Έρευνα της Deutsche Bank, που βρίσκει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, αναδεικνύει το χρηματικό αντίτιμο που πρέπει να καταβάλλει κανείς σε διάφορες χώρες του κόσμου, προκειμένου να αγοράσει αγαθά ή να εξασφαλίσει υπηρεσίες.
Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας, στις χώρες της Ευρώπης και την Ιαπωνία μπορεί κανείς να εξασφαλίσει τις φθηνότερες αγορές, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Αυστραλία, που χαρακτηρίζεται ως η πιο ακριβή χώρα του κόσμου.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η φθηνότερη χώρα όπου μπορεί κανείς να αγοράσει ένα iPhone 6 με 650 δολάρια, παρά την άνοδο του δολαρίου, με το αντίστοιχο μοντέλο στη Βραζιλία να διατίθεται σε διπλάσια τιμή, σε 1.254 δολάρια.
Στις ΗΠΑ μπορεί κανείς επίσης να αγοράσει πολύ φθηνά τζιν Levi’s 501, με την τιμή να φθάνει τα 54 δολάρια στην Νέα Υόρκη, ενώ στην Ινδία κοστίζει 34 δολάρια και στον Καναδά 42.70, αντίστοιχα. Στη Σιγκαπούρη το ίδιο τζιν κοστίζει 103.30 δολάρια, ενώ σε Χονγκ Κονγκ και Κίνα προσφέρεται σε τιμή διπλάσια των Η.Π.Α.
Από την άλλη, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια Adidas Superstar 2 είναι φθηνότερο στη Βραζιλία με 49.50 δολάρια, στην Ιαπωνία κοστίζει 62.50 δολάρια, τη Νότια Αφρική 68.90 δολάρια και το Μεξικό 72.10 δολάρια. Οι ακριβότερες χώρες για να αγοράσει κανείς το συγκεκριμένο ζευγάρι είναι η Γαλλία και η Γερμανία, με την τιμή να ανέρχεται στα 130 δολάρια, παρότι η εταιρία είναι γερμανική και εδρεύει στη Γερμανία.
Ένα κούρεμα μπορεί επίσης να κοστίσει διαφορετικά, σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά και σε διαφορετικές πόλεις της ίδιας χώρας. Στο Δελχί κοστίζει 2.40 δολάρια, ενώ στο Μουμπάι 3.70. Στην Ελβετία μπορεί κανείς να βρει το ακριβότερο κούρεμα: 49.80 δολάρια για ένα βασικό ανδρικό κούρεμα, στη Ζυρίχη.
Όσον αφορά την αγορά αυτοκινήτου, το Volkswagen Golf μπορεί να αγοράσει κανείς με 11.345 δολάρια στο Μουμπάι και 14.092 στη Μόσχα. Για να αγοράσει το ίδιο μοντέλο, όμως, στη Σιγκαπούρη, θα πρέπει να καταβάλλει σχεδόν δέκα φορές περισσότερα χρήματα, ήτοι 112.818 δολάρια.
Οι χώρες της Ινδίας είναι ιδιαίτερα δελεαστικές και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα, ένα εισιτήριο για τον κινηματογράφο σε Μουμπάι και Δελχί κοστίζει 3.80 και 4.50 δολάρια αντίστοιχα, ενώ στη Ζυρίχη 19.70 δολάρια.
Ένα φθηνό ραντεβού* στο Μουμπάι κοστίζει 24.70 δολάρια, στη πόλη του Μεξικού 35 δολάρια και το Ρίο ντε Τζανέιρο 48.50 αντίστοιχα. Παρά την πτώση του γιεν, το Τόκiο με 103.50 δολάρια παραμένει ακριβό για ραντεβού, όπως και το Σαν Φρανσίσκο με 104.60 δολάρια.
Ακόμη, οι πόλεις της Ινδίας προσφέρουν φθηνές ευκαιρίες για μια απόδραση του σαββατοκύριακου, με μια απόδραση στο Μουμπάι να κοστίζει 507.70 δολάρια, στο Δελχί 546.80, ενώ το Τόκιο 750.50 δολάρια, η Οτάβα με 759 δολάρια και το Τορόντο με 755.20 κρίνονται ως απρόσμενα ικανοποιητικές επιλογές.
Το Σίδνεϊ από την άλλη με 2.164 δολάρια, το Παρίσι με 1.530 και το Λονδίνο με 1.748 είναι μεταξύ των πιο ακριβών προορισμών, λόγω των υψηλών τιμών των ξενοδοχείων.
Η καλύτερη χώρα για να κάνει σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων κανείς είναι η Γερμανία, σύμφωνα με την έρευνα. Τα κόστη ανέρχονται στο ένα τρίτο των αμερικανικών πανεπιστημίων, αλλά οι μισθοί που προσφέρονται σε κατόχους αντίστοιχων τίτλων βρίσκονται στο 80-85 σε σύγκριση με τους αμερικάνικους.
Αξίζει να σημειωθεί πως όταν η γερμανική τράπεζα ξεκίνησε τη συγκεκριμένη έρευνα, η Βραζιλία ήταν η πιο ακριβή από τις αναπτυσσόμενες αγορές στον κόσμο και πιο ακριβή από τις Η.Π.Α, μάλιστα, σε αρκετούς τομείς. Σήμερα, η υποτίμηση του νομίσματος έχει φέρει τις τιμές της χώρας της Λατινικής Αμερικής πιο κοντά σε ό,τι θα ανέμενε κανείς, για μια χώρα με το δικό της επίπεδο ανάπτυξης.
*Σε ένα φθηνό ραντεβού, οι αναλυτές της Deutsche Bank περιλαμβάνουν τα εξής: μια διαδρομή με ταξί, γεύμα στα McDonalds, αναψυκτικό, δύο εισιτήρια για κινηματογράφο, μερικές μπύρες.