στα πλαίσια του έτους 2016, που έχει ανακηρυχθεί με προεδρικά διατάγματα από Ελλάδα και Ρωσία, ως πολιτικό έτος “της Ρωσίας στην Ελλάδα, και της Ελλάδας στη Ρωσία», ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος, έχοντας πλειάδα τιμητικών διακρίσεων και Εκθέσεων σε Μουσεία ανά τον κόσμο, αποδέχθηκε την επίσημη πρόσκληση του Ναού Smolny της Αγίας Πετρούπολης , να είναι ο επίσημος Έλληνας καλλιτέχνης που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Ρωσία για το έτος 2016.
Με αφορμή αυτό το γεγονός ο Νίκος Φλώρος θα πραγματοποιήσει επίσης μεγάλη Έκθεση στην Ρόδο από τις 5 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου στο “Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου” ή αλλιώς “Καστέλο”. Ο τίτλος της Έκθεσης θα είναι “Αφιέρωμα στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο). Γλυπτοί πίνακες Νίκου Φλώρου, Ελλάδα”. με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Ίδρυμα κατά του καρκίνου του εγκεφάλου «George Best Costacos» Cultural and Cancer research Foundation, με την ευγενική υποστήριξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.
Μεγάλη Έκθεση θα παρουσιάσει ο ίδιος και στο Κρατικό Μουσείο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο) στο Τολέδο της Ισπανίας, κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης του Διευθυντή του Κρατικού Μουσείου “Ελ Γκρέκο” και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας.
Η Έκθεση στη Ρόδο ( 5 Σεπτεμβρίου- 5 Οκτωβρίου 2015)
Στην συγκεκριμένη Έκθεσή θα παρουσιαστούν πέντε έργα του καλλιτέχνη. Και τα πέντε έργα, ανάγλυφοι πίνακες, θα είναι αφιερωμένα στο μεγάλο Έλληνα Δομίνικο Θεοτοκόπουλο ( Ελ Γκρέκο) για την συμπλήρωση των 400 χρόνων από τον θάνατό του.
Επίσης η Έκθεση εκτός από το εικαστικό της ενδιαφέρον θα συμβάλει στη σύσφιξη και ενίσχυση των ελληνορωσικών πολιτιστικών σχέσεων και των σχέσεων Ρωσίας -Ρόδου δια μέσου του τουρισμού και της επιχειρηματικής δραστηριότητάς που θα αναπτυχθεί.
Η Έκθεση στην Ισπανία- Τολέδο ( Οκτώβρης 2015)
Αμέσως μετά το πέρας της Έκθεσης στη Ρόδο, τα έργα θα μεταφερθούν στο Κρατικό Μουσείο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) στο Τολέδο της Ισπανίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται τιμή σε Έλληνα καλλιτέχνη να παρουσίαση έργα του στο συγκεκριμένο Μουσείο δίπλα στα αυθεντικά έργα του Ελ Γκρέκο. Το συγκεκριμένο Μουσείου ήταν το σπίτι του Ελ Γκρέκο. Η Έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, της UNESCO, της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας.
Τα έργα τα οποία θα εκτεθούν στο “Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου” και στο Κρατικό Μουσείο- πρώην σπίτι - του Ελ Γκρέκο στο Τολέδο της Ισπανίας θα είναι στο σύνολο πέντε.
Πρώτο έργο : “ Ανάσταση Ιησού ΄Χριστού” διαστάσεις 4,5m επί 3m.
Δεύτερο έργο: “ Διαμερισμός των ιματίων του Ιησού Χριστού” διαστάσεις 5,5m επί 3m.
Τρίτο έργο: “ Σταύρωση Ιησού ” διαστάσεις 3m επί 2m.
Τέταρτο έργο: “ Αποκαθήλωση” διαστάσεις 2m επί 3m .
Πέμπτο έργο: “ Πορτρέτο του Ελ Γκρέκο” 1,10m επί 80cm.
Τα υλικά που χρησιμοποιεί στα έργα του ο Νίκος Φλώρος είναι σύγχρονα και ποιο συγκεκριμένα από χρωματιστό αλουμίνιο με ιδική τεχνοτροπία στην οποία και έχει λάβει παγκόσμια πατέντα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς διαθέτει εκρηκτική δραματική πυκνότητα, εκφραστικότητα και ακτινοβολία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις Εκθέσεις του, ο γλύπτης Νίκος Φλώρος πλαισιώνεται από μια μόνιμη ομάδα συνεργατών : Τον επιμελητή (Curator)Αριστοτέλη Καραντή , την διευθύντρια εκθέσεων Julia Sysalova και τον καλλιτεχνικό φωτογράφο Ηλία Διαμαντάκο.
Οι Εκθέσεις στη Ρωσία για το έτος 2016.
Στα πλαίσια της χρονιάς της ελληνορωσικής φιλίας ο Νίκος Φλώρος επίσημα καλείται από την Ρωσική πλευρά να πραγματοποιήσει τις εξής εκθέσεις:
Μάρτιος 2016
Κρατικό μουσείο –μνημείο «Καθεδρικός Ναός SMOLNY», Αγία Πετρούπολη
Ατομική Έκθεση «Imperial Collection. Γλυπτά έργα του Νίκου Φλώρου, Ελλάδα», η οποία θα συμπεριλαμβάνει γλυπτούς πίνακες με πορτρέτα της τελευταίας βασιλικής οικογένειας των Romanov, καθώς και γλυπτές μινιατούρες των διασήμων αυγών του Faberge.
Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2016
Μουσείο της Κρατικής Ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών, Μόσχα
Ατομική Έκθεση Αφιέρωμα «Από τον Φειδία στον Ελ Γκρέκο. Γλυπτοί πίνακες του Νίκου Φλώρου, Ελλάδα»
Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας καθώς επίσης και της UNESCO.