Δραγασάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Να μη γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης

Δραγασάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Να μη γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, με τον Σύμβουλο Έκδοσης της HuffPost Greece, Παύλο Τσίμα
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, με τον Σύμβουλο Έκδοσης της HuffPost Greece, Παύλο Τσίμα
HuffPost Greece

Για την οικονομία και το προσφυγικό, δύο κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν την Ελλάδα, μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Μάλιστα τα χαρακτήρισε δύο ιστορικών διαστάσεων «εθνικά στοιχήματα» της σύγχρονης ιστορίας μας καθώς ο τρόπος αντιμετώπισης τους θα καθορίσει τη μελλοντική μας πορεία.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Δραγασάκης, η προσφυγική κρίση αναδεικνύεται σε κορυφαίο ζήτημα της εποχής μας με συνέπειες όχι μόνο οικονομικές αλλά και ευρύτερες πολιτικές και γεωπολιτικές. Ο τρόπος αντιμετώπισής της κρίσης, αν δηλαδή θα αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης ή ξενοφοβίας και ρατσισμού, διαμορφώνει τις νέες διαχωριστικές γραμμές και τις ιδεολογικές και πολιτικές ταυτότητες στην Ευρώπη αλλά και σε κάθε χώρα ξεχωριστά, προειδοποίησε.

«Η εικόνα των κλειστών συνόρων θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε πως η εικόνα των κλειστών συνόρων θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές ενώ προειδοποίησε πως η καταπάτηση των αρχών της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου προβλήματος, εφόσον δεν αποτραπεί, θα έχει καταλυτικές αποσυνθετικές συνέπειες και θα καταστήσει το πρόβλημα ανεξέλεγκτο.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα»

Ειδικά για τη χώρα μας ανέφερε πως, έχοντας ως προτεραιότητα και σταθερή στόχευση την αποτροπή του κλεισίματος των συνόρων, πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα. Στο πλαίσιο αυτό η δημιουργία καταλυμάτων και άλλων υποδομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών πρέπει να ιδωθεί όχι ως ένα βάρος ή ως μια υποχρέωση προς τρίτους αλλά ως ένα μέσο θωράκισης μπροστά στον κίνδυνο το πρόβλημα να καταστεί ανεξέλεγκτο.

Παράλληλα όμως ο κ. Δραγασάκης κατέστησε σαφές, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι όραμά μας να γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πρόκειται για μια τεράστια παγίδα την οποία πρέπει να αποφύγουμε ακόμη και αν συνοδευόταν με πρόσκαιρα υλικά οφέλη.

Το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της χώρας με όρους δημοκρατίας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, το οποίο αποτελεί μια ισχυρή βάση και για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, περιλαμβάνει:

  • Την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές με, όσο το δυνατόν, δίκαιο τρόπο.
  • Την εφαρμογή ενός προγράμματος παράλληλων δράσεων για τη στήριξη της κοινωνίας και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
  • Τη μετάβαση σ’ ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.
  • Την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια διαδικασία μετάβασης με προβλήματα και αντιθέσεις όπου το παλιό δεν εγκαταλείπει εύκολα τις θέσεις και τις συνήθειές του. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ως παράδειγμα τον επιχειρηματικό χώρο όπου από την μία πλευρά υπάρχουν επιχειρηματίες που στηριζόταν σε προνομιακές σχέσεις με τις τράπεζες και την εκάστοτε εξουσία και οι οποίοι τώρα δυσανασχετούν ή και αντιδρούν βίαια όταν συνειδητοποιούν ότι τα προνόμια τελείωσαν και πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ενώ από την άλλη πλευρά αναδύεται μια νέα επιχειρηματικότητα η οποία δεν επενδύει στις πελατειακές σχέσεις και στη φοροδιαφυγή αλλά στη γνώση, στα καινοτόμα και ποιοτικά προϊόντα και στη σωστή σχέση με τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Επίσης, με αφορμή την πρόσφατη αποκάλυψη κυκλώματος που κατηγορείται για εκβιασμούς, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επισήμανε πως σε αυτή τη χώρα δεν εκδηλώνονται μόνο φαινόμενα σήψης και διαπλοκής αλλά λειτουργούν και θεσμοί οι οποίοι, όταν υπάρχει πολιτική βούληση και στήριξη, ενεργούν με αποτελεσματικότητα.

Δημοφιλή