Με τα θετικά μηνύματα από όλες τις πλευρές να πληθαίνουν, κυβέρνηση και δανειστές προχωρούν την τεχνική δουλειά προκειμένου να καταλήξουν στην τελική συμφωνία έως το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Παράγοντες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις διαμηνύουν ότι στο Euro Working Group της Πέμπτης «έγινε δουλειά σχετικά με το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ και οι δύο πλευρές είναι κοντά σε τεχνική συμφωνία». Παράλληλα, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν και τη δουλειά σχετικά με τον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη» και σύμφωνα με εκτιμήσεις οι λεπτομέρειες του θα έχουν συμφωνηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου να ψηφιστεί μαζί με το πακέτο μέτρων έως τις 23 Μαΐου το αργότερο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στόχος είναι το πακέτο των έμμεσων φόρων, ο μηχανισμός αυτόματων δημοσιονομικών περικοπών, το πλαίσιο για την απελευθέρωση πώλησης κόκκινων και πράσινων δανείων και το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, να ψηφιστούν το Σαββατοκύριακο 21-22 Μαΐου.
Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες οι θεσμοί θα ολοκληρώσουν την επικαιροποίηση του μνημονίου και η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τη ψήφιση και των υπόλοιπων μέτρων που θα συμπληρώνουν το πακέτο συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ.
Στη συνέχεια οι επικεφαλής των θεσμών θα εισηγηθούν θετικά στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, προκειμένου στο Eurogroup να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα γίνει με την ανοχή και όχι τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ, το οποίο συνεχίζει να τηρεί σιγή ιχθύος, περιμένοντας τις αποφάσεις που θα λάβουν οι Ευρωπαίοι για τη διευθέτηση του χρέους.
Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο δεν θα συμμετέχει ακόμα στο Ελληνικό πρόγραμμα, με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να ψάχνουν τη φόρμουλα προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα εμπλοκή εξαιτίας της στάσης του ΔΝΤ.
Και αυτό γιατί όσο περνούν οι μέρες γίνεται ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να καταλήξουν σε συμφωνία για το χρέος πριν η Ελλάδα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και το Eurogroup να ανακοινώσει και επίσημα την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Ως εκ τούτου Ευρωπαίοι και ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να δοθούν στο Ταμείο οι εγγυήσεις που χρειάζεται για να παραμείνει στο Ελληνικό πρόγραμμα. Η διαδικασία βέβαια δεν θα είναι εύκολη από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών μεταθέτει την εφαρμογή των όποιων αποφάσεων για το χρέος μετά το 2018, ενώ το Ταμείο επιμένει σε λύση εδώ και τώρα, προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο και να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.