Ο αναπληρωτής υπουργός κατά της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης είναι ο άνθρωπος στον οποίο στηρίζεται ο Αλέξης Τσίπρας για να πείσει τους δανειστές πως υπάρχουν ισοδύναμα.
Ο ίδιος δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής ότι προτεραιότητα είναι τα «μεγάλα ψάρια».
«Πόλεμο με ολιγάρχες, όχι. Δεν είναι στις προθέσεις μας. Στοχευμένοι έλεγχοι, όμως, σε οικονομικούς παράγοντες που έχουν παρανομήσει και βλάψει το Δημόσιο, ναι». Αυτό δήλωσε στην Κ, θέτοντας το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης στο πολύπλοκο πεδίο της διαπλοκής και των αθέατων πτυχών των σχέσεων του κράτους με οικονομικούς παράγοντες της χώρας. Όπως τονίζει, προτεραιότητά του «είναι πρωτίστως υποθέσεις που αφορούν “τα μεγάλα ψάρια”» αναγνωρίζοντας επίσης ότι παρανομία και διαφθορά υπάρχει και σε εκείνους που δεν είναι πλούσιοι.
3.500 περιπτώσεις εντοπισμένης φοροδιαφυγής
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, έχουν εντοπιστεί 3.500 περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αξίας 7 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τον κ. Νικολούδη, το κράτος μπορεί να εισπράξει άμεσα 2,5 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει το ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα πείσει τους εταίρους πως υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν σε πρώτη φάση τα όσα περιέχονται στο περίφημο email Χαρδούβελη.
Άλλες 24.000 περιπτώσεις φοροδιαφυγής σε δεύτερη φάση
Επίσης ο υπουργός φέρεται να έχει διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό, αναφέρει το Πρώτο Θέμα, ότι εκτός από τις 3.500 περιπτώσεις εντοπισμένης φοροδιαφυγής, υπάρχουν άλλες 24.000 παρόμοιες που μπορούν, το αμέσως προσεχές διάστημα επίσης να φέρουν έσοδα στο κράτος.
Άμεση είσπραξη προστίμων στα δικαστήρια
Σύμφωνα με τον ρεπορτάζ, ο κ. Νικολούδης εκτός από την πάταξη της φοροδιαφυγής, σκέφτεται και άλλες παρεμβάσεις για να αυξήσει τα έσοδα του κράτος. Για παράδειγμα θα μπορούσε να επανέλθει το μέτρο της άμεσης και επιτόπιας είσπραξης των προστίμων που επιβάλλονται από τα δικαστήρια στους καταδικασθέντες. Κάτι που υπήρχε παλαιότερα αλλά εγκαταλείφθηκε, με την ευθύνη να μεταβιβάζεται στις εφορίες για να εισπράξουν τα πρόστιμα από τις ποινές, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται ποτέ.