Ο Σόιμπλε εξομολογείται: Έκανα πίσω στο θέμα του Grexit για τη Μέρκελ

Ο Σόιμπλε εξομολογείται: Έκανα πίσω στο θέμα του Grexit για τη Μέρκελ
German Chancellor Angela Merkel, left, talks to Finance Minister Wolfgang Schaeuble during a debate at the German parliament prior to a vote on another bailout package for Greece, in the German Bundestag in Berlin, Wednesday, Aug. 19, 2015. (AP Photo/Markus Schreiber).
German Chancellor Angela Merkel, left, talks to Finance Minister Wolfgang Schaeuble during a debate at the German parliament prior to a vote on another bailout package for Greece, in the German Bundestag in Berlin, Wednesday, Aug. 19, 2015. (AP Photo/Markus Schreiber).
ASSOCIATED PRESS

Ο Σόιμπλε εξομολογείται. Διαφώνησα με τη Μέρκελ για την Ελλάδα, παραδέχτηκε. Εκείνος ήθελε το Grexit άλλα έπρεπε να ακούσει τη Μέρκελ που δεν ήθελε την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Η διαφωνία των δύο ήταν γνωστή από τότε που η Ελλάδα περνούσε αυτές τις δραματικές στιγμές της διαπραγμάτευσης, πριν ένα χρόνο, αλλά η παραδοχή από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας έγινε τώρα. Και έγινε σε δείπνο που διοργάνωσε η Handelsblatt. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, οι 600 καλά επιλεγμένοι προσκεκλημένοι, πολιτικοί, οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες, διπλωμάτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, βίωσαν έναν χαλαρό υπουργό Οικονομικών να συζητά με τον αρχισυντάκτη της Handelsblatt, Sven Afhüppe.

Το τότε

Έτσι, στο αίθριο του Γερμανικού Ιστορικού Μουσείου στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, μια χώρα που απορροφά τα τελευταία 6 χρόνια μεγάλο μέρος των δυνάμεών του. Είπε ότι σε ένα πιθάρι χωρίς πάτο δεν πρέπει να ρίχνει κανείς καθαρό κρασί. Ανέτρεξε στις τραγικές ημέρες πριν ένα χρόνο, όταν ήθελε να πετάξει έξω την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Η Μέρκελ τότε είχε πάρει διαφορετική απόφαση. «Δεν είναι μυστικό ότι υπήρχε διαφωνία απόψεων, αλλά η απόφαση ελήφθη και την αποδέχθηκα. Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

...αλλά και με καλά λόγια

Όμως ο Σόιμπλε είχε και καλά νέα από την Ελλάδα. «Οι αριθμοί από την αγορά εργασίας έχουν καλυτερεύσει, η οικονομία αναπτύσσεται και το χρέος μειώνεται». Στο δείπνο κάλεσε τους παριστάμενους να βοηθήσουν την Ελλάδα, «αλλά όχι άνευ όρων και με κάθε μορφή». Οι ήπιοι τόνοι που υιοθέτησε πρέπει να ικανοποίησαν τον Έλληνα πρέσβη, που ήταν κι αυτός ανάμεσα στους προσκεκλημένους, όπως κατέγραψαν συνδαιτυμόνες του. Οι ήπιοι τόνοι εξανεμίστηκαν όμως όταν αναφέρθηκε στο κούρεμα χρέους, που απέκλεισε στον αιώνα τον άπαντα. Σε απώτερο χρονικό διάστημα τοποθέτησε και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. «Τώρα δεν υπάρχει ανάγκη».

Προς έξοδο ο Σόιμπλε;

Η συζήτηση πήγε και στο πολιτικό μέλλον του Γερμανού υπουργού. Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, 73 χρονών, διανύει την τελευταία περίοδο στο υπουργείο των Οικονομικών, δεδομένου ότι λόγω ηλικίας δεν διαφαίνεται μέχρι τώρα πρόθεση να ξανακατέβει υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2017. Έτσι ήταν αναμενόμενη η ερώτηση: εάν έχει βλέψεις για το αξίωμα του Πρόεδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας. «Ο Κόνραντ Αντενάουερ έγινε καγκελάριος στα 73 του», απάντησε εν γνώσει πως μια τέτοια περιπαικτική απάντηση θα έδινε τροφή σε εικασίες.

Οι γερμανικές πιέσεις προς το ΔΝΤ

Επιστρέφοντας ξανά στο σήμερα, στο μυαλό της Γερμανίας είναι βασικά το μέλλον του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα έτσι με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το ΔΝΤ πιέζεται από τη Γερμανία να αποδεχθεί τις διαβεβαιώσεις της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο μέλλον, αντί για μια συγκεκριμένη και μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση που θέλει το Ταμείο. Το ΔΝΤ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δέχεται, επίσης, μεγάλη πίεση από την Ευρώπη για να δεχθεί ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης της Ελλάδας θα είναι λιγότερο συγκεκριμένος από αυτόν που ζητά.

Το Βερολίνο πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποδεχθεί ότι του προσφέρεται, ακόμη και αν τα στελέχη του Ταμείου δεν είναι ευτυχή με αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η αχίλλειος πτέρνα του ΔΝΤ είναι ότι το Διοικητικό Συμβούλιό του ελέγχεται από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τις ΗΠΑ, καμία από τις οποίες δεν επιθυμεί μία νέα ελληνική κρίση. «Αυτή η πραγματικότητα της ισχύος μειώνει την απειλή το ΔΝΤ να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν είναι ικανοποιημένο», σημειώνεται.

«Ο κ. Σόιμπλε και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχουν αποφασίσει να αποφύγουν, για τώρα, κάθε ουσιαστική αλλαγή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που θα τους ανάγκαζε να έχουν μία πολύ δύσκολη συζήτηση στη γερμανική Βουλή», σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις προθέσεις τους.

Αναφορικά με τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι «το ΔΝΤ ζητούσε από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα, αλλά τώρα είναι πιθανόν να κερδίσει μόνο μία χαλαρότερη δέσμευση, αφήνοντας πολλά ειδικότερα θέματα πολιτικής για διαπραγμάτευση στο μέλλον», σύμφωνα με πηγές κοντά στις συζητήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «πέτυχε να πείσει τον κ. Σόιμπλε ότι περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, όπως επιθυμεί το ΔΝΤ, είναι πέραν αυτού που μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση», σημειώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Δημοφιλή