Οι μεταγραφές της κάλπης: Τα πρόσωπα στα οποία «στοχεύουν» τα κομματικά επιτελεία εν όψει εκλογών

Οι μεταγραφές της κάλπης: Τα πρόσωπα στα οποία «στοχεύουν» τα κομματικά επιτελεία εν όψει εκλογών
Lawmakers take part in a parliamentary session in Athens, Friday, Aug. 14, 2015. Greek lawmakers are continuing a debate in parliament to approve a massive new bailout deal after repeated delays over procedure and dissent within the governing left-wing Syriza party caused the session to last through the night. (AP Photo/Yannis Liakos)
Lawmakers take part in a parliamentary session in Athens, Friday, Aug. 14, 2015. Greek lawmakers are continuing a debate in parliament to approve a massive new bailout deal after repeated delays over procedure and dissent within the governing left-wing Syriza party caused the session to last through the night. (AP Photo/Yannis Liakos)
ASSOCIATED PRESS

Η αντίστροφη μέτρηση για την κάλπη ξεκίνησε. Με το δεδομένο ότι απομένουν λίγες ημέρες, οι επιτελείς των κομμάτων, εκτός από τις εκλογικές κορώνες, δίνουν προτεραιότητα και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, με στόχο οι επιλογές τους να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους. Σε αυτές τις εκλογές, με δεδομένο ότι θα διεξάγονται 8 μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, για το ποιος θα μπει στη Βουλή δεν έχει λόγο ο πολίτης, αλλά τα κομματικά επιτελεία, καθώς δεν υπάρχει σταυρός αλλά αριθμημένη λίστα και ανάλογα με τα ποσοστά του κόμματος θα εκλέγονται και οι ανάλογοι βουλευτές.

Ας δούμε τους σχεδιασμούς αλλά και τα ονόματα που επιθυμούν να προσελκύσουν κάποια από τα κομματικά επιτελεία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένο ότι υπάρχουν νέες προσθήκες με νέα πρόσωπα, καθώς μεγάλος αριθμός των βουλευτών, που μάλιστα εξασφάλισαν και πρωτιές στις εκλογικές περιφέρειές τους, θα είναι εκτός, καθώς είτε θα πολιτευτούν με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, είτε δεν θα πολιτευτούν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έχει μιλήσει με τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, και οι συζητήσεις για να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια είναι σε καλό επίπεδο. Αυτή η προσθήκη και όποιες άλλες γίνουν θα έχουν ως στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων από τον χώρο του κέντρου σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών.

Στη ΝΔ επιχειρούν να τονώσουν τα ψηφοδέλτιά τους ψάχνοντας γνωστά πρόσωπα – κυρίως για το Επικρατείας- από τον χώρο του πολιτισμού, των τεχνών και της επιστήμης ενώ πιθανό ενδεχόμενο που έχει συζητηθεί στο γραφείο του Ευάγγελου Μεϊμαράκη είναι να επαναπατριστεί ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Για να γίνει βέβαια αυτό πρέπει να το θέλει ο ίδιος αλλά και να υπάρξει συνεννόηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς ο κ. Αβραμόπουλος κρατά το βαρύ χαρτοφυλάκιο του μεταναστευτικού, που αυτή τη στιγμή είναι το πιο σημαίνον στην Ε.Ε.

Στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με την οποία επισήμως πλέον συμπορεύτηκε την Κυριακή ο Αλέκος Αλαβάνος, ο σχεδιασμός είναι να ενταχθούν κινήματα όπως το «Δεν Πληρώνω», και το ΕΠΑΜ του Δημήτρη Καζάκη, ενώ οι συζητήσεις με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεχίζονται, αν και υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της, που είναι άγνωστο πού θα καταλήξουν. Στόχος του κ. Λαφαζάνη είναι μέσα στη βδομάδα να ολοκληρωθούν οι προσθήκες βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Μανώλη Γλέζο. Αυτή τη βδομάδα η ΛΑΕ θα παρουσιάσει το πρόγραμμα, αλλά και το έμβλημά της.

Στο Ποτάμι ήδη έχουν διοργανωθεί ομιλίες, περιοδείες και επιτροπή ψηφοδελτίων. Με δεδομένη τη λίστα, ο κ. Θεοδωράκης μετρά με τους συνεργάτες του το πώς θα διαμορφώσει και ανανεώσει τα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν το Ποτάμι στο επόμενο κοινοβούλιο, ενώ ζητούμενο του κινήματος είναι και η συνεργασία με ενεργούς πολίτες και κινήματα.

ΚΚΕ: Στον Περισσό τα ονόματα δεν θα παίξουν και τόσο σημαντικό ρόλο. Τα όποια γνωστά ονόματα θα μπουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και οι επιτελείς στον Περισσό εστιάζουν στο πώς την προεκλογική περίοδο θα καταστήσουν σαφές στους Έλληνες ότι η πατρότητα του αντιμνημονιακού χώρου τους ανήκει, κατηγορώντας για λαθρεπιβατισμό το κόμμα του κ. Λαφαζάνη.

Συναγερμός έχει σημάνει στο επιτελείο των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, καθώς αναζητούνται τα ονόματα που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στο κόμμα. Επιδιώκεται συσπείρωση της κομματικής βάσης, καθώς ο φόβος ότι με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου θα χαθεί μέρος της εκλογικής δύναμης έχει εκφραστεί από πολλά κομματικά στελέχη.

ΠΑΣΟΚ: Η Φώφη Γεννηματά από την πρώτη στιγμή απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας με τον κεντροαριστερό χώρο ακόμα και με ενιαία ψηφοδέλτια. Αυτή η προσέγγισή της ξεκλείδωσε το δρόμο για συνεργασία τόσο με την ΔΗΜΑΡ του κ. Θεοδωρόπουλου, όσο και με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου. Σημειώνεται ότι από το γραφείο Τύπου του ΚΙΔΗΣΟ εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι «η συνεννόηση και συνεργασία όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού αποτελεί επιτακτική πολιτική και εθνική ανάγκη, ενόψει των τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν η χώρα και ο λαός μας. Η ειλικρινής συνεργασία και συμπαράταξη της σοσιαλδημοκρατίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, δεν προκύπτει από εκλογική σκοπιμότητα, αλλά από την υποχρέωση να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας, πέρα από τις δεσμεύσεις μνημονίου και δανειακής σύμβασης. Την υποχρέωση αυτή μπορούν να διεκπεραιώσουν μόνον οι ενωμένες δυνάμεις της προόδου».Το ΚΙΔΗΣΟ χαιρέτισε τις δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά και πρότεινε την άμεση έναρξη διαλόγου, ώστε τις προσεχείς ημέρες «να γίνει πραγματικότητα η εκλογική συμπαράταξη όλων των κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Είναι δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει μάχη επιβίωσης και προσπαθεί με ευρύτερες συμμαχίες να διασφαλίσει την παραμονή του στο Κοινοβούλιο.

Δημοφιλή