Νέες προοπτικές στους μηχανολόγους μηχανικούς και σε παρεμφερείς ειδικότητες δίνει το Geomiso, το πρώτο παγκοσμίως λογισμικό CAD (Computer-Aided Design)/ CAE (Computer-Aided Engineering) «δύο σε ένα», το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως σχεδιαστικό πρόγραμμα όσο και ως λογισμικό προσομοίωσης έργων μηχανικού.
Το Geomiso είναι αποτέλεσμα πενταετούς έρευνας των πολιτικών μηχανικών Παναγιώτη Καρακίτσιου, Δημήτρη Τσαπέτη, Σοφίας Κορλού, Θανάση Λεοντάρη και Γιώργου Καραϊσκου, υπό την επίβλεψη του διεθνούς εμβέλειας και παγκοσμίου φήμης Καθηγητή ΕΜΠ, Μανόλη Παπαδρακάκη. Η ιδέα τους βραβεύτηκε στον 5ο διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, μια δράση του προγράμματος NBG Business Seeds, που στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή καινοτόμων ιδεών ή έργων. Είναι σημαντικό, ότι οι ομάδες εκπαιδεύονται και καθοδηγούνται για την εξέλιξη του σχεδίου τους, ενώ έχουν στη διάθεσή τους υποδομές, δικτύωση, αλλά και δυνατότητες ενδεχόμενης χρηματοδότησης.
Το Geomiso έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα. Δεν αποτελεί μία ακόμη απλή διαδικτυακή εφαρμογή ή ένα ακόμη plug-in. Είναι ένα ισχυρό ερευνητικό εργαλείο για την ακαδημαϊκή κοινότητα (υπολογιστική γεωμετρία/μηχανική) και παράλληλα ένα καινοτόμο τεχνολογικό εργαλείο για την επαγγελματική κοινότητα των μηχανικών, ενώ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών (αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική & άμυνα, βιομηχανία καταναλωτικών προϊόντων, εμβιομηχανική).
Για παράδειγμα, στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας μπορεί ταυτόχρονα να σχεδιάζει, αλλά και να αναλύει τόσο τα επιμέρους εξαρτήματα, όσο και ολόκληρο το όχημα ως ένα ενιαίο σύνολο εξαρτημάτων. Μέχρι τώρα υπήρχε μια ομάδα σχεδιαστών, που ήταν υπεύθυνη για το σχεδιασμό του νέου μοντέλου αυτοκινήτου και μια ομάδα μηχανικών, που αναλάμβανε να προσομοιώσει με πεπερασμένα στοιχεία και να εντοπίσει ατέλειες και προβληματικές περιοχές στη γεωμετρία του σχεδίου. Στην περίπτωση που η ανάλυση έβρισκε ατέλειες, οι μηχανικοί επέστρεφαν το μοντέλο στους σχεδιαστές για να το διορθώνουν, προκειμένου να σχεδιαστεί εκ νέου και να αποσταλεί προς έλεγχο ξανά, με προφανές κόστος σε χρόνο και χρήμα. Με το Geomiso ελαχιστοποιούνται τα control points, τόσο στο σχεδιασμό όσο και την ανάλυση του σχεδίου.
Τα οφέλη όμως που μπορεί να αποκομίσει κάποιος με τη χρήση του λογισμικού Geomiso δεν περιορίζονται στην εξοικονόμηση χρόνου και στον περιορισμό του κόστους. Επιτρέπει την υλοποίηση περισσότερο ποιοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον έργων μηχανικού με σημαντικά μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημοσίας υγείας. Επιπλέον, η δυνατότητα εφαρμογής του σε πάρα πολλούς κλάδους, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους προγραμματιστές, μηχανικούς και ερευνητές υπολογιστικής μηχανικής και γεωμετρίας, αξιοποιώντας αξιόλογους νέους επιστήμονες και αποτρέποντάς τους από το να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.
Αν έχεις κι εσύ μια ιδέα που θα αλλάξει τα πράγματα, όπως τα ξέρουμε σήμερα, μπορείς να στείλεις ηλεκτρονικά την πρότασή σου στον 6ο διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας που είναι σε εξέλιξη. Οι προθεσμία λήγει στις 15.00 της Τετάρτης, 7 Οκτωβρίου και οι θεματικές ενότητες είναι: «Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα», «Περιβάλλον και Τεχνολογία», «Πολιτισμός και Τεχνολογία». Περισσότερες πληροφορίες στο www.nbg.gr/ibank/innovation.
Σημείωσε, ότι πέρα από τη διαγωνιστική φάση και τη βράβευση των προτάσεων, η Εθνική Τράπεζα δίνει έμφαση στην υποστήριξη της υλοποίησης επιλεγμένων προτάσεων που έχουν διακριθεί, μέσω του προγράμματος NBG Business Seeds . Σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον ΣΕΒ επιλεγμένες ομάδες παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας, ενώ λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα της Amazon και της Microsoft. Παράλληλα τους προσφέρονται υπηρεσίες incubation σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και τον incubator 1776 με έδρα τις Η.Π.Α. Όσον αφορά την οικονομική στήριξη εταιρειών, προβλέπονται στοχευμένες δράσεις δανεισμού και συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο, καθώς και δράσεις καθοδήγησης και δικτύωσης σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο και την Endeavor Greece.