9 τροφές κατά των φλεγμονών

9 τροφές κατά των φλεγμονών
Zero Creatives

Οι χρόνιες φλεγμονές αποτελούν απειλή για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση παθήσεων όπως είναι ο καρκίνος, η παχυσαρκία, η νόσος του Αλτσχάιμερ, η κατάθλιψη και πολλά άλλα, σύμφωνα με το Men's Journal.

Αν και δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλα τα είδη των φλεγμονών, αφού όσο μεγαλώνουμε εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας μέσα από τη σωστή διατροφή.

Σολομός

Τα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά είναι ο νούμερο ένα εχθρός των φλεγμονών.

Παντζάρια

Τα παντζάρια προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, όπως ότι μειώνουν την πίεση, αυξάνουν την αντοχή και καταπολεμούν τις φλεγμονές.

Λαχανίδα

Η βιταμίνη Κ που περιέχει η λαχανίδα (kale) υπάρχει στα περισσότερα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μία κούπα λαχανίδα παρέχει στον οργανισμό το 10% της προτεινόμενης ημερήσιας ποσότητας κατά των φλεγμονών.

Nτομάτες

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, που καταπολεμά τις φλεγμονές.

Μύρτιλλο

Το μύρτιλλο οφείλει το έντονο χρώμα του στα αντιοξειδωτικά που περιέχει και καταπολεμούν τις φλεγμονές.

Αμύγδαλα

Όπως και τα ψάρια, έτσι και τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά, ενώ, επιπλέον έχουμε βιταμίνη Ε που λιπαίνει τις αρθρώσεις και προστατεύει τον οργανισμό από φλεγμονή.

Κεράσια

Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έρευνες έχουν δείξει ότι καταπολεμούν τις φλεγμονές. Συγκεκριμένα, έρευνα που έγινε σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού από κεράσι την ημέρα του αγώνα μειώνει τις φλεγμονές και βοηθά να επανέλθουν σωματικά.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και την αντιφλεγμονώδη δράση του, η οποία αυξάνεται όταν το θερμαίνετε.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και μονοακόρεστα λιπαρά που καταπολεμούν τη φλεγμονή, αφού η σύσταση του ελαιόλαδου θυμίζει εκείνη της ασπιρίνης.