Συνολικά έσοδα ύψους 6 δισ. ευρώ προσδοκά να λάβει η ελληνική κυβέρνηση από τα μέτρα στη λίστα 26 σελίδων την οποία κατέθεσε προς τους θεσμούς και έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times.
Ειδικότερα, με κύριο στόχο την καταπολέμιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς εκτιμά ότι τα ποσοτικοποιημένα αυτά μέτρα θα παράσχουν έως και 6 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.
Η λίστα συνολικά 26 σελίδων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: 875 εκατ. ευρώ από ελέγχους εμβασμάτων, 600 εκατομμύρια ευρώ από τη λοταρία αποδείξεων για την ενίσχυση των εσόδων μέσω ΦΠΑ και θα παρακινεί τους πολίτες να ζητούν αποδείξεις.
Στη λίστα περιλαμβάνonται επίσης νέες δαπάνες ύψους 1,1 δισ. ευρώ για το 2015 με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν την 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνατξιούχους.
Επιπλέον καταργείται η ρήτρα για μηδενικό έλλειμμα η οποία θα εξανάγκαζε σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων ενώ προβλέπεται η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων.
Επίσης, προβλέπεται ότι οι τρέχουσες ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν ενώ εκτιμάται πλεόνασμα ύψους 3,9% το οποίο θα υπερβαίνει το στόχο 3% του ΑΕΠ.
Αναλυτικά:
Ο κατάλογος των μέτρων για τα πρόσθετα έσοδα περιλαμβάνει:
- Την εντατικοποίηση των ελέγχων για τα εμβάσματα στο εξωτερικό και τις offshore εταιρείες (προσδοκώμενα έσοδα από 725 έως 875 εκατ. ευρώ)
- Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών προϊόντων και οινοπνευματωδών ποτών (250 έως 400 εκατ. ευρώ)
- Την ενίσχυση της νομοθεσίας για τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές (40-60 εκατ. ευρώ)
- Καθιέρωση λοταρίας ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων (270- 600 εκατ. ευρώ)
- Καταπολέμηση φορολογικής απάτης στον ΦΠΑ (350 - 420 εκατ. ευρώ)
- Βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (225 - 235 εκατ. ευρώ)
- Τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων (300 - 400 εκατ. ευρώ)
- Διάφορα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων (414 - 450 εκατ. ευρώ)
- Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (50 - 70 εκατ. ευρώ)
- Ενίσχυση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σε μεγάλα αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες (με έσοδα 20 εκατ. ευρώ)
- Εκλογίκευση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος , με την κατάργηση φοροαπαλλαγών, (300 - 400 εκατ. ευρώ)
- Καταπολέμηση φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με προβλεπόμενα έσοδα 20 - 30 εκατ. ευρώ
- Κίνητρα για την πληρωμή οφειλών που έχουν προέλθει από φορολογικούς ελέγχους με έσοδα 100 - 200 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 35-50% για όσους φορολογούμενους δεχθούν την πληρωμή όλου του ποσού χωρίς να προσφύγουν σε δίκη
- Κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (κληρονομιές κτλ.) με έσοδα 50 - 70 εκατ. ευρώ
- Έσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες 5 - 10 εκατ. ευρώ
- Αδειοδότηση ιντερνετικού στοιχηματισμού με προβλεπόμενα έσοδα 125 - 175 εκατ. ευρώ
- Δημόσιοι διαγωνισμοί για την παροχή αδειών στα τηλεοπτικά μέσα με προβλεπόμενα έσοδα 350 - 380 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά όλη η λίστα όπως αυτή δημοσιεύθηκε στους FT ΕΔΩ
Σε ό,τι αφορά στη τηλεδιάσκεψη Euroworking Group (ΕWG) στην οποία συμμετείχε την Τετάρτη και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πηγές αναφέρουν ότι διεξήχθη σε καλό κλίμα με βήματα σύγκλισης και από τις δύο πλευρές.
ΥΠΟΙΚ: Δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα η λίστα
Aξιωματούχος ενημέρωσε ότι νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης το υπουργείο Οικονομικών έστειλε στο Brussels Group νέο εμπλουτισμένο κείμενο 26 σελίδων το οποίο δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα, αλλά συγκεκριμένα νομοθετήματα που προτείνει η ελληνική πλευρά με υποστηρικτικά κείμενα εργασίας.
Όπως είπε η διαπραγμάτευση κινείται στην λογική της «συμφωνίας πακέτο επί των μεταρρυθμίσεων» γεγονός που σημαίνει ότι περιορίζονται οι πιθανότητες να υπάρξει μερική εκταμίευση.
Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ , ο ίδιος παράγοντας σημείωσε ότι δεν θα δημιουργήσουμε τρύπα στον προϋπολογισμό, αλλά ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει.
«Είναι ένας κακός φόρος, δεσμευόμαστε να γίνει την ώρα που πρέπει και μπορούμε εντός του 2015», ενώ συμπλήρωσε ότι ο νέος φόρος θα βεβαιώσει μικρότερα έσοδα από τα 2,65 δισ. ευρώ που ήταν ο εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ αλλά θα υπάρξουν και ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην υπάρξει τρύπα στον προϋπολογισμό.
«Το θέμα είναι να μην μειώσουμε τις επικουρικές συντάξεις, να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις. Αυτά τα δύο θέματα αποτελούν εμμονή για τους δανειστές» αναφέρει η ίδια πηγή.
«Στις ιδιωτικοποιήσεις εμείς θέλουμε να τις βάλουμε σε άλλη βάση. Να μπουν σε αναπτυξιακή βάση. Δείτε τι γίνεται με τις υφιστάμενες ιδιωτικοποιήσεις. Εμείς επιδιώκουμε να έχουν οι παραχωρησιούχοι ασφαλή δικαιώματα, που δε θα καταπέσουν το ΣτΕ, να υπάρχουν συμβόλαια που δε θα καταπίπτουν, να υπάρχει ένα μίνιμουμ εγγυήσεων για επενδύσεων. Θα προτιμήσουμε λιγότερα χρήματα ως αντίτιμο και περισσότερες δεσμεύσεις για επενδύσεις».
Άγνωστο παραμένει πότε θα συνεδριάσει το Eurogroup, ώστε να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα η επόμενη συνεδρίαση είναι άτυπη και θα γίνει στις 24 Απριλίου.
Αντίθετα θεωρείται βέβαιο ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει ακόμα ένα Euro Working Group. Ωστόσο ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε «Γνωρίζετε όμως ότι τα όργανα μπορούν να συγκριθούν ανά πάσα χρονική στιγμή έκτακτα και με τηλεδιάσκεψη»