα δυσκολεύουν και αρχίζουν να αποτελούν εμπόδιο για την επιχειρηματικότητα, είναι όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία και το φορολογικό σύστημα. Οι φορολογικοί συντελεστές είναι σημαντικά υψηλότεροι απ’ ότι σε χώρες του εξωτερικού. Για παράδειγμα, στην Κύπρο ο φόρος εισοδήματος των εταιριών είναι 10% ενώ στην Ελλάδα είναι 26%. Η Ελλάδα έχει λοιπόν, ένα σημαντικό (16%) ανταγωνιστικό μειονέκτημα που μεταφράζεται σε λιγότερα κέρδη που μπορούν να επαναεπενδυθούν για την ανάπτυξη της επιχείρησης. Σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό κόστος δανεισμού και το κόστος της εργασίας είναι σχεδόν αδύνατον για τις νέες ελληνικές επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές ως προς αυτές του εξωτερικού.
Επειδή ξεκινήσατε τώρα την επιχειρηματική σας προσπάθεια, θέλω να μου πείτε, αν υπάρχει επαρκής καθοδήγηση προς τους νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα.
Μ. Νειάδας: Αυτό είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας. Η έλλειψη καθοδήγησης είναι από τα πιο μεγάλα εμπόδια για τους νέους που θέλουν να μπουν στο επιχειρείν. Είμαι σίγουρος ότι χάνονται καλές ιδέες, επειδή κάποιοι δεν έχουν την καθοδήγηση που θα έπρεπε. Εμείς στον συγκεκριμένο τομέα σταθήκαμε πολύ τυχεροί.
Πέραν των σπουδών μας που μας βοήθησαν, απευθυνθήκαμε σε ανθρώπους οι οποίοι ήταν πολύ καλοί γνώστες του χώρου. Από στελέχη πολυεθνικών εταιριών, επιχειρηματίες, ιατρούς μέχρι ακαδημαϊκούς και δικηγόρους. Όλοι είχαν να προσθέσουν ένα λιθαράκι και να μας ωθήσουν προς μια σωστή κατεύθυνση. Κάποιοι από αυτούς λειτούργησαν ως μέντορες μας. Επομένως, μπορεί κανείς να βρει τους δικούς του ‘Business Angels’ με δική του πρωτοβουλία. Σημαντικά βήματα στο τομέα της καθοδήγησης αποτέλεσαν η δημιουργία του Egg και του Orange Grove.