Γιατί η υπόθεση με το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε δίπλα σε βομβιστή-αυτοκτονίας στο Παρίσι δεν είναι όπως φαίνεται

Γιατί η υπόθεση με το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε δίπλα σε βομβιστή-αυτοκτονίας στο Παρίσι δεν είναι όπως φαίνεται
A Syrian refugee woman holds Syrian passports as she queues to apply for immigration outside the German Embassy on the northern outskirts of Beirut, on September 10, 2015. Lebanon, with a population of just four million, is hosting more than 1.1 million Syrian refugees. AFP PHOTO / JOSEPH EID (Photo credit should read JOSEPH EID/AFP/Getty Images)
A Syrian refugee woman holds Syrian passports as she queues to apply for immigration outside the German Embassy on the northern outskirts of Beirut, on September 10, 2015. Lebanon, with a population of just four million, is hosting more than 1.1 million Syrian refugees. AFP PHOTO / JOSEPH EID (Photo credit should read JOSEPH EID/AFP/Getty Images)
JOSEPH EID via Getty Images

Ο εντοπισμός συριακού διαβατηρίου πάνω ή δίπλα στη σορό ενός εκ των φερόμενων δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, ήταν το στοιχείο εκείνο που λειτούργησε ως καταλύτης στη δημόσια συζήτηση που όλοι διέβλεπαν πως ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσει: τη σύνδεση της τρομοκρατίας που εκπορεύεται από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους με τους μουσουλμάνους και κατ' επέκταση με την φιλοξενία προσφύγων από τη Μέση Ανατολή σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η «αποκάλυψη» αυτή σε συνδυασμό με το σοκ τη επίθεσης έχει καταστήσει σαφές, τρεις ημέρες μετά, πως κάποιες χώρες επανεξετάζουν το θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στη χώρας τους. Κάποιοι πάλι που εξ αρχής ήταν απρόθυμοι, βρήκαν την ευκαιρία να μεταμορφώσουν την αφορμή σε βάσιμο επιχείρημα και να κλείσουν την πόρτα σε όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τους ίδιους ανθρώπους που αιματοκύλισαν το Παρίσι και τον τρόμο βιώνουν καθημερινά...

Ειδικότερα όμως σε ό,τι αφορά το θέμα του συριακού διαβατηρίου- στο οποίο έχει εμπλακεί και η Ελλάδα- κάποιοι προειδοποιούν πως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις εκτιμήσεις ή τις βεβαιότητες που διατυπώνονται και συνιστούν το όλο θέμα να τύχει προσεκτικών χειρισμών.

Στο θέμα αυτό εστιάζει σχετικό δημοσίευμα του Guardian το οποίο έχουν αναπαράγει πολλά διεθνή ΜΜΕ και στο οποίο ο συντάκτης του, Patrick Kingsley ειδικός σε θέματα μετανάστευσης εξηγεί τους λόγους που δεν θα πρέπει να βιαστούμε να υποθέσουμε πως μαζί τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ευρώπη, ταξιδεύουν και τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι λόγοι σύμφωνα με τον συντάκτη, το ρεπορτάζ του οποίου έτυχε τόσης προσοχής.

1. Σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις το Ισλαμικό Κράτος έχει επικρίνει σφόδρα του πρόσφυγες που καταφεύγουν στην Ευρώπη. «Όλοι εκείνοι που σπεύδουν να κατηγορήσουν για τις επιθέσεις στο Παρίσι τους πρόσφυγες, καλό θα ήταν να εξετάσετε καλύτερα τα διαθέσιμα δεδομένα», γράφει ο ο Αaron Zelin, ειδικός σε θέματα Τζιχάντ αναφερόμενος ακριβώς σε αυτά τα 12 οργισμένα ξεσπάσματα. «Η πραγματικότητα είναι πως (το Ισλαμικό Κράτος) απεχθάνεται τα άτομα που τρέπονται σε φυγή από τη Συρία με προορισμό την Ευρώπη. Κάτι τέτοιο υπονομεύει το μήνυμα του, ότι δηλαδή το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο είναι ένα καταφύγιο». Συνεπώς εκτιμάται πως είναι μάλλον απίθανο πρόσφυγες από τη Συρία να είναι οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο συνιστά μια προφανή παραβίαση του δόγματος του χαλιφάτου.

2.Ο δεύτερος λόγος είναι πιο στοχευμένος. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει πέραν πάσης αμφιβολίας πως το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε, πράγματι είχε χρησιμοποιηθεί από δράστη της επίθεσης και όχι από κάποιον αθώο πρόσφυγα (ήδη ένα αιγυπτιακό διαβατήριο που επίσης αρχικά αξιολογήθηκε πως ανήκε σε δράστη των επιθέσεων τελικά αποδείχθηκε πως ανήκε σε θύμα της επίθεσης). Στη συνέχεια οι αρχές θα πρέπει να είναι απολύτως βέβαιοι πως αυτός που είχε στα χέρια του το διαβατήριο, είναι το ίδιο πρόσωπο με τον νόμιμο κάτοχο του διαβατηρίου. Είναι πιθανό το διαβατήριο να είχε κλαπεί, ή πλαστογραφηθεί, αφού η κατοχή συριακού διαβατήριο καθιστά ευκολότερη την αναζήτηση άσυλο στην Ευρώπη, υπάρχει ένα διευρυμένο εμπόριο κλεμμένων συριακών ταξιδιωτικών εγγράφων. Εξάλλου υπάρχουν και καταγγελίες, κυρίως στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, για κλοπές συριακών διαβατηρίων. Η τιμή για ένα τέτοιο διαβατήριο μπορεί να πωληθεί έναντι αρκετά χιλιάδων ευρώ. Και οι πλαστογραφίες επίσης είναι ένα συχνό φαινόμενο. Ένας δημοσιογράφος πρόσφατα έβγαλε ένα πλαστό διαβατήριο με το όνομα του πρωθυπουργού της χώρας του.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Δευτέρας, η σερβική αστυνομία συνέλαβε έναν μετανάστη που είχε στην κατοχή του συριακό διαβατήριο με το ίδιο όνομα με αυτό που ανακαλύφθηκε.

3.Επίσης, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ό,τι αφορά την υπόθεση του διαβατηρίου αφορά το ίδιο το γεγονός ότι βρέθηκε. Αναλυτές, χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα ύποπτο το γεγονός πως ένας τρομοκράτης, βομβιστής-αυτοκτονίας θα έπαιρνε μαζί του στο σημείο της επίθεσης το διαβατήριο του ειδικότερα μάλιστα, αφού ως βομβιστής-αυτοκτονίας, πηγαίνει στον θάνατό και δεν είχε σκοπό να επιστρέψει πουθενά.«Γιατί μια Τζιχάντ που απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε σύγχρονη έννοια ιθαγένειας να πάρει μαζί του το διαβατήριό του σε μια αποστολή αυτοκτονίας;» αναρωτιέται με ανάρτηση στο Twitter o Charlie Winter, αναλυτής που ειδικεύεται στον ισλαμιστικό εξτρεμισμό. «Και έτσι απλά βρέθηκε»...

Μια πιθανή απάντηση το «γιατί να πράξουν κάτι τέτοιο οι τρομοκράτες» θα ήταν για να στρέψει την Ευρώπη κατά των προσφύγων αλλά και για να δημιουργήσει και εσωτερικό πρόβλημα στην Ευρώπη με το ένα κράτος να στρέφεται κατά του άλλου. Έτσι με μια τρομοκρατική επίθεση το Ισλαμικό Κράτος θα είχε πετύχει: να τρομάξει τη Δύση, να ενισχύσει τη διαίρεση Ανατολής-Δύσης, Χριστιανισμού-Ισλάμ, να ενισχύσει τα ξενοφοβικά, ακροδεξιά φασιστικά κόμματα της Ευρώπης, να ταρακουνήσει θεμελιώδεις αρχές στις οποίες έχει οικοδομηθεί η ΕΕ και να επιφέρει διχόνοια σε μια ήδη δοκιμαζόμενη κοινότητα.

Δημοφιλή