Στην εντατικοποίηση της διαδικασίας γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν προκειμένου «να προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα σε μια λύση» η οποία θα συνοδεύεται από ένα βιώσιμο χρέος, συμφώνησαν, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, οι ευρωπαίοι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ με τους οποίους ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δίωρη συνάντησή στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Όπως τόνισε ο κ.Τσίπρας «η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση βιώσιμη και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με ασφάλεια στην ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο σε μια προοπτική, που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη»
Από πλευράς Βερολίνου η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ως εποικοδομητική τονίζοντας επίσης την ανάγκη εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων τις προσεχείς ημέρες ενώ Έλληνες και ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν πως η συμφωνία πιθανότατα να κλείσει στο επόμενο Eurogroup το οποίο έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Πέμπτη.
Σημειώνεται πως νωρίς το βράδυ της Τετάρτης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η ελληνική πλευρά ζητούσε την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννιά μήνες προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Όπως εξηγούσαν δε πηγές από τις Βρυξέλλες το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Συμπλήρωναν δε πως η ελληνική πλευρά δήλωνε διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα.
Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία.
Η κ.Μέρκελ και ο κ.Ολάντ αποχώρησαν από το κτήριο της γαλλικής αντιπροσωπείας όπου διεξήχθη η συνάντηση των τριών, χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Όταν δε δημοσιογράφοι ρώτησαν την Μέρκελ εάν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ εκείνη δεν απάντησε.
Διαβάστε πως κάλυψε η HuffPost Greece σε μορφή Live Blog τις κρίσιμες συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ΕΕ με αυτές της Λατινικής Αμερικής.
Η νέα παρέμβαση από τις ΗΠΑ
Τη στιγμή που διεξαγόταν η συνάντηση των τριών, υπήρξε μία ακόμη σημαίνουσα παρέμβαση από την Ουάσινγκτον. Ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΠΑ εξέφραζε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας στην αμερικανική αλλά και παγκόσμια οικονομία εξ ου και το αυξημένο, όπως τόνισε, ενδιαφέρον και η εμπλοκή του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών. Τονίστηκε δε πως στόχος των παρεμβάσεων αυτών είναι να φέρουμε τους Έλληνες και τους εταίρους τους μαζί ώστε να επιλύσουν τις διαφορές τους με τρόπο που θα συμβάλει στην σταθερότητα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας.
Το «μίνι» θρίλερ πριν τη συνάντηση
Η συνάντηση των τριών, στα γραφεία της γαλλικής αντιπροσωπείας, έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με χώρες της Λατινικής Αμερικής, και ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά το επίσημο δείπνο, περί τις 11:10 το βράδυ της Τετάρτης ενώ διήρηκησε περίπου δύο ώρες.
Είχε προηγηθεί ένα «μίνι-θρίλερ» σχετικά με το εάν τελικά θα πραγματοποιείτο η συνάντηση καθώς Γαλλία και Γερμανία δεν επιβεβαίωναν τις ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου περί προγραμματισμένου ραντεβού. Ο δε πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωνε πως στην παρούσα φάση μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα ήταν «χάσιμο χρόνου».
Αιφνιδίως όμως το βαρύ κλίμα που υπήρχε για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες άλλαξε. Μέσα σε περίπου δύο ώρες...Τσίπρας και Γιούνκερ είχαν μια σύντομη συνάντηση και οι συναντήσεις με Μέρκελ και Ολαντ ανακοινώθηκε πως θα γίνουν κανονικά, όπως και έγινε.
Μάλιστα, αμέσως μετά την επιβεβαίωση του ραντεβού ήρθαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του κοινοτικού Επιτρόπου για θέματα Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, πως ίσως να βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά σε μια συμφωνία.
Αρχικά ήταν ο κ.Μοσκοβισί ο οποίος χαρακτήρισε ως εφικτή «περισσότερο από ποτέ» την επίτευξη συμφωνίας. «Πιστεύω, περισσότερο από ποτέ, ότι είναι δυνατή μια συμφωνία εάν όλοι συμμερίζονται την πολιτική βούληση. Οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα» ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Υπενθύμισε ωστόσο ότι υπάρχει μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της «μια διαφωνία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται» στην πρόταση που υπέβαλαν τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη οι ελληνικές αρχές.
Ακολούθησε ο κ.Ντάισελμπλουμ ο οποίος υποστήριξε επίσης πως μια συμφωνία με την Ελλάδα φαίνεται να είναι πολύ κοντά, προβλέποντας μάλιστα πως θα υπογραφεί μέχρι τις 18 Ιουνίου δηλαδή κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Συγκεκριμένα σε δηλώσεις τους στο Ελσίνκι όπου βρίσκεται τόνισε: «Είμαστε ακόμα ανοικτοί σε σοβαρές εναλλακτικές λύσεις, αλλά οι εναλλακτικές λύσεις τις τελευταίες μέρες δεν ήταν ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Στις τελευταίες συνομιλίες που είχα μαζί με τον πρόεδρο Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κάναμε σαφές ότι υπάρχει περιθώριο για εναλλακτικά μέτρα, αλλά το συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να προσθέτουν, διότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει οικονομικά ανεξάρτητη και πάλι».