Έφυγε από τη ζωή μια από τις 32 οροθετικές που είχαν διαπομπευτεί με υγειονομική διάταξη που είχε εκδώσει ο Ανδρέας Λομβέρδος, λίγο πριν τις εκλογές του 2012.
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσίευσε σήμερα, Πέμπτη 12 Μαΐου 2016, γράμμα της μητέρας μιας εκ των γυναικών, της Μαρίας, η οποία έφυγε από την ζωή τέσσερα χρόνια μετά την έκδοση της διάταξης που αναμενόταν να αλλάξει για πάντα τη ζωή την δική της και άλλων 31 γυναικών.
«Εγινε πια κι αυτό και τώρα ο κύριος Λοβέρδος μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Η κοινωνία σχεδόν καθάρισε από αυτές τις κοπέλες κι αυτό το φρόντισε ο ίδιος.
Εξευτέλισαν το παιδί μου, ήρθαν στο χωριό και το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέτασε το εγγόνι μου μέσα στο σχολείο, μας εκθέσανε όλους, μας ξεφτίλισαν.
Πήγαν τα κορίτσια στο υπόγειο της Γ' πτέρυγας του Κορυδαλλού αντί να τα φροντίσουν στα νοσοκομεία. Τους πέταγαν το φαγητό από τα κάγκελα και εκείνα την ίδια ώρα κατάπιναν μπαταρίες.
Δημόσια μας εξευτελίσανε και τώρα εγώ δημόσια ανταποδίδω λίγο πριν θάψω την κόρη μου ότι μπορεί πλέον να κοιμάται ήσυχος ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Και αυτό το λέω κι εγώ η μητέρα της, δημόσια, με το όνομά μου. Ευμορφία Κουλουριώτη»
Η ΕΦΣΥΝ δημοσίευσε και γράμμα ενός φίλου της Μαρίας, με το οποίο την αποχαιρετά και καταδικάζει όλα όσα είχαν τότε συμβεί.
«Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, η M... πέθανε, δεν θα μας μεταδώσει κάποια επικίνδυνη ασθένεια. Εμείς θα συνεχίσουμε να ζούμε υγιείς, να φροντίζουμε τα δικά μας παιδιά, τα δικό μας σπίτι, να βρούμε δουλειά στο δικό μας παιδί, και να χτυπάμε ξύλο “φτου φτου μακριά από μας” αν τύχει να διαβάσουμε ότι πέθανε μια 32χρονη κοπέλα εξαρτημένη από ουσίες και με AIDS.
Και το ακροατήριο του ελληνικού Κοινοβουλίου, ήσυχο που μία από τις 22 κοπέλες που απειλούσαν τη δημόσια υγεία το 2012 δεν βρήκε τελικά τη δύναμη να ξεφύγει, να ακούει τις αγορεύσεις και τις ηλίθιες εξυπνάδες του Λοβέρδου, του αξιότιμου βουλευτή και αξιότιμου μέλους της υγιούς ελληνικής καλής κοινωνίας.
Μακάρι να πίστευα ότι υπάρχει παράδεισος, να σε φαντάζομαι επιτέλους ήρεμη, ένας άγγελος δίπλα στους αγγέλους που μόνο αυτοί σου αξίζουν για παρέα σου.
Αντίο, Μαρία, από ένα γονιό που η δική του κόρη βρήκε τη δύναμη να αλλάξει»
Το χρονικό της ιστορίας
Η υπόθεση ξεκίνησε μόλις έξι ημέρες πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012, όταν ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, εξέδωσε την αμφιλεγόμενη υγειονομική διάταξη 39Α, η οποία βασιζόταν σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940:
«Εχοντας υπόψη την ανάγκη λήψης μέτρων για να προστατευτεί η υγεία του πληθυσμού, αποφασίζουμε: Λοιμώδη νοσήματα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία θεωρούνται τα νοσήματα που ορίζονται ρητώς από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ειδικά για το HIV, HBV, HCV θα υπάρχει ειδικός έλεγχος για τα άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, καθώς και για τα εκδιδόμενα άτομα. Οι αστυνομικές αρχές παρέχουν κάθε νόμιμη συνδρομή. Οι παραβάτες των διατάξεων της παρούσας τιμωρούνται κατά τα οριζόμενα. Τώρα, αν κάποιος δεν δεχτεί τον έλεγχο, τον κάνουμε με το ζόρι».
Λίγες ημέρες μετά, δεκάδες οροθετικές γυναίκες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην φυλακή με την κατηγορία ότι εκδίδονταν και με αυτό τον τρόπο αποτελούσαν κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Οι φωτογραφίες τους παρουσιάστηκαν στα δελτία ειδήσεων με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη του Εισαγγελέα που εφάρμοσε την διάταξη.
Το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από γυναικείες οργανώσεις, ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ΚΕΘΕΑ και απλούς πολίτες.
«Εμείς κάνουμε έλεγχο. Μετά αναλαμβάνει η εισαγγελική Αρχή. Επιθυμία μας είναι να βγάλουμε και τις φωτογραφίες των πελατών. Επιτέλους, να υπάρξει τιμωρία», είχε απαντήσει σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Λοβέρδος.
Το 2015 ο ίδιος έριξε την αποκλειστική ευθύνη για την διαπόμπευση των γυναικών στον Εισαγγελέα, ξεχνώντας τις δηλώσεις που είχε κάνει πριν από τρία χρόνια.
Τη διάταξη διατήρησαν, παρά τις αντιδράσεις, οι υπουργοί Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, μέχρι που καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Και οι 32 γυναίκες που κατηγορήθηκαν συνολικά, έχουν αποφυλακισθεί. Οκτώ από τις γυναίκες αθωώθηκαν, 13 αντιμετώπισαν μικρότερες κατηγορίες, ενώ κάποιες που ήταν εξαρτημένες από τα ναρκωτικά οδηγήθηκαν στην φυλακή. Ορισμένες από τις γυναίκες έφυγαν από τη ζωή πριν αθωωθούν.
«Ερείπια». Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μιας διαπόμπευσης
Η υπόθεση είχε απασχολήσει τον ελληνικό και διεθνή Τύπο, ενώ ενέπνευσε το ντοκιμαντέρ «Ερείπια» (Ruins) της Ζωής Μαρούδη.