Μπορεί να καταφέρατε να βρείτε μία καινούρια δουλειά, πράγμα δύσκολο στις μέρες μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσετε. Η πρώτη εντύπωση που θα κάνετε στη νέα σας δουλειά είναι σημαντική και μπορεί να καθορίσει όλη την υπόλοιπη πορεία σας. Όπως αναφέρει και το Business Insider, υπάρχουν ορισμένοι τύποι που πρέπει να τηρήσετε ώστε να αφήσετε μία καλή πρώτη εντύπωση και να σας «αγκαλιάσουν» οι καινούριοι σας συνάδελφοι. H J.T. O' Donnell, ειδικός σε εργασιακά θέματα δίνει τις δικές του συμβουλές για την πρώτη μέρα στην δουλειά.
«Στην παλιά μου δουλειά»
Δεν χρειάζεται να αναφέρετε συνέχεια τι κάνατε ή πόσο καλοί ήσασταν στην προηγούμενη δουλειά σας. Είναι υπέροχο που ξεκινάτε με ενέργεια, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να καυχιέστε συνέχεια για αυτά που είχατε κάνει.
«Πότε θα πάρω αύξηση;»
Περιμένετε να περάσουν οι πρώτοι μήνες και να πάνε όλα καλά και μετά μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε τέτοιες ερωτήσεις.
«Τις Παρασκευές πρέπει να φεύγω λίγο νωρίτερα»
Εκτός κι αν αυτό είναι κάτι που είχατε ξεκαθαρίσει ήδη πριν πάρετε την δουλειά και το αφεντικό σας το γνωρίζει, μην αρχίσετε να κόβετε το ωράριό σας από μόνοι σας.
«Ποιος είναι συμπαθητικός και ποιος όχι;»
Σίγουρα αυτή είναι μία πληροφορία που θέλετε να έχετε από την αρχή, αλλά αν κάνετε αυτή την ερώτηση τόσο νωρίς θα φανείτε ο κουτσομπόλης του γραφείου. Άλλωστε κανείς δεν θα σας εμπιστευτεί τόσο σύντομα, ώστε να σας πει τι συμβαίνει στο γραφείο.
«Εγώ αλλιώς έχω μάθει να το κάνω»
Να έχετε θετική διάθεση. Κανείς δεν θέλει να ακούσει για όλα όσα δεν ξέρετε να κάνετε, ούτε είναι σωστό να λέτε στο αφεντικό σας ότι ο τρόπος του είναι λάθος.
«Αυτό είναι λάθος»
Πριν σπεύσετε να πείτε σε κάποιον συνάδελφο ότι κάνει κάτι λάθος, σκεφτείτε ότι σε κανέναν δεν αρέσουν οι εξυπνάκηδες, πόσο μάλλον οι εξυπνάκηδες που γνωρίζουν μόνο εδώ και μία μέρα.
«Το προηγούμενο αφεντικό μου ήταν άσχετο»
Όποια σχέση κι αν είχατε με το προηγούμενο αφεντικό σας, οι νέοι σας συνάδελφοι (και κυρίως το νέο σας αφεντικό) δεν χρειάζεται να το ξέρουν. Αρχικά, δεν είναι καλό για την εικόνα σας να μιλάτε άσχημα για κανέναν που δουλεύατε παλιά και, επίσης, τα νέα στην αγορά κυκλοφορούν και επειδή δεν ξέρετε τι σας επιφυλάσσει το μέλλον ή που θα είστε σε λίγα χρόνια, καλό θα ήταν να κρατήσετε μία μετριοπαθή στάση.
«Κατά τη γνώμη μου...»
Ειδικά τον πρώτο καιρό το μυστικό είναι να κάνει κάποιος ερωτήσεις και όχι δηλώσεις.
«Γιώργο, βαριέσαι λίγο να δουλέψεις ή είναι η ιδέα μου;»
Εκτός ότι δεν είναι καθόλου συναδελφικό αν κάνετε ένα τέτοιο σχόλιο, ακόμα κι αν όλοι πειράζονται μεταξύ τους και κάνουν τέτοιου είδους αστεία μη βιαστείτε να τα κάνετε κι εσείς. Εκείνοι είναι καιρό μαζί και γνωρίζονται καλύτερα.