Συνεχίζονται και σήμερα Σάββατο οι συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών προκειμένου οι δύο πλευρές να έρθουν σε συμφωνία και να «κλείσει» το ζήτημα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, με την συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από το Ασφαλιστικό. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο καθώς χρόνος πλέον δεν υπάρχει και απομένουν ακόμη ανοικτά ζητήματα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν λείπουν, ενώ παραμένουν τέσσερα «αγκάθια» μεταξύ των δύο πλευρών ούτως ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το οποίο υπογράφει ο Πίτερ Σπίγκελ και αναφέρεται στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων, μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξαν πολλές φορές συγκρούσεςι αλλά και εντάσεις. Μάλιστα το δημοσίευμα επισημαίνει πως οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι έτοιμοι να φύγουν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία, κάτι που σύμφωνα με το δημοσίευμα θα προκαλούσε ερωτηματικά για το μέλλον του προγράμματος όπως επίσης και νέες καθυστερήσεις στις πολιτικά δύσκολες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους.
«Δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο (οι Έλληνες)» φέρεται να δηλώνει στους Financial Times πηγή από την πλευρά των δανειστών και συμπληρώνει «Υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών πως πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα (στη
διαπραγμάτευση)».
Όπως αναφέρει ο δημοσίευμα, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έφτασε μάλιστα στο σημείο να απειλήσει τους θεσμούς με συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην Ειδομένη, ενώ στο τραπέζι έπεσε και η διακοπή των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του Καθολικού Πάσχα, δηλαδή την επόμενη Κυριακή. Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η αναχώρηση των επικεφαλής των Θεσμών, καθώς την άλλη Κυριακή είναι το Πάσχα των Καθολικών αναφέρουν. Θα υπάρξει δηλαδή διακοπή για το Πάσχα των Καθολικών ενώ η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί μετά από αυτό. Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση διευκρινίζουν οι αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμου έλληνα αξιωματούχου ο οποίος ανέφερε πως η προσφυγική κρίση είναι ευρωπαϊκό ζήτημα πλέον, καθώς μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα απελευθερωθούν πόροι που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Ενστάσεις από τους δανειστές
Σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά το φορολογικό, για το οποίο κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε ότι «έχει κλείσει» δίχως όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες, στο τραπέζι έπεσαν σύμφωνα με πληροφορίες φόροι που έχουν ξανατεθεί προς συζήτηση και παλαιότερα. Όπως για παράδειγμα η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και η επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.
Οι δανειστές φέρονται επίσης να διατύπωσαν ενστάσεις για την παρατεταμένη καθυστέρηση στην είσπραξη φόρων που έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί, όπως για παράδειγμα η επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές φέρονται επίσης να πιέζουν και για την περίπτωση του ΟΠΑΠ, καθώς ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί το μέτρο της επιβολής του τέλους, 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη, στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ με αποτέλεσμα να μην έχει αποδώσει τα αναμενόμενα στον κρατικό κορβανά.
Τα έσοδα αυτά, δηλαδή από το τέλος των 5 λεπτών στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, υπολογίζονται μεταξύ 200 και 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 500 εκατ. ευρώ κάτι που θα έδινε «ανάσα» στα έσοδα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Επίσης, με τη λειτουργία των VLTs προκύπτουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ με τα συνολικά έσοδα να κυμαίνονται μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ.
Τα «τέσσερα» αγκάθια
Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε χθες αργά Παρασκευή το βράδυ η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου μέχρι το 2018 και τα πρόσθετα μέτρα κάλυψής του πέραν του φορολογικού και του ασφαλιστικού.
Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για τα μέτρα με τα οποία, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού, θα πρέπει να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό ύψους 1% του ΑΕΠ έως και το 2018.
Συζητήθηκαν τα μέτρα αυτά στα οποία συμφωνούν οι δύο πλευρές, δήλωσε ο ίδιος παράγοντας, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε ότι αφορά την απόδοσή τους για αυτό και θα αναζητηθούν πρόσθετα προκειμένου να κλείσει το κενό που απομένει. Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα συνεχισθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν έχουν μεν προχωρήσει αρκετά σε ότι αφορά το ζήτημα του φορολογικού, η τελική συμφωνία όμως θα υπάρξει μόλις «κλειδώσει» το σύνολο των θεμάτων. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό περί τα 600 εκατ. ευρώ το οποίο και θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο.
Επίσης τέσσερα είναι τα «αγκάθια» που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών και αυτά είναι:
Η απαίτηση του ΔΝΤ για χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, στην περιοχή των 7.000 ευρώ.
- Οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.
- Τα «κόκκινα» δάνεια, με το ΔΝΤ να επιμένει στην πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε funds.
- Η ένσταση από το ΔΝΤ για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών
Η επίθεση στο ΔΝΤ για το αφορολόγητο
Την ίδια ώρα μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών να εξαπολύουν επίθεση για τις απαιτήσεις των στελεχών του από την ελληνική κυβέρνηση τις οποίες χαρακτηρίζουν ως «ακραίες».
Η ελληνική πλευρά εξαπολύει επίθεση στο ΔΝΤ για το ζήτημα του αφορολόγητου ορίου, καθώς η στάση του ΔΝΤ αποτέλεσε έκπληξη για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών κάνουν μάλιστα λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία» στην οικονομική πολιτική.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η νέα ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους θεσμούς περιλαμβάνει αφορολόγητο όριο κοντά στις 9.300 - 9.350 ευρώ έναντι των 9.550 ευρώ που είναι σήμερα.
Πιο αναλυτικά, η ελληνική πρόταση για τη νέα φορολογική κλίμακα προβλέπει:
- Συντελεστή 22,5% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ (από 22% που είναι σήμερα).
- Συντελεστή 32% για εισοδήματα από 25.001 ευρώ έως 32.000 ευρώ (32% που ισχύει σήμερα για εισοδήματα από 25.001 ευρώ έως 42.000 ευρώ).
- Συντελεστή 42% για εισοδήματα από 32.001 ευρώ έως 60.000 ευρώ (σήμερα ο συντελεστής 42% επιβάλλεται για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 42.000 ευρώ).
- Συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.