
Το ISIS πρέπει να εξαλειφθεί, ενώ πρέπει όλοι να του αρνούνται το προνόμιο να αποκαλείται κράτος, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.
«Πρέπει να αντιδράσουμε. Φυσικά καταστρέφοντάς τους, και με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, όπου είναι απαραίτητο και εφικτό. Αλλά ο πόλεμος διεξάγεται από κυρίαρχα κράτη, ενώ η τρομοκρατία ασκείται από αδίστακτους και επικίνδυνους πυρήνες, που δεν τους αξίζει να θεωρούνται ως κυρίαρχα κράτη. Θέλουν να αποκαλούνται το Ισλαμικό Κράτος, αλλά τους λέμε Daesh», ανέφερε ο Ρέντσι σε ένα κείμενό του που διανεμήθηκε στα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου είναι πρόεδρος.
Τα σχόλια αυτά του πρωθυπουργού της Ιταλίας καταγράφονται μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες με τουλάχιστον 31 νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το ISIS.
Η Ιταλία συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον του ISIS στο Ιράκ και σταδιακά έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη χώρα αυτή. Την Πέμπτη, η υπουργός Αμύνης της Ιταλίας Ρομπέρτα Πινότι δήλωσε πως η Ρώμη θα αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στο Ιράκ κατά 130 άνδρες, ενώ θα στείλει επιπλέον 500 στρατιωτικούς για να προστατεύσουν το έργο της ενίσχυσης του φράγματος της Μοσούλης.
Μέχρι σήμερα η Ιταλία δεν έχει λάβει μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS στο έδαφος της Συρίας, με τον ΥΠΕΞ Πάολο Τζεντιλόνι να τονίζει ότι η Ρώμη δεν καταρτίζει σχέδια για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη εναντίον των τζιχαντιστών.
70 τζιχαντιστές στην Αυστρία
Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, ανέφερε σήμερα, Κυριακή, πως από την Αυστρία έχουν μεταβεί στη Συρία περίπου 270 τζιχαντιστές, από τους οποίους περίπου 70 έχουν επιστρέψει, που, κατά τη γνώμη της, θα πρέπει ερευνηθούν από την υπηρεσία κρατικής προστασίας και να δρομολογηθούν διαδικασίες εναντίον τους στη βάση του νέου νόμου περί Προστασίας του Κράτους, τον οποίο η ίδια θεωρεί τόσο σημαντικό, για αυτούς τους λόγους.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik)