Καταιγιστικές φαίνεται να είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη οι οποίες διαδέχονται η μία την άλλη ενώ παράλληλα καταφέρνουν να αλληλοσυγκρούονται μεταξύ τους.
Σήμερα, Παρασκευή - μόλις λίγες ημέρες μετά τη σύγχυση για το εάν είπε ή δεν είπε το «εκλογές ή δημοψήφισμα» στην Corriere della Sera και λίγες ώρες από τη δημοσιοποίηση μίας lifestyle φωτογραφίσης στο Paris Match - υπάρχουν νέες δηλώσεις από τον υπουργό Οικονομικών αυτή τη φορά από την Ιταλία και αφορούν στη σιγουριά για επίτευξη συμφωνίας Αθήνας- εταίρων έως τις 20 Απριλίου και στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να καθυστερήσει την εφαρμογή προεκλογικών εξαγγελιών... Σε ό,τι αφορά στον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τις δηλώσεις του για μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ ο ίδιος είπε ότι δεν θέλει να απαντήσει «από ένα τόσο όμορφο μέρος»
Ειδικότερα,
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και οι θεσμοί που εκπροσωπούν τους δανειστές μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 20 Απριλίου, εξέφρασε από την Ιταλία και τη λίμνη Κόμο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία θα βρεθούν σε συνεργασία με την Ευρώπη, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά στήριξη από χώρες εκτός Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Παράλληλα, τα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδουν ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο του Οικονομικού φόρουμ Αμπροζέτι τόνισε ότι «Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να καθυστερήσει την εφαρμογή κάποιων προεκλογικών εξαγγελιών».
«Η λογική των αντιπαραθέσεων και των αντιπάλων συμμαχιών του 20ου αιώνα ανήκει στο παρελθόν. Ως Ευρώπη, τις τελευταίες δεκαετίες, θελήσαμε να εγγυηθούμε ένα νέο σημείο εκκίνησης, υιοθετώντας μια νέα λογική, εκείνη της συνεργασίας, κυρίως μέσα στην Ευρώπη, αλλά και εκτός των συνόρων της», σημείωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ Αμπροζέτι, που διεξάγεται στο Κόμο.
Αναφερόμενος στο οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, ο υπουργός σημείωσε:
«Είμαστε βέβαιοι ότι θα καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και την ευρωπαϊκή κοινωνία, τις ερχόμενες εβδομάδες, και να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία που πετύχαμε τον περασμένο Φλεβάρη. Όλοι μας έχουμε δεσμευθεί να πετύχουμε μια οριστική συμφωνία μέχρι τις 20 Απριλίου και ελπίζουμε να το πράξουμε και νωρίτερα, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας, και για να τεθούν οι προϋποθέσεις για τη μελλοντική οικονομική ανάκαμψη.
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει όλα τα απαραίτητα βήματα και ότι θα αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, ενώ πρόσθεσε ότι «το να παραβιάζεις μονομερώς τους κανόνες είναι ένα θέμα και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το πράξει. Το να βοηθάς, όμως, στο να εξελιχθούν οι κανόνες είναι κάτι εντελώς διαφορετικό».
«Στο τέλος της ενδιάμεσης αυτής περιόδου, τον Ιούνιο, θα έχουμε ένα συμβόλαιο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από προβλήματα που πλήττουν την ελληνική κοινωνία, αλλά με έναν τρόπο που χαρακτηρίζεται από τους οικονομολόγους ''συμβατά κίνητρα'', επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «ελπίζω η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγγυηθεί την ίδια ευελιξία του 2012», ότι «η Ελλάδα δεν ζητά βοήθειες εκτός Ευρώπης» και ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να καθυστερήσει την εφαρμογή κάποιων προεκλογικών εξαγγελιών», αν αυτό αποδειχθεί απαραίτητο για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των εταίρων.
«Θέλουμε να αποπληρώσουμε το χρέος μας μέχρι τέλους. Όμως ζητούμε από τους εταίρους μας να μας βοηθήσουν για να επαναφέρουμε την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Όσο πιο γρήγορα σταθεροποιηθεί η οικονομία μας, τόσο ταχύτερος θα είναι ο ρυθμός της αποπληρωμής μας» σημείωσε.
«Δεν είμαστε λαϊκιστές, τα μέτρα του προγράμματός μας αφορούν μόνον όποιον βρίσκεται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας», ολοκλήρωσε ο υπουργός οικονομικών.
Αναφερόμενος στο θέμα συγκεκριμένων χωρών της Ευρωζώνης, δήλωσε ότι «υπάρχει «άδικη (unfair) κριτική ενάντια σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, ότι πλήρωσαν πολύ λίγα. Η δική μου κριτική είναι αντίθετη, θεωρώ ότι πλήρωσαν πάρα πολλά».
Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στον χώρο του φόρουμ, ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε για τη δήλωση του Γερμανού ομολόγου του περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ. Ο Έλληνας υπουργός απάντησε: «Δεν θέλω να απαντήσω στον Σόιμπλε από ένα τόσο όμορφο μέρος».