Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 4ης για το 2015 Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό ζήτημα όπου και συμφωνήθηκε ένα κοινό Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με την Τουρκία χωρίς ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταφέρουν να συμφωνήσουν προς το παρόν στο ποσό της οικονομικής ενίσχυσής της χώρας από την Ένωση.
Πρωτίστως η Άγκυρα σύμφωνα με τις δεσμέυσεις που προβλέπει αυτό ο Σχέδιο Δράσης θα πρέπει να αποδείξει στους Ευρωπαίους ότι θα συγκρατήσει στο έδαφός της πρόσφυγες και μετανάστες. Εαν επιτευχθεί αυτός ο στόχος τότε θα υλοποιηθεί το αίτημά της για χαλάρωση των θεωρήσεων βίζα για τους υπηκόοους της οι οποίοι ταξιδεύουν με προορισμό την ΕΕ. Όπως δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ η συμφωνία προβλέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης ευρωπαϊκών θεωρήσεων προς τους Τούρκους πολίτες. «Η επιτάχυνση της διαδικασίας δε σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες», διευκρίνισε ο κ. Γιούνκερ ενώ από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε: «Χωρίς αμφισημίες και παραννοήσεις» αφού όπως είπε «στο θέμα αυτό υπάρχουν κανόνες οι οποίοι πρέπει και να τηρηθούν».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι θα δοθεί χρηματική βοήθεια από την ΕΕ προς την Τουρκία σημειώνοντας ωστόσο ότι το ύψος αυτής δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί με τις πληροφορίες ωστόσο να κάνουν λόγο για περίπου τρία (3) δισ. ευρώ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας προς την εκπλήρωση των κριτηρίων θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2016.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ήταν κατηγορηματικός και τόνισε ότι η ΕΕ περιμένει δείγμα γραφής από την Τουρκία και πρόσθεσε «σας βοηθάμε και θα μας βοηθήσετε».
Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, ο πρόεδρος Τουσκ σημείωσε πως θα ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Frontex και θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί απευθείας επιστροφές παράτυπων μεταναστών. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα κράτη μέλη θα είναι έτοιμα να συνδράμουν με εκατοντάδες συνοριοφύλακες έτσι ώστε να ενισχυθούν τα hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία.
Τέλος, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε πως οι 28 έκαναν μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των αιτημάτων που η Τουρκία είχε καταθέσει προς την ΕΕ (όπως έχει αναφερθεί, έχει υπάρξει προσχέδιο συμφωνίας) ήταν η διευκόλυνση/ επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή βίζας σε Τούρκους πολίτες προκειμένου να ταξιδεύουν προς την Ευρώπη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να έχει ζητήσει ένταξη της Τουρκίας στη λίστα των «ασφαλών χωρών».
Διαβάστε επίσης: