Στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας βρέθηκε το Politico, προκειμένου να μιλήσει με Βορειοελλαδίτες και Βούλγαρους για τις ανταγωνιστικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες τα χρόνια της κρίσης.
Σε ένα κείμενο που έχει τίτλο «Βουλγαρία vs. Ελλάδα», παρουσιάζονται οι απόψεις επιχειρηματιών και εργαζομένων για τις αλλαγές που έχουν επέλθει με την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την προσπάθεια εξόδου της χώρας μας από την κρίση.
Από τα σύνορα περνάνε κάθε χρόνο περίπου οκτώ εκατομμύρια οχήματα. Πολλά από αυτά μεταφέρουν τουρίστες που καταφτάνουν στην Ελλάδα, ακόμα περισσότερα όμως είναι εμπορικά οχήματα που μεταφέρουν προϊόντα. Βέβαια, τα ελληνικά φορτηγά που βγαίνουν εκτός χώρας έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω της υψηλής φορολογίας.
«Από τότε που η Βουλγαρία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα προϊόντα της ανταγωνίζονται εκείνα της Ελλάδας. Η χώρα έχει μικρό κόστος παραγωγής, επομένως τα προϊόντα μπορούν να πωληθούν φθηνότερα», εξηγεί Γιώργος, Έλληνας από το γραφείο του Υπουργείου Τουρισμού κοντά στα σύνορα, στο Politico.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ανταγωνισμός με τα Βουλγαρικά προϊόντα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Περίπου 2.500 ελληνικές εταιρείες μετακινήθηκαν στη Βουλγαρία γιατί, όχι μόνο εκεί υπάρχει φθηνότερο εργατικό δυναμικό, αλλά οι μετακινήσεις είναι πολύ φθηνότερες. Ακόμα, η Βουλγαρία δεν έχει τόσο πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες όσο η χώρα μας. Τι πιστεύουν όμως οι Βούλγαροι για τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών;
Όταν ο ρεπόρτερ του Politico συνάντησε την Krasimira, μια Βουλγάρα που εργάζεται σε εταιρεία που συσκευάζει λαχανικά για λογαριασμό ελληνικής εταιρείας σούπερμαρκετ και παράλληλα σερβίρει σε μια ταβέρνα της περιοχής, εκείνη δήλωσε πως το πρόβλημα με τους Έλληνες είναι ότι δεν δουλεύουν.
«Στην πρώτη μου δουλειά (στην Ελλάδα) δουλεύαμε από το πρωί μέχρι το βράδυ για 4.000 δραχμές την μέρα – κανένας Έλληνες θα έκανε αυτή την δουλειά για τόσα», ανέφερε, προσθέτοντας: «Τα σαββατοκύριακα δουλεύω σε μια ταβέρνα. Ο ιδιοκτήτης ήθελε να προσλάβει μερικούς Έλληνες για να τους βοηθήσει την περίοδο της κρίσης, όμως αυτοί έμειναν για μερικές ημέρες – δεν άντεξαν. Εγώ είμαι ακόμα εδώ».
«Το πρόβλημα με τους Έλληνες είναι ότι δεν θέλουν να δουλέψουν», τόνισε
.
Η ίδια συνέχισε λέγοντας πως οι Έλληνες ευθύνονται για την κρίση, γιατί περιμένουν από τους άλλους να κάνουν τις δουλείες τους. Ακόμα, δήλωσε πως δεν πιστεύει πως η χώρα μας θα καταφέρει να αποπληρώσει ποτέ το χρέος της, το οποίο έχει πλέον διογκωθεί.