Το σενάριο της εξωγήινης εισβολής από έναν πιο εξελιγμένο τεχνολογικά εξωγήινο πολιτισμό αποτελεί πολύ συνηθισμένο μοτίβο σε ταινίες, σειρές, βιβλία, κόμικ και βιντεοπαιχνίδια επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, πολλοί ερευνητές αμφισβητούν την «εγκυρότητά» του, υποστηρίζοντας ότι είναι πιο πιθανό ένας πολιτισμός ο οποίος έχει εξελιχθεί τόσο πολύ ώστε να μπορεί να «γεφυρώσει» το χάσμα ανάμεσα στα άστρα θα έχει ξεπεράσει τέτοιες...τάσεις.
Βεβαίως, υπάρχει και άλλη μια προσέγγιση, η οποία θεωρεί ότι ίσως τελικά το σενάριο των πιο εξελιγμένων από εμάς πολιτισμών να είναι λάθος.
Εξελιγμένα νέα τηλεσκόπια πλέον επιτρέπουν σε αστρονόμους να εντοπίζουν τη θερμότητα που θα εξέπεμπαν εξελιγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί, οι οποίοι θα είχαν «δαμάσει» τα ίδια τα άστρα για σκοπούς ενέργειας (το σενάριο της «Dyson Sphere», που αντλεί άμεσα την ενέργεια του ίδιου του άστρου που βρίσκεται στο επίκεντρο του συστήματος ενός πολιτισμού).
Τέτοιοι πολιτισμοί θα ήταν αυτοί του «Τύπου 3» στην κλίμακα Kardashev (που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της τεχνολογικής εξέλιξης πιθανών εξωγήινων πολιτισμών), και θεωρείται πως θα είναι ανιχνεύσιμοι στο μέσο του υπέρυθρο τμήματος του φάσματος, εξαιτίας των εκπομπών σημαντικών ποσοτήτων θερμότητας. Ομάδα αστρονόμων υπό τον Τζέισον Ράιτ (Penn State University) έχει ήδη καταρτίσει μια λίστα με αρκετές εκατοντάδες «υποψήφιους» γαλαξίες, όπου έχουν παρατηρηθεί ασυνήθιστες υπέρυθρες εκπομπές. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι, αν και σπάνιες, αυτού του είδους οι εκπομπές μπορούν επίσης να παραχθούν από φυσικές διαδικασίες.
Ο καθηγητής Μάικλ Γκάρετ (ASTRON, Πανεπιστήμιο του Λάιντεν) προέβη σε μετρήσεις ραδιοκυμάτων πάνω στους πλέον «πολλά υποσχόμενους» γαλαξίες και διαπίστωσε ότι στην πλειονότητά τους τα συστήματα αυτά παρουσιάζουν εκπομπές που εξηγούνται καλύτερα από φυσικά φαινόμενα. Οι μετρήσεις των εκπομπών έδειξαν επίπεδα που υποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για θερμότητα που εκλύεται από εξωγήινες εγκαταστάσεις, αλλά μάλλον από αστρική σκόνη – η οποία παράγεται και θερμαίνεται σε τομείς όπου «γεννιούνται» άστρα.
Όπως αναφέρει ο Γκάρετ, ούτως ή άλλως οι έρευνες του Penn State University έδειξαν ότι τα «υποψήφια» συστήματα είναι εκ των πραγμάτων σπάνια- και οι δικές του έρευνες δείχνουν με τη σειρά τους ότι ακόμα και το «σπάνια» αποτελεί μάλλον «επιεική» όρο, οπότε και, όπως δείχνουν τα πράγματα, πολιτισμοί Τύπου 3 στην κλίμακα Kardashev στην συμπαντική «γειτονιά» μας. «Όπως το βλέπω εγώ, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια- μια εξωγήινη εισβολή δεν μοιάζει καθόλου πιθανή!».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τεχνική του Γκάρετ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον εντοπισμό πολιτισμών Τύπου 2, που έχουν πολύ πιο περιορισμένους πόρους σε σχέση με τον Τύπο 3. Ακόμα και έτσι όμως, οι πολιτισμοί αυτοί θα ήταν πιο εξελιγμένοι από εμάς, καθώς η ανθρώπινος πολιτισμός δεν θεωρείται ότι έχει εισέλθει ακόμα στον κατηγορία του Τύπου 1. Για αυτούς τους πολιτισμούς, η προσέγγιση του Γκάρετ έχει ως εξής: «Είναι λίγο ανησυχητικό που πολιτισμοί Τύπου 3 δεν φαίνονται να υπάρχουν. Δεν είναι αυτό που θα προβλέπαμε βάσει των νόμων της Φύσης, που εξηγούν τόσο καλό το φυσικό σύμπαν. Μας λείπει ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ εδώ. Ίσως οι προηγμένοι πολιτισμοί να είναι τόσο εξελιγμένοι όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας, παράγοντας πολύ λίγη θερμότητα- οι γνώσεις μας στη Φυσική αυτή τη στιγμή ωστόσο μας δείχνουν ότι αυτό θα ήταν δύσκολο. Το σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να ψάχνουμε για σημάδια εξωγήινης νοημοσύνης μέχρι να καταλάβουμε ακριβώς τι συμβαίνει».