Αφιέρωμα στην Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα, την κοινωνικο-πολιτική κίνηση που ξεκίνησε το 1966 στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με στόχο την ενδυνάμωση του κομμουνιστικού οράματος του Μάο Τσε Τούνγκ, δημοσίευσαν οι New York Times (NYT), 50 χρόνια από το ξεκίνημά της. Η εφημερίδα εξηγεί τι ήταν αυτό το κίνημα, πως ξεκίνησε, ενώ αναφέρει και μερικές από τις συνέπειες.
Το κίνημα αποτελούσε κατά βάση προσπάθεια του Μάο να θέσει υπό έλεγχο τους ριζοσπάστες νέους που αντιδρούσαν στην ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος, αναφέρει το άρθρο. Οι κοινωνικές συνέπειες ήταν αμέτρητες, καθώς οι νέοι άρχισαν να μάχονται ο ένας τον άλλο, ενώ οι πνευματικοί άνθρωποι, όσοι είχαν διασυνδέσεις με τη Δύση ή με τη προηγούμενη κυβέρνηση διώκονταν.
Αρκετοί αξιωματούχοι έγιναν εξόριστοι. Κάποιοι κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν, αυτοκτόνησαν ή υπέφεραν για όλη τους τη ζωή από το ψυχικό άλγος που τους προκάλεσε η εξορία. Ορισμένοι ακαδημαϊκοί αναφέρουν ότι η εποχή αυτή συνέβαλε στην οικονομική μεταστροφή που σημειώθηκε αργότερα στην Κίνα, αναφέρουν οι NYT.
Ο Επανάσταση ξεκίνησε τον Μάιο του 196, όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα έβγαλε σε κυκλοφορία ένα έντυπο με τις ιδέες του Μάο. Παρόλα αυτά, δεν συμφωνούν όλοι για το πότε σταμάτησε το κίνημα. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι σταμάτησε με τον θάνατο του Μάο το 1976 και τη σύλληψη της «συμμορίας των τεσσάρων», η οποία περιελάμβανε τέσσερις «πυλώνες» της πολιτιστικής επανάστασης: Αυτοί ήταν η κυρία Μάο, ο Τζανγκ Τσουν-τσιάο, ο διευθυντής τύπου Γιάο Ουέν-γιουάν και ο Προστατευόμενος (Χουνγκ Ουέν).
Σύμφωνα με τους NYT, όλα ξεκίνησαν με το «Μεγάλο Βήμα προς τα Εμπρός», μια καμπάνια του Κομμουνιστικού Κόμματος που στόχο είχε να εξελίξει την οικονομία της Κίνας, η οποία μέχρι τότε βασιζόταν στην γεωργία. Το αποτέλεσμα ήταν να πεθάνει από την πείνα 45 εκατ. άνθρωποι. Ταυτόχρονα, σημαντικό στοιχείο για την έναρξη της Επανάστασης αποτέλεσαν και οι τεταμένες σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση. Αφορμή αποτέλεσε και το θεατρικό έργο «The Dismissal of Hai Rui From Office» που αναφερόταν στην απόλυση του υπουργού Αμύνης της Κίνας, Peng Dehuai, μετά την αποτυχία του «Μεγάλου Βήματος προς τα Εμπρός».
Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα και στους «Κόκκινους Φρουρούς» του Μάο, οι οποίοι στοχοποιούσαν και εξύβριζαν τους πολιτικούς εχθρούς του. Οι φρουροί σε πολλές περιπτώσεις κατέστρεψαν αρκετά μνημεία της Κίνας.