Πώς θα σας φαινόταν να πηγαίνατε διακοπές σε ένα χωριό που δεν περνούν αυτοκίνητα, που δεν έχει ηλεκτρικό και το βράδυ το μόνο που μπορεί να ακούσει κανείς είναι τους ήχους από τα πουλιά και τα γάργαρα νερά που κυλούν σε πηγές και ρυάκια; Αυτό το χωριό υπάρχει και βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά. Η Μηλιά, ήταν ένα εγκαταλειμμένο χωριό που αξιοποιήθηκε από τον Ιάκωβο Τσουρουνάκη, τον Γιώργο Μακράκη και τον Τάσο Γούργουρα, οι οποίοι δημιούργησαν μία οικοτουριστική μονάδα που μοιάζει να έχει ξεφυτρώσει από την παλιά Κρητική γη, ανάμεσα σε πλατάνια, καστανιές, κουμαριές και βράχια. Το 2009 το National Geographic κατέταξε τη Μηλιά μέσα στα 50 καλύτερα resort οικολογικού χαρακτήρα και την ίδια χρονιά το ταξιδιωτικό περιοδικό Islands, τίμησε το χωριό για την προσφορά του στον περιβαλλοντικά υπεύθυνο τουρισμό. Ο Τάσος Γούργουρας μίλησε στην HuffPost Greece για το τι σημαίνει αγροτουρισμός, το πως μπορούμε να προβάλλουμε τις ομορφιές της Ελλάδας στο εξωτερικό και την πεποίθησή του ότι «εκπαιδευμένοι, ενεργοί, συνειδητοποιημένοι και ευαίσθητοι πολίτες σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος».
Πώς αποφασίσετε να φτιάξετε έναν οικοτουρισμό στο χωριό Μηλιά;
H απόφαση πάρθηκε απο τον κ. Ιάκωβο Τσουρουνάκη στις αρχές τη δεκαετίας του '80.
Ηταν οδυνηρό για αυτόν να βλέπει τα πατρογονικά του εδάφη σε εγκατάλειψη, να μαστίζονται απο κακόβουλες και ανευθυνες συμπεριφορές από άλλους κατοίκους των γύρω περιοχών, όπως ανεξέλεγκτη υλοτομία, κυνήγι, υπερβόσκηση, φωτιές, κλπ. Έτσι, ξεκίνησε να αγοράζει, από το 1972, πολλά κομμάτια γής και σπίτια του ερειπωμένου μεσαιωνικού οικισμού της Μηλιάς για να τα ενώσει με τα δικά του κομμάτια και το 1983 κατάφερε να περιφράξει την περιοχή και να σταματήσει οριστικά τον περιβαλλοντικό κατήφορο του τόπου. Σε συνεργασία με την Οικογένεια Μακράκη και περισσότερο με τον ενα γιο, τον Γιώργο Μακράκη ξεκίνησαν να ασχολούνται απο το 1982 συστηματικά με την περιβαλλοντική αναβάθμιση του τόπου- καλλιέργειες, αναδασώσεις, καθαρισμούς και μικροεπισκευές των ερειπωμένων σπιτιών. Κάπου εκεί γεννήθηκε και η ιδέα της ανακαίνισης του οικισμού και μετατροπής του σε ξενώνες. Η Μηλιά άνοιξε για το κοινό την Ανοιξη του 1993 και έκτοτε λειτουργει χωρις διακοπή χειμώνα και καλοκαίρι.
Θέλετε να μας εξηγήσετε, τι σημαίνει αγροτουρισμός;
Αγροτουρισμός ή τουρισμός υπαίθρου ορίζεται η δραστηριότητα που επιτρέπει στούς κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών να εκμεταλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου τους και να καταφέρουν να προσελκύσουν επισκέπτες και να μοιραστούν μαζί τους την περιοχή, τα ηθη και εθιμα και την κουλτούρα τους. Οι ίδιοι επισκέπτες αργότερα γίνονται οι πρεσβευτές του τόπου που επισκέφτηκαν λόγω των δυνατών εμπειριών που αποκόμισαν και ετσι δημιουργέίται ενα ανθρώπινο «κύμα» το οποίο δεν καταστρέφει αλλά αντιθέτως συντηρεί και βελτιώνει το περιβάλλον και τους ανθρώπους που ζούν εκεί.
Η προσπάθειά σας αυτή ήταν μία ιδιωτική πρωτοβουλία ή υπήρχε χρησματοδότηση και από το κράτος ή κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα;
Η πρωτοβουλία ηταν ιδιωτική αλλά καταφέραμε να ενταχθούμε το 1990 σε ενα ευρωπαικό πρόγραμμα και να υλοποιήσουμε το όραμα μας. Η γραφειοκρατία ηταν ανασταλτικός παράγοντας αλλά σταθήκαμε τυχεροί γιατί κάποιοι αναγνώρισαν την προσπάθεια και βοήθησαν να ολοκληρωθεί.
Τι περιλαμβάνουν οι διακοπές στη Μηλιά;
Οι διακοπές στην Μηλιά περιλαμβάνουν διαμονή, σίτιση και κάποιες δραστηριότητες όπως το περπάτημα βουνού, διάσχιση φαραγγιών, γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον και τους ανθρώπους και την κουλτούρα τους. Ενίοτε και ανάλογα με την ζήτηση οργανώνουμε μαθήματα μαγειρικής, επισκέψεις σε οινοποιεία, μελισσοκομεία, σε τοπικά πανυγήρια,κλπ.
Τι πιστεύετε ότι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας;
Ο φυσικός πλούτος της χώρας μας ειναι το πιο δυνατό μας πλεονέκτημα. Απλά επειδή το περιβάλλον εκτός απο στοχευμένες δράσεις χρειάζεται και μεγάλους οικονομικούς πόρους, η πολιτεία ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε και δεν θα ενδιαφερθεί να το προστατευσει πραγματικά. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας απο εμάς, αρχικά, και να το δούμε όχι μόνο σαν μέσο αναψυχής, αλλά και προβληματισμού. Μονο αν αρχίσει πραγματικά να μας απασχολεί καθημερινά μπορούμε να το αλλάξουμε. Πεποίθηση μου είναι ότι οι νέες γενιές πρέπει οχι μόνο να διδάσκονται αλλά και να βιώνουν μέσα απο την σχολική εκπαίδευση το περιβάλλον.Δεν υπάρχει άλλη διαδρομή πιο σίγουρη και εξελίξιμη απο αυτή. Εκπαιδευμένοι, ενεργοί, συνειδητοποιημένοι και ευαίσθητοι πολίτες σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος.
Έχετε ήδη 20 χρόνια λειτουργίας και πολλές διακρίσεις. Έρχονται σε εσάς περισσότερο Έλληνες ή ξένοι τουρίστες;
Οι επισκέπτες μας, ερχονται απο όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη πλέον. Πραγματικά δεν θα τολμούσα να το κάνω συγκεκριμένο. Σαφώς οι ευρωπαίοι είναι περισσότεροι αλλά αυτό αλλάζει κάθε χρόνο. Έχουμε πολλούς επισκέπτες και από την Ελλάδα. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι έχουμε πάρα πολλούς πιστούς επισκέπτες και ανθρώπους που πραγματικά ξεχωρίζουν για την ποιότητα και το ήθος τους. Άνθρωποι που πραγματικά αγαπούν και αναγνωρίζουν την σημαντικότητα της Ελλάδας. Όταν με ρωτούν συνάδελφοι από άλλα καταλύματα αν έχουμε προβλήματα με τους διαμένοντες στον οικισμό δυσκολεύομαι να θυμηθώ κάποιον επισκέπτη που μας δημιούργησε πρόβλημα.
Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορούμε να προβάλουμε περισσότερο τις ομορφιές της Ελλάδας στο εξωτερικό;
Ο τρόπος για να προβάλλουμε την Ελλάδα είναι να είμαστε αυθεντικοί και πιστοί στα ιδανικά που χαρακτηρίζουν τον Ελληνισμό. Συγκρίνοντας και διδασκόμενοι απο το παρελθόν το παρόν και το μέλλον και ενεργώντας κατάλληλα μπορούμε να αναδείξουμε την πατρίδα μας στον κορυφαίο ευρωπαικό και παγκόσμιο προορισμό. Δεν πρέπει να δεχόμαστε πράγματα και ξενόφερτες συνήθειες που αλλοιώνουν εμάς και τον τόπο μας, αλλά πρέπει να μπορούμε να υιοθετούμε καλές πρακτικές που μας έρχονται απο αλλού. Οι Έλληνες ειμαστε κοσμοπολίτες και φιλόξενοι. Ζήσαμε μαζί με πολλούς άλλους λαούς στο παρελθόν και το κάνουμε και στο παρόν. Στην Ελλάδα πρέπει να σεβόμαστε τον καθένα, το κάθετι, να είμαστε ταπεινοί και περήφανοι συνάμα. Η γραμμή του ορίζοντα στην Ελλάδα είναι άρτια και μπορούμε σχεδόν πάντα να την βλέπουμε. Το φως στον τόπο μας είναι μοναδικό!