Tο allaboutfestivals.gr μας δείχνει στο κινητό, στο τάμπλετ ή στην οθόνη του υπολογιστή ό, τι πιο δημιουργικό συμβαίνει στον τόπο μας.Κοντά στα καθιερωμένα φεστιβάλ μουσικής, κινηματογράφου ή χορού, βρίσκουμε με τρόπο λειτουργικό κάθε πολιτιστικό γεγονός, από μια διεθνή συνάντηση υψηλής τεχνολογίας στην Αθήνα ως μία λαϊκή πανήγυρη στην πιο απόμερη περιοχή της χώρας. Την ιδέα ενός ψηφιακού φεστιβαλικού χάρτη δημιούργησαν τρεις ανήσυχοι φίλοι, η Ναυσικά Μουζακίτη, η Λαρίσα Βέργου και ο Ευκλείδης Αντωνιάδης, που αποφάσισαν να φτιάξουν μια διαδικτυακή πλατφόρμα - μοναδική ενδεχομένως στον ψηφιακό κόσμο -, απευθυνόμενοι όχι μόνο στο εγχώριο, αλλά και στο διεθνές κοινό που επισκέπτεται την Ελλάδα. Μίλησαν στη HuffPost Greece για το επιτυχημένο εγχείρημα και τα σχέδιά τoυς.
Πώς σας ήρθε η ιδέα της πλατφόρμας;
Το 2013 στα πλαίσια μίας έρευνας που μας ανατέθηκε για την ομαδοποίηση όλων των Ελληνικών φιλαρμονικών ορχηστρών και χορωδιών, διαπιστώσαμε την γενικότερη έλλειψη ομαδοποιημένης και χαρτογραφημένης διαδικτυακής πληροφορίας των πολιτιστικών δράσεων της Ελλάδος, κάτι που δυσκόλεψε αρκετά την έρευνα μας.Η επόμενη χρονιά ήταν και η καθοριστική. Έχοντας ήδη ταξιδέψει ως λάτρεις των φεστιβάλ σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, στην Ήπειρο και τη Θράκη, καθώς και στα νησιά μας, συνειδητοποιήσαμε πόσο δύσκολο ήταν να ενημερωθεί κάποιος για τις φεστιβαλικές δραστηριότητες της Ελλάδας. Ο κύριος τρόπος για να γίνει γνωστό ένα φεστιβάλ ήταν μέσω φιλικών συστάσεων.
Το γεγονός αυτό, παράλληλα με την οικονομική κρίση και την ανάγκη που έχει η χώρα μας για την ανάπτυξη και προβολή των πολιτιστικών της δράσεων, γέννησε την ιδέα του AllAboutFestivals μίας διαδικτυακής πλατφόρμας που συνεισφέρει στην προώθηση των φεστιβαλικών δράσεων της Ελλάδας.
Ξεκινήσατε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, τί αντιμετωπίσατε;
Κάθε αρχή και δύσκολη, σίγουρα όμως δυσκολότερη με τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα. Η εφαρμογή των capital control και η εκτεταμένη οικονομική κρίση, αναμφισβήτητα δημιούργησε στο allaboutfestivals μεγάλη οικονομική ασφυξία, κοιτάζοντας όμως τη θετική πλευρά των πραγμάτων, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα συνεργασίας στην ομάδα μας, κι αυτό βγαίνει και στις ομάδες με τις οποίες συνεργαζόμαστε καθημερινά.
Συνεπώς οδηγηθήκαμε στο να προχωρήσουμε ένα βήμα περαιτέρω και με την άριστη συνεργασία των διοργανωτών των φεστιβάλ να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο του allaboutfestivals. Μεταφράζουμε διαρκώς στην αγγλική γλώσσα, έτσι ώστε και οι διαδικτυακοί επισκέπτες του εξωτερικού να έχουν μια αρκετά καθαρή εικόνα του φεστιβαλικού χάρτη της χώρας. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για οργανωμένο φεστιβαλικό τουρισμό ακόμα και σε περιόδους που δε θεωρούνται τουριστικής αιχμής. Αν κερδίσουμε το στοίχημα, θα ενισχυθεί και η εγχώρια οικονομία.
Παρά τις δυσκολίες, το στοίχημα μοιάζει να πετυχαίνει…
Η γενική εντύπωση του κόσμου που επισκέπτεται το allaboutfestivals.gr για την είναι θετική, κάτι που μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την βελτίωση του περιεχόμενου και της λειτουργικότητας του συστήματος της πλατφόρμας. Λαμβάνοντας υπόψη και την άψογη συνεργασία με τους διοργανωτές των φεστιβάλ, αλλά και με τα ιδρύματα της χώρας, τους πολιτιστικούς φορείς, τις περιφέρειες, και τους δήμους, το εγχείρημα φαίνεται θετικό.
Πού στοχεύετε τώρα;
Στόχος είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε να συγκεντρωθούν και να κατηγοριοποιηθούν τα περισσότερα ελληνικά φεστιβάλ, έτσι ώστε το AAF να μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες του με έγκυρο τρόπο την καλύτερη δυνατή φεστιβαλική πληροφόρηση, με λειτουργικό τρόπο.Μέχρι σήμερα, στη μηχανή αναζήτησης του allaboutfestivals.gr μπορεί κανείς να βρει και να ενημερωθεί για φεστιβάλ μουσικής, κινηματογράφου, θεάτρου, χορού, γαστρονομίας, και πολλών ακόμα κατηγοριών, εξειδικευμένων και μη, όπως λογοτεχνίας, χειροτεχνίας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης, αθλητισμού, τατουάζ και φωτογραφίας.
Έχουμε πραγματικά εντυπωσιαστεί με τα φεστιβάλ που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα από την φαντασία, τη δημιουργικότητα και το μεράκι των διοργανωτών και την τεράστια γκάμα δράσεων που δημιουργείται σε αυτά, κάτι που μας κάνει να αισιοδοξούμε και να κοιτάμε πλέον πολύ θετικά το πολιτιστικό μέλλον της Ελλάδας. Ευχόμαστε λοιπόν σε όλους μια καλή, υγιής, δημιουργική, χαρούμενη και γεμάτη αισιοδοξία νέα χρονιά, με ακόμα περισσότερα ΑΑFεστιβάλ.