Η θεραπεία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι συχνά παρεξηγημένη και γεμάτη από στερεότυπα και λανθασμένες αντιλήψεις και αντί να αντιμετωπίζεται ως κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που έχει την δυνατότητα να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους, στιγματίζεται.
Το να επισκέπτεται κανείς έναν ψυχολόγο δεν διαφέρει από το να επισκέπτεται κάποιος έναν γιατρό για ένα πρόβλημα υγείας. Το σημαντικό είναι να είμαστε υγιείς τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Έτσι, συγκεντρώσαμε 9 σημαντικά πράγματα που όσοι κάνουν θεραπεία θα ήθελαν να μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο.
1. Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να ντρέπεστε επειδή βλέπετε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας
Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν άγχος ή στεναχώρια, αλλά όταν τα συναισθήματα αυτά γίνονται ανυπόφορα η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει να πάρετε και πάλι τον έλεγχο της ζωής σας. Και αυτό είναι δικαίωμά σας και, σίγουρα, όχι κάτι για το οποία θα πρέπει να ντρέπεστε.
2. Υπάρχει ακόμα στίγμα σχετικά με την θεραπεία
Η αρνητική αντίληψη που έχουν οι άνθρωποι για την θεραπεία οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην άρνησή τους να αναζητήσουν την κατάλληλη θεραπεία. Έρευνα έχει δείξει ότι πολλοί είναι εκείνοι που πάσχουν από κατάθλιψη, αλλά δεν αναζητούν βοήθεια.
3. Σχετικά με τον τρόπο της θεραπείας, ο καθένας μας είναι διαφορετικός
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο καλούπι που να χωράνε όλοι, ούτε ότι μία θεραπεία που λειτούργησε για κάποιον θα λειτουργήσει και για κάποιον άλλον. Υπάρχουν διαφορετικές σχολές θεραπείας και διαφορετικές μέθοδοι που μπορεί να δοκιμάσει κανείς.
4. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που μπορεί να κάνει κάποιος θεραπεία
Ο χρόνος που χρειάζεται να περάσει κάποιος στην θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τις γενικές συνθήκες, το αίτημα του θεραπευόμενου, την σχέση που έχει με το συναίσθημα, το είδος της θεραπεία και πολλά ακόμη.
5. Όχι, δεν χρειάζεται να ξαπλώσεις στον καναπέ
Πολλοί έχουν συνδέσει την θεραπεία με την εικόνα του καναπέ (ντιβανιού), αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το ντιβάνι χρησιμοποιήθηκε από τον Φρόιντ, ο οποίος έκανε ψυχανάλυση, που είναι μία μόνο από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που υπάρχουν. Γενικά, στις περισσότερες (αν όχι σε όλες) τις θεραπευτικές προσεγγίσεις, θα καθίσετε απλά σε έναν καναπέ ή μία πολυθρόνα.
6. Μερικές φορές χρειάζεται χρόνος για να βρείτε τον κατάλληλο θεραπευτή
Εάν δεν έχει μπορέσει να σας βοηθήσει κανείς μέχρι σήμερα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν καλός ψυχολόγος, μπορεί απλά να μην σας έκανε εσάς. Πολλές φορές χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να βρείτε τον κατάλληλο θεραπευτή.
7. Όσοι βλέπουν ειδικό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πάσχουν από κάποια διαταραχή
Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους σε διάφορους τομείς της ζωής τους, από το άγχος της δουλειάς, μέχρι τα προβλήματα στη σχέση τους.
8. Ο ψυχολόγος σας δεν σας κουτσομπολεύει
Απαγορεύεται άλλωστε από τον κώδικα δεοντολογίας να μοιράζεσαι λεπτομέρειες σχετικά με τον θεραπευόμενό σου.
9. Η θεραπεία δεν οδηγεί απαραίτητα στην φαρμακευτική αγωγή
Ότι κάποιος επισκέπτεται έναν ειδικό ψυχικής υγείας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι βρίσκεται και σε φαρμακοθεραπεία ή θα ξεκινήσει τα φάρμακα. Από την άλλη, δεν σημαίνει ότι για άλλους τους ανθρώπους και όλες οι περιπτώσεις, η θεραπεία είναι μόνο αρκετή.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.