«Και τώρα τι;» αναρωτιέται ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί με ανάρτηση του στο Τwitter. Στη συνεχεια, ο Γάλλος Επίτροπος προβαίνει σε δυο διαπιστώσεις:
Πρώτον, ότι η Ελλαδα πρεπει να μείνει στο ευρώ και δεύτερον ότι η πόρτα της Κομισιόν ειναι ανοιχτή, καλώντας σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πάνω στις τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν.
Μια νέα συνεδρίαση του Eurogrοup αποκλείστηκε ξεκάθαρα από πηγή της Ευρωομάδας, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα, Κυριακή, στη δημοσιότητα την τελευταία πρόταση των θεσμών, σηματοδοτώντας εμμέσως πλην σαφώς μια καμπάνια από πλευράς ΕΕ που απευθύνεται στη βάση του ελληνικού λαού για ένα "ναι" την Κυριακή 5 Ιουλίου.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές η εν λόγω πρόταση ήταν μεταγενέστερη της πρότασης που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση να θέσει σε δημοψήφισμα, με ημερομηνία 26 Ιούνιου. Στο κείμενο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο Γιούνκερ έχει ημερομηνία 26 Ιουνίου και ώρα κατάθεσης 20:00 το βράδυ και εξηγεί «πρόκειται μία λίστα η οποία λαμβάνει υπόψιν της τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνσης που έλαβε η Κομισιόν στις 8,14, 22 και 25 Ιουνίου. Η ελληνική πλευρά καλεί σε δημοψήφισμα τον ελληνικό λαό βάσει του κειμένου των δανειστών της 25ης Ιουνίου. Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην εισήγησή του που δημοσίευσε την Κυριακή στο προσωπικό του ιστολόγιο και επίσης αναφέρεται στην πρόταση των θεσμών της 25ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι βελτιωμένες προτάσεις που περιέχει η πρόταση της 26ης Ιουνίου ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχε ποτέ το τελεσίγραφο, που επικαλείται η Αθήνα ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να διαμορφωθούν περαιτέρω αφού οι διαπραγματεύσεις ήταν ακόμα σε εξέλιξη.
Ωστόσο, παρ' όλο που ο Πιερ Μοσκοβισί καλεί ανοιχτά μέσω του twitter σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, άλλες πηγές της ευρωζώνης διαβεβαίωναν χτες ότι πλέον είναι "πολύ αργά" για να αλλάξει το οτιδήποτε μέχρι την Κυριακή του δημοψηφίσματος (5 Ιουλίου), Το τρέχον πρόγραμμα "έχει χαθεί", αναφέρουν, και η μόνη περίπτωση για να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα πλέον, είναι να ψηφίσει ο ελληνικός λαός ναι την Κυριακή 5 Ιουλίου.
Την ίδια ώρα, απάντηση προς τις προτάσεις των θεσμών που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γιούνκερ. Όπως αναφέρουν κυβερνητικέ πηγές στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί το κείμενο των θεσμών ως το Σάββατο, θέτοντας έτσι ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο. Όπως εξηγούν το κείμενο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση και προσθέτουν ότι η μόνη διαφορά είναι
είναι ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Και συνεχίζουν: «Τι έχει συμβεί, όμως, με αυτόν τον συντελεστή;» Όπως επισημαίνουν: «Την Τετάρτη το πρωί ο θεσμοί παρέδωσαν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση. Το πρωί της Πέμπτης, οι θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία!».
«Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο» επαναλαμβάνουν και καταλήγουν «Αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους θεσμούς».