Ένα ακόμα βαρύ και υφεσιακό πακέτο του οποίου τα μέτρα θα αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα, έφερε η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες αποφεύγοντας (προς το παρόν;) τον κίνδυνο ενός Grexit.
Στο νέο μνημόνιο θα μετέχουν τόσο οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ θα προβλέπονται επισκέψεις της τρόικας στην Αθήνα ώστε να πραγματοποιεί αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος.
Η σύνταξη του νέου μνημονίου για την επόμενη τριετία, θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση του πρώτου σετ μέτρων σε πρώτη φάση στις 15 Ιουλίου και σε δεύτερη φάση στις 22 Ιουλίου ως prior agreement με τους θεσμούς.
Σε αυτά τα μέτρα θα περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο ΦΠΑ και το πρώτο μέρος των μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα δουν άμεσα αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ οι συνταξιούχοι τις πρώτες μειώσεις στις απολαβές τους.
Παράλληλα, για να εξασφαλιστεί το 3ο δάνειο ύψους έως και 86δισ. ευρώ και το αναπτυξιακό πακέτο 35δισ. ευρώ η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου Ταμείου με έδρα την Ελλάδα (και όχι το Λουξεμβούργο, όπως είχαν προτείνει οι δανειστές) στο οποίο θα μεταφερθεί Δημόσια περιουσία έως 50δισ ευρώ, θα έχει ανεξάρτητη διοίκηση και θα διαδεχθεί το ΤΑΙΠΕΔ.
Από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων της Δημόσιας περιουσίας στην συμφωνία προβλέπεται ότι τα 25δισ. ευρώ θα πάνε για την αποπληρωμή του δανείου που θα δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα υπόλοιπα 12,5δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρέους και τα 12,5 δισ. ευρώ για ανάπτυξη.
Εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων που έχουν θέσει οι δανειστές τότε το Eurogroup θα δώσει εντολή στους θεσμούς να διαπραγματευτούν με την ελληνική κυβέρνηση το περιεχόμενο, τις δεσμεύσεις, τα μέτρα και τους στόχους του νέου μνημονίου το οποίο θα έχει ισχύ έως τις 30 Ιουνίου 2018.
Ταυτόχρονα το Eurogroup θα εξετάσει τους τρόπους ώστε να προχωρήσει άμεσα στην εκταμίευση των απαιτούμενων ποσών ώστε η χώρα να αποπληρώσει τις δανειακές της ανάγκες προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Η ενεργοποίηση της συμφωνίας προϋποθέτει την ψήφιση της από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, αφού όμως θα έχει προηγηθεί η έγκριση της από την ελληνική Βουλή.
Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει:
1.Τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, η οποία θα περιλαμβάνει μεταφορά προϊόντων σε υψηλότερους συντελεστές επιφέροντας έτσι νέες αυξήσεις.
2.Στο ασφαλιστικό οι αλλαγές θα θεσμοθετηθούν αρχικά στις 15 Ιουλίου και το δεύτερο πακέτο τον Οκτώβριο.
Στην πρώτη φάση έως τις 15 Ιουλίου η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει εμπροσθοβαρή μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού. Σε αυτό το πακέτο θα πρέπει να περιλαμβάνονται το «πάγωμα» των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η αύξηση των εισφορών και η άμεση ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων.
Συγκεκριμένα θα προβλέπεται η αύξηση των ορίων σταδιακά στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας με ισχυρά αντικίνητρα για όσους έχουν δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με «ποινή» 16% για κάθε έτος πριν το 62ο, αλλά και υπολογισμό της σύνταξης με βάση μόνο τις εισφορές τους.
Άμεση μείωση των συντάξεων θα επιφέρει η αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας από 4% σε 6% στις κύριες συντάξεις και στο 6% στις επικουρικές. Μειώσεις θα φέρει και η εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών όλων των ταμείων με το μοντέλο τριμερούς χρηματοδότησης που ισχύει στο ΙΚΑ (τριμερής χρηματοδότηση).
Κίνδυνο μειώσεων κρύβει και η ένταξη όλων των επικουρικών Ταμείων στο ΕΤΕΑ, το οποίο θα πρέπει να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ιδίους πόρους.
3.«Παγίδα» για νέες επιβαρύνσεις αποτελεί και η δέσμευση της κυβέρνησης για λήψη ισοδύναμων μέτρων ώστε να καλυφθεί το κόστος από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκρινε αντισυνταγματικούς αρκετούς νόμους από τα προηγούμενα Μνημόνια.
4. Σε μεταγενέστερο χρόνο θα πρέπει να έρθουν και οι αλλαγές στο Εργασιακό, καθώς η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής προβλέπει τον εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της συνδικαλιστικής δράσης, τις αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές, γεγονός που σημαίνει ότι παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες τα εργασιακά νομοσχέδια που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.
5.Αυτόματο μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες θα μπαίνει και από την αυτόματη προσαρμογή των δαπανών εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.
6.Ανατροπές μπορεί να υπάρξουν και στους νόμους που έχει ψηφίσει ήδη η κυβέρνηση, με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Συγκεκριμένα στο στόχαστρο των δανειστών μπαίνουν τα νομοσχέδια για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, αλλά και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
7.Πλήρης θα είναι η εφαρμογή και των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει ο ΟΟΣΑ στις δύο εργαλειοθήκες που είχε παραδώσει στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, την πώληση από τα Σούπερ Μάρκετ των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τις άδειες των φαρμακείων, το καθεστώς πώλησης του γάλακτος και του άρτου, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
8.Ισοδύναμα μέτρα θα πρέπει να βρει η κυβέρνηση αν θέλει να αποφύγει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.