Νέα εκατόμβη νεκρών μεταναστών σηματοδοτεί νέες πιέσεις προς την Ευρώπη

Νέα εκατόμβη νεκρών μεταναστών σηματοδοτεί νέες πιέσεις προς την Ευρώπη
In this image taken from video made available by Guardia Costiera, an Italian coast Guard vessel during ongoing search and rescue operation in the Mediterranean Sea south of the Italian island of Lampedusa, Sunday April 19, 2015, to locate migrants who are believed to be lost at sea. UNHCR says Sunday, the search and recovery rescue operation is under way after a boat carrying migrants is believed to have overturned north of Libya, with some 600 people still missing. (Guardia Costiera via AP)
In this image taken from video made available by Guardia Costiera, an Italian coast Guard vessel during ongoing search and rescue operation in the Mediterranean Sea south of the Italian island of Lampedusa, Sunday April 19, 2015, to locate migrants who are believed to be lost at sea. UNHCR says Sunday, the search and recovery rescue operation is under way after a boat carrying migrants is believed to have overturned north of Libya, with some 600 people still missing. (Guardia Costiera via AP)
ASSOCIATED PRESS

Έκκληση για περισσότερη δραστηριοποίηση της Ε.Ε. όσον αφορά στον έλεγχο της θαλάσσιας μετανάστευσης απηύθυνε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, μετά την πρόσφατη τραγωδία στη Μεσόγειο, με εκατοντάδες- κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για 900- νεκρούς μετανάστες.

Απαιτώντας σύνοδο πάνω στο ζήτημα, ο κ. Ρέντσι είπε ότι το trafficking αποτελεί «επιδημία» και έκανε λόγο για έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το 20 μέτρων σκάφος εκτιμάται ότι μετέφερε 700 μετανάστες, και μόλις 28 έχουν διασωθεί. Σύμφωνα με τους Times, οι επιβαίνοντες ενδεχομένως να έφταναν τους 950.

Συνολικά, 1.500 μετανάστες εκτιμάται ότι έχουν πνιγεί μέσα στο έτος. Οι διακινητές μεταναστών εκμεταλλεύονται την πολιτική κρίση στη Λιβύη για την προώθηση μεταναστών οι οποίοι εγκαταλείπουν τις χώρες τους λόγω της βίας στην Αφρική. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το πρόσφατο ναυάγιο θα μπορούσε να αποτελεί το μεγαλύτερο περιστατικό απώλειας ζωής κατά τη διάρκεια περάσματος μεταναστών στην Ευρώπη.

Στην Αθήνα,ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε με τον κ.Ρέντσι και συζήτησαν διεξοδικά τις εξελίξεις στην Ιταλία αλλά και τη γραμμή που θα πρέπει να τηρήσουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου στη Σύνοδο. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρότασή του Ιταλού Πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή και έκτακτης Συνόδου Κορυφής. «Θα πρέπει να διεκδικήσουμε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον κ.Ρέντσι και τόνισε «δεν είναι δυνατόν οι χώρες μας να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών και οι θάλασσές μας σε αποθήκες νεκρών» και του τόνισε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ανάγκη για συντονισμό των προτάσεων των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου».

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την «άμεση συνδιαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας ανθρωπιστικής κρίσης».

To βράδυ της Κυριακής ο επίσημος απολογισμός του ναυαγίου, το οποίο σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ήταν 24 νεκροί και 28 διασωθέντες, ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ωστόσο ο απολογισμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς περνούν οι ώρες. Επιζήσαντες τους οποίους επικαλείται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έκαναν λόγο για 700 ανθρώπους πάνω στο πλοίο. Η εισαγγελία της Κατάνης στη Σικελία ανακοίνωσε ότι ένας από τους 28 επιζήσαντες, τον οποίο μπόρεσε να εξετάσει, ανέφερε ότι 950 άνθρωποι ήταν πάνω στο αλιευτικό, ανάμεσά τους σχεδόν πενήντα παιδιά και περίπου 200 γυναίκες.

Ο πρόσφυγας αυτός από το Μπαγκλαντές ο οποίος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Κατάνης δήλωσε ότι οι διακινητές είχαν κλείσει μεγάλο αριθμό προσφύγων στα αμπάρια χωρίς οι άνθρωποι αυτοί να έχουν δυνατότητα διαφυγής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας της μικρής αυτής πόλης.

Η ιταλική ακτοφυλακή δεν επιβεβαίωσε κανέναν από τους αριθμούς αυτούς αλλά διευκρίνισε ότι το αλιευτικό μήκους 20 μέτρων «μπορούσε να μεταφέρει εκατοντάδες ανθρώπους».

Αντιδράσεις από Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση που καλείται να λάβει πρωτοβουλίες εδώ και ημέρες και σε κάθε νέο δράμα στη Μεσόγειο, συγκάλεσε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών για να λάβει μέτρα, ενώ προτίθεται να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής.

«Θα συνεχίσω τις συνομιλίες με τους ευρωπαίους ηγέτες, την Επιτροπή και τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ για το πώς μπορεί να διευθετηθεί η κατάσταση» , έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπός του θα «αποφασίσει για την πιθανή διοργάνωση έκτακτης συνόδου κορυφής έπειτα από τις διαβουλεύσεις αυτές».

Στη Γερμανία, αρκετοί υπουργοί, μεταξύ τους ο αντικαγκελάριος υπουργός Οικονομίας σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησαν την καταπολέμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των «εγκληματιών» διακινητών. «Όλες οι αστυνομίες της Ευρώπης και οι αρμόδιες αρχές για την επιτήρηση των συνόρων πρέπει να κινητοποιηθούην από κοινού εναντίον των εγκληματιών διακινητών που κάνουν μπίζνες με την ανθρώπινη αθλιότητα», δήλωσε ο Γκάμπριελ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, συντηρητικός Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωσε από την πλευρά του ότι πρέπει να αναληφθεί διεθνής δράση κατά των συμμοριών αυτών που «κερδίζουν πολλά λεφτά υπερφορτώνοντας πλοία και αφήνοντας τους ανθρώπους στην τύχη τους. Τόσο φοβερά εγκλήματα ζητούν ευρωπαϊκή απάντηση, δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο αυτούς τους εγκληματίες που θυσιάζουν μαζικά ανθρώπινες ζωές μόνο και μόνο από απληστία".

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι αποφάσισε το θέμα να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη των εργασιών των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Απέναντι σε μια «ταχεία αύξηση» των τραγωδιών αυτών από την έναρξη της χρονιάς «οφείλουμε να δράσουμε», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέροντας ότι είχε συνομιλήσει με τον Ματέο Ρέντσι.

Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες ζήτησε επίσης επείγουσα ανάληψη δράσης απέναντι σε αυτό που δείχνει να είναι "η χειρότερη τραγωδία", με θύματα πρόσφυγες, στη Μεσόγειο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε «συγκλονισμένος και συντετριμμένος» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιμεριστεί τη μέριμνα για τους πρόσφυγες.

Η νέα τραγωδία συγκλονίζει έπειτα από δύο ναυάγια την περασμένη εβδομάδα, το ένα με 400 αγνοούμενους και το άλλο με περισσότερους από 40, σύμφωνα με τις μαρτυρίες επιζησάντων στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στο τέλος του πρώτου ναυαγίου, η ακτοφυλακή είχε περισυλλέξει εννέα πτώματα.

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου, το οποίο έλαβε η ιταλική ακτοφυλακή που ζήτησε ταυτόχρονα από πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στο σημείο όπου ήταν το αλιευτικό. Φθάνοντας εκεί, περίπου 220 χλμ. νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, το πλήρωμα του φορτηγού είδε το αλιευτικό να βυθίζεται. Αυτό πιθανόν συνέβη όταν εκατοντάδες πρόσφυγες έσπευσαν την ίδια πλευρά του αλιευτικού βλέποντας το φορτηγό που πλησίαζε, δήλωσε η ιταλική ακτοφυλακή.

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης τέθηκε σε εφαρμογή με την υποστήριξη 18 πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας και της Μάλτας μόλις ελήφθη η έκκληση για βοήθεια γύρω στα μεσάνυχτα.

Καθημερινά, 500 έως 1.000 πρόσφυγες περισυλλέγονται από την ιταλική ακτοφυλακή ή εμπορικά πλοία. Περισσότεροι από 11.000 μέσα σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με την ακτοφυλακή.

Διεθνείς οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την αμέλεια της ΕΕ. «Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή επιχείρηση Μare Nostrum» , ζήτησε η UNHCR. Η ιταλική επιχείρηση διάσωσης προσφύγων Mare Nostrum αντικαταστάθηκε φέτος από την πολύ πιο ήπια επιχείρηση επιτήρησης των συνόρων Triton.

Δημοφιλή