Πρόσφυγες και μετανάστες σε πούλμαν και πλοία, στις πλατείες, στους δρόμους και στις εθνικές οδούς. Όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Γιατί ενώ κατάφεραν να επιβιώσουν του πιο δύσκολου μέρους του ταξιδιού και έφτασαν ασφαλώς στις ακτές ενός ελληνικού νησιού και στη συνέχεια στο λιμάνι του Πειραιά, τώρα να πρέπει να σταματήσουν; Μόλις τέσσερις ημέρες πριν όλα ήταν διαφορετικά... Σύγχυση όμως δεν επικρατεί μόνο μεταξύ αυτών αλλά και μεταξύ ημών.
Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε διαθέσιμο διπλωματικό μέσο να υψώσει τη φωνή της κατά της απόφασης της πΓΔΜ να κλείσει αιφνιδίως τα σύνορα για τους Αφγανούς πρόσφυγες αλλά και κατά των ενεργειών της Αυστρίας που σήμερα φιλοξενεί κυβερνητικά στελέχη χωρών των Βαλκανίων- μέλη και μη μέλη της ΕΕ- για να χαράξουν μια κοινή πολιτική για το προσφυγικό με ζητούμενο την ανακοπή των ροών προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω του βαλκανικού περάσματος. Μέχρι στιγμής βέβαια και οι δύο χώρες δηλώνουν πως «ουδέν μεμπτόν» υπάρχει στις αποφάσεις τους. Η πΓΔΜ δια τους υπουργού Εξωτερικών της δηλώνει πως δεν έλαβε «καμία μονομερή ενέργεια», αλλά αντέδρασε στις αποφάσεις άλλων χωρών που «έκλεισαν» τα σύνορα, ενώ η Βιέννη πετάει στο μπαλάκι στη Γερμανία την οποία επικρίνει πως την πιέζει να σταματήσει τη ροή προσφυγών αλλά υπόσχεται στην Ελλάδα καθεστώς ανοιχτών συνόρων.
Παράλληλα τα αρμόδια υπουργεία και φορείς επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για να βρουν χώρους στέγασης και φιλοξενίας χιλιάδων προσφύγων- μεταξύ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός είναι γυναίκες και παιδιά- αφού οι υφιστάμενες είτε έχουν ήδη φθάσει σε πληρότητα το 100% είτε δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα να λειτουργήσουν στο 100%.
Για τέταρτη ημέρα την Τετάρτη, η ουδέτερη ζώνη Ειδομένης – Γευγελή έμεινε κλειστή για τους Αφγανούς αλλά και ο αριθμός των Σύριων και Ιρακινών που διήλθαν ήταν σημαντικά μικρότερος συγκριτικά με άλλες ημέρες, αφού συνολικά πέρασαν μόνο 860 άτομα.
Έτσι στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη αφού φιλοξενούνται περί τα 3.000 άτομα ενώ άλλοι 300 περίμεναν για ώρες σε βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.
Πάντως από νωρίς το πρωί της Τετάρτης εγκαινιάσθηκε και η λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με την έλευση τουλάχιστον 19 λεωφορείων με πρόσφυγες, επτά εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν ξεκινήσει από την Κοζάνη.
Στο μεταξύ λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται σταθμευμένα -λόγω των αγροτικών μπλόκων- ή καθ' οδόν σε όλη την εθνική οδό από Αθήνα καθώς, όπως προκύπτει από στοιχεία της Επιθεώρησης Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Καβάλα έχει ξεκινήσει ένα λεωφορείο, ένα από Τρίκαλα, 23 από Λάρισα, 13 από Μαγνησία και 11 από Φθιώτιδα.
Στο δε λιμάνι Πειραιά κατέπλευσαν δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Συγκεκριμένα το «Αριάδνη 2» μετέφερε 1.692 άτομα από Μυτιλήνη και Χίο και 13 άτομα το «Βlue star 2» από την Κω. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους 2 επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ άλλοι αναμένεται να μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
Παράλληλα όμως στον Πειραιά περιμένουν να μεταφερθούν 2.513 μετανάστες και πρόσφυγες που έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν με πλοία της γραμμής προς Καβάλα και Πειραιά. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, την Τρίτη και μέχρι το πρωί της Τετάρτης στο hot spot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1.696 άτομα.