Έρευνα έχει δείξει ότι περίπου 20% των ενηλίκων είναι χρόνια αναβλητικοί, αλλά πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι που αναβάλουν δουλειές και υποχρεώσεις σε διάφορες φάσεις της ζωής τους. Που οφείλεται όμως αυτή η συμπεριφορά; Μπορεί να είναι το άγχος της αποτυχίας ή η τελειομανία που εμποδίζει κάποιον να είναι αποφασιστικός και να κάνει όλα όσα πρέπει. Μπορεί να το καταλαβαίνετε όταν συμβαίνει, είτε να γίνεται ασυναίσθητα, αλλά η αναβλητικότητα δημιουργεί περισσότερο άγχος στη ζωή σας από όσο νομίζετε. Διαβάστε τις πιο συνηθισμένες σκέψεις που κάνουν οι αναβλητικοί άνθρωποι, αλλά και πως να τις αντικρούσετε.
«Δεν θέλω να αποτύχω»
Εάν αυτό που φοβάστε είναι η αποτυχία τότε μάλλον είστε τελειομανείς. Είστε αυτή η περίπτωση των ανθρώπων που δεν γυμνάζονται, αν και θέλουν να χάσουν κιλά, επειδή φοβούνται την περίπτωση που ενώ θα ιδρώνουν κάθε μέρα στη γυμναστική δεν θα καταφέρουν να δουν αποτέλεσμα, οπότε δεν θέλουν καν να προσπαθήσουν.
Δοκιμάστε: Την επόμενη φορά που δεν θέλετε να κάνετε κάτι επειδή φοβάστε ότι θα αποτύχετε, σκεφτείτε ότι το να το κάνετε μέτρια είναι καλύτερο από το να μην το κάνετε καθόλου. Κατά πάσα πιθανότητα κανείς δεν θα έχει μεγαλύτερες προσδοκίες από εσάς, από αυτές που έχετε ήδη εσείς για τον εαυτό σας.
«Φοβάμαι να είμαι επιτυχημένος»
Στην αντιπέρα όχθη, πολλοί θεωρούν ότι εάν ξεχωρίσουν όλοι θα έχουν μεγάλες προσδοκίες από εκείνους ή φοβούνται ότι μία επιτυχία θα τους κοστίσει τον έλεγχο που έχουν στη ζωή τους.
Δοκιμάστε: Αποδεχτείτε την αβεβαιότητα. Στην πραγματικότητα, όποια επιλογή κι αν κάνετε θα έχει τα καλά της και τα κακά της, οπότε το να επικεντρώνεστε στα αρνητικά δεν έχει κανένα νόημα.
«Δεν θέλω να μου λένε τι να κάνω»
Εάν θέλετε να έχετε τον έλεγχο, είναι πιθανό να μεγαλώσατε με πολύ αυταρχικούς γονείς που ήθελαν να σας ελέγχουν. Εάν αυτό σας έχει οδηγήσει στο να μην κάνετε πράγματα που πρέπει να γίνουν, όπως το να φωνάξετε τον υδραυλικό επειδή τρέχει το καζανάκι σας, πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Άλλωστε κανείς δεν σας λέει τι να κάνετε!
Δοκιμάστε: Όταν καταλαβαίνετε ότι αντιστέκεστε σε οποιαδήποτε αλλαγή, αναρωτηθείτε τι πραγματικά περνάει από το μυαλό σας εκείνη τη στιγμή. Η αναποφασιστικότητα κρύβει πολύ συχνά άγχος, θλίψη ή θυμό. Είναι σημαντικό να εντοπίσετε, αρχικό, ποιο είναι το συναίσθημα που κρύβεται πίσω από αυτή την συμπεριφορά σας ώστε να σταματήσετε να πολεμάτε τον εαυτό σας.
«Μου αρέσει το άγχος που νιώθω όταν κάνω πράγματα τελευταία στιγμή»
Κάποιοι αναβλητικοί άνθρωποι δεν είναι καθόλου αγχώδεις, αλλά απολαμβάνουν τις προθεσμίες και τις κινήσεις της τελευταίας στιγμής γιατί τους φαίνεται ανιαρό να κάνουν τα πάντα στην ώρα τους.
Δοκιμάστε: Εάν υποστηρίζετε ότι λειτουργείτε καλύτερα όταν βρίσκεστε υπό πίεση, αποδείξτε το. Κάντε μία από τις δουλειές που πρέπει να κάνετε, όπως να πλύνετε τα πιάτα, τελευταία στιγμή και μία άλλη μέρα κάντε την ίδια δουλειά σε μία προγραμματισμένη ώρα. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι στη δεύτερη περίπτωση η ημέρα σας κύλησε πιο εύκολα και χωρίς καμία πίεση.
3 καθημερινοί τρόποι για να βγάλετε την αναβλητικότητα από τη ζωή σας γρήγορα και εύκολα:
Υπενθυμίστε το στον εαυτό σας
Είναι δύσκολο για κάποιον να αγνοήσει την εσωτερική του φωνή. Κολλήστε post-it στο ψυγείο με τη λίστα των υποχρεώσεων της ημέρας που έχετε και ρυθμίστε το κινητό σας ώστε να σας στέλνει υπενθύμιση.
Σκεφτείτε μία δουλειά που δεν θέλετε να κάνετε
Μπορεί να αποφεύγετε να αλλάξετε τα λάδια στο αυτοκίνητό σας ή να καθαρίσετε το υπόγειο που είναι παμβρώμικο επειδή απλά δεν θέλετε να κάνετε τόσο «βρώμικες» δουλειές. Σκεφτείτε, απλά , ότι όσο και να το καθυστερείτε είναι αναπόφευκτο.
Σπάστε κάθε υποχρέωση σε μικρά κομμάτια
Αντί να σκέφτεστε για παράδειγμα ότι πρέπει να βγάλετε δίπλωμα οδήγησης, σκεφτείτε ότι πρέπει πρώτα να βγάλετε παράβολα, να αρχίσετε μαθήματα, να πάτε σε ένα οφθαλμίατρο κλπ. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώθετε ότι έχετε πολλές μικρές νίκες, πριν ολοκληρώσετε μία υποχρέωση.