Τους δραματικούς διαλόγους που έλαβαν χώρα με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά το δημοψήφισμα, αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
«Παρ' ότι ( ο Α. Τσίπρας) είχε ήδη ανακοινώσει το δημοψήφισμα, τον είχα συμβουλεύσει να μην το κάνει, γιατί θα μπορούσε να έχει μια συμφωνία χωρίς αυτό. Το θέλησε όμως, οι Έλληνες ψήφισαν εγώ σέβομαι πάντα μια τέτοια δημοκρατική απόφαση» είπε ο Φ. Ολάντ και πρόσθεσε :
«Μετά τη νίκη του «όχι» τηλεφωνήθηκα με τον Α. Τσίπρα και του είπα: «τώρα είσαι πιο δυνατός στην Ελλάδα, αλλά πιο αδύναμος στην Ευρώπη. Τώρα θα πρέπει να σκεφθείς τι ακριβώς θέλεις. Εάν δεν θέλεις να μείνεις στο ευρώ, είναι πολύ εύκολο, θα βρεις χώρες που θα σε υποστηρίξουν, θα δυσκολευτείς να πείσεις την Γαλλία, αλλά τελικά θα τα καταφέρεις. Εάν όμως θέλεις να μείνεις στο ευρώ, τώρα θα πρέπει να το αποδείξεις, θα πρέπει να δώσεις εγγυήσεις και η Γαλλία θα σε υποστηρίξει, πράγμα που έκανα. Χρησιμοποίησα μάλιστα την έκφραση:
«Βοήθησέ με για να σε βοηθήσω, βοήθησε τη Γαλλία για να σε βοηθήσει. Τελικά η Ελλάδα έκανε την κίνηση που περιμέναμε και η Γαλλία ήταν παρούσα» υπογράμμισε ο πρόεδρος.
Οι γαλλογερμανικές σχέσεις
Ο Φ. Ολάντ υποστήριξε επίσης ότι κάθε άλλα παρά αποδυναμωμένο βγήκε από την όλη δοκιμασία το Γάλλο-γερμανικό διώνυμο .
Τόνισε ότι ακόμη εδώ και τρία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια σχέση με την Καγκελάριο που βασίζεται στο συμφέρον της Ευρώπης. «Κάθε φορά που χρειάσθηκε να κάνουμε μια επιλογή, και εάν η κοινή γνώμη των λαών μας διέφερε, είχαμε ως επιλογή την Ευρώπη» τόνισε και έφερε ως παραδείγματα, τη συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία, την τραπεζική ένωση και την προχθεσινή απόφαση για την Ελλάδα.
«Έπρεπε να πείσω την κα Μέρκελ, είπε, γιατί είχε ανάγκη από εγγυήσεις για την εξασφάλιση εμπιστοσύνης. Παράλληλα είχα να αναπτύξω τέτοιες σχέσεις με τον Α. Τσίπρα, που να εμπνέουν την εμπιστοσύνη. Χωρίς το Γάλλο-γερμανικό ζευγάρι δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρξει συμφωνία.
Εάν η Γαλλία και η Γερμανία δεν είναι ενωμένες, η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει» τόνισε.
Οι πρωτοβουλίες που θα πάρει η Γαλλία
Ο Φ. Ολάντ εξήγησε τέλος, ότι η Γαλλία ετοιμάζει κείμενο που θα προωθήσει στους εταίρους της ευρωζώνης, με στόχο την προς το καλύτερο ολοκλήρωσή της.
Η γαλλική πρόταση, που θα γίνει σε συνεργασία με τη Γερμανία, θα έχει τα εξής βασικά στοιχεία :
- Τη δημιουργία μιας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης.
- Τη δημιουργία (σε μια δεύτερη φάση) ενός ευρωζωνικού προϋπολογισμού.
- Τη δημιουργία ενός κοινοβουλίου στο εσωτερικό της ευρωζώνης με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των χωρών- μελών, στοχεύοντας σε περισσότερη δημοκρατία
- Τη στόχευση μεγαλύτερης φορολογικής και κοινωνικής σύγκλισης ανάμεσα στις χώρες.
«Η θέλησή μας είναι να δώσουμε στην Ευρώπη πιο γερές βάσεις και μεγαλύτερες δυνατότητες δράσης προς όφελος των λαών (...) και για να είμαστε πιο δυνατοί μέσα στον κόσμο, ώστε όταν με ρωτάει ο πρόεδρος Ομπάμα «πως πάει το ευρώ» να μπορώ στον ίδιο τόνο να τον ρωτάω «πως πάει το δολάριο», κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.