Δηλώσεις συμπάθειας, εκφράσεις αλληλεγγύης αλλά μέχρι εκεί. Αυτό προσέφεραν τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία κατά την έκτακτη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες που συνεκληθή κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας και με θέμα τους ισχυρισμούς περί παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου της από το ρωσικό μαχητικό που τελικά κατέρριψαν τουρκικά αεροσκάφη.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη συνεδρίαση δήλωσε πως «οι εκτιμήσεις που υπάρχου από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν με τις αναφορές της Τουρκίας πως υπήρξε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της συμμάχου της» και φυσικά επεσήμανε πως η Άγκυρα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίσει τα εδάφη. Συμπλήρωσε δε πως και ο ίδιος έχει εκφράσει κατ' επανάληψη εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την δράση της Τουρκίας.
Όπως τόνισε, το ΝΑΤΟ «στέκεται» αλληλέγγυο στην Τουρκία και θα παρακολουθεί την κινητικότητα που υπάρχει στα σύνορα χωρών της Συμμαχίας αλλά όπως τόνισε θα πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ Άγκυρας και Κρεμλίνου για την αποφυγή επανάληψης ανάλογων περιστατικών.
Τέλος ο κ.Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε με νόημα πως αποτελεί κοινό τόπο για τα μέλη του ΝατΟ πως κοινός εχθρός είναι το Ισλαμικό Κράτος...
ΗΠΑ και Μ.Βρετανία ρίχνουν τους τόνους
Ιδιαίτερη βαρύτητα για τη στάση του ΝΑΤΟ στο συγκεκριμένο περιστατικό φαίνεται να έχει και η διαφαινόμενη διάθεση ισχυρών μελών της να μην υπάρξει κλιμάκωση. Χαρακτηριστικό είναι πως κύκλοι του Λευκού Οίκου, ανέφεραν λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της έκτακτης συνεδρίασης πως οι ενδείξεις που υπάρχουν συνηγορούν πως πιθανή παραβίαση του τουρκικού FIR, ήταν διάρκειας μόλις μερικών δευτερολέπτων. Σημαντική όμως για τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ είναι και η δήλωση του Στιβ Γουάρεν εκπροσώπου της υπό των ΗΠΑ συμμαχική δύναμη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο Γουόρεν δήλωσε με νόημα πως «το θέμα αφορά τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας και τις μεταξύ τους σχέσεις». Ο δε Μπαράκ Ομπάμα κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Φρανσουά Ολάντ στην Ουάσινγκτον περιορίστηκε να δηλώσει πως η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί το έδαφός της. Αυτό παρά το γεγονός πως η Τουρκία είναι σύμμαχος χώρα στο πλαίσιο των δομών του ΝΑΤΟ.
Και εκπρόσωπος Τύπου όμως του βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερνο συνέστησε στον Τούρκο ομόλογό του να επικοινωνήσει με το Κρεμλίνο προς αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης.
Όλες αυτές οι διαρροές και οι δηλώσεις αποτιμώνται ως μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και βέβαια να μην τεθεί σε κίνδυνο το κλίμα συναίνεσης που διαμορφώνεται μεταξύ δυτικών χωρών και Μόσχας στο θέμα της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους και της Συρίας.
Σε κάθε περίπτωση τόσο οι υπό τις ΗΠΑ συμμαχία όσο και η Ρωσία- σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ- δηλώνουν πως συνεχίζουν αμφότερες και παρά το τελευταίο περιστατικό τις επιχειρησιακές δραστηριότητες στη Συρία στοχεύοντας σε θέσεις του Iσλαμικού Κράτους.
Η Άγκυρα έχει ενημερώσει για το περιστατικό και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάνοντας λόγο για κατάρριψη αεροσκάφους «αγνώστου ταυτότητας» κατά τη δεδομένη στιγμή και επιμένοντας στους ισχυρισμούς της ότι είχε απευθύνει 10 προειδοποιήσεις προς τους πιλότους του αεροσκάφους οι οποίοι τις αγνόησαν.
To NATO είχε υποσχεθεί πως θα υπερασπιστεί την Τουρκία
Σημειώνεται πως και κατά τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις 8 Οκτωβρίου, η Τουρκία είχε θέσει επιτακτικά το θέμα των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά που είχαν ήδη ξεκινήσει να επιχειρούν στη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Τότε, ο ΓΓ του Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει πως «Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας κατά οποιασδήποτε απειλής» και πως στέκεται αλληλέγγυος στην σύμμαχό της Τουρκία.
Οι δηλώσεις του μάλιστα είχαν μεταφραστεί ποικιλοτρόπως, ακόμη και ως δήλωση ετοιμότητας του ΝΑΤΟ να αποστείλει στρατεύματα στην Τουρκία προκειμένου να υπερασπιστεί τη χώρα-μέλος της κατά οποιουδήποτε εχθρού- στην προκειμένη περίπτωση βέβαια η δήλωση τη αφορούσε Ρωσία.
Ωστόσο τόσο κατά τη Σύνοδο του Οκτωβρίου, όπως και κατά τη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων το απόγευμα της Τρίτης και μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά, πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια ευθεία πρόκληση της Ρωσίας όχι μόνος προς την Άγκυρα αλλά και προς τον ίδιο τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Οι πράξεις της φαίνεται, κατά πολλούς, να δοκιμάζει την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ σε επίπεδο θεμελιακών αρχών όπως η αρχή της «συλλογικής άμυνας» όταν απειλείται ένα κράτος -μέλος.