Πόσοι από εμάς λαμβάνουμε e-mail δουλειάς μέσα στο Σαββατοκύριακο; Πόσοι από εμάς δεν μπορούν με τίποτα να τα αγνοήσουν, αλλά κάθονται και τα διαβάζουν όλα; Και πόσοι από εμάς βλέπουμε το άγχος μας να χτυπάει κόκκινο ακόμα και τις δύο μέρες που υποτίθεται ότι ξεκουραζόμαστε; Εάν ανήκετε σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες, τότε ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε να μετακομίσετε στη Γαλλία (ή πολύ απλώς να μην κοιτάτε τα e-mail σας το Σάββατο και την Κυριακή, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).
Στην Γαλλία λοιπόν, μέσα στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας που έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί αναταραχές στην χώρα, υπάρχει και μία νομοθετική πρόταση που αφορά όσες εταιρείες έχουν 50 υπαλλήλους και άνω -για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η διάκριση, δεν το γνωρίζουμε. Προτείνεται λοιπόν οι εταιρείες αυτές να περιορίσουν τη δουλειά που αναθέτουν στους εργαζομένους τους στις ώρες γραφείου και να μην τους «ενοχλούν» και στην προσωπική τους ζωή. Αυτό, σύμφωνα με το BBC, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εδραίωση μίας συγκεκριμένης πολιτικής που θα ορίζει ποιες ώρες θα πρέπει να στέλνονται εργασιακά e-mail και ποιες όχι. Αλληλούια.
Η σημασία αυτής της πρότασης, αν και ακόμα δεν έχει ψηφιστεί, είναι τεράστια. Φανταστείτε πόσο σημαντικό είναι για το μυαλό σας το να αισθάνεται ότι μόλις κλείσει τον υπολογιστή του γραφείου, μπορεί αυτόματα και αποσυμπιεστεί και να συνεχίσει τη δουλειά την επόμενη μέρα το πρωί ή από Δευτέρα. Και εάν είστε από εκείνους που έχετε λάβει τα βραδινά ή Κυριακάτικα e-mail του τρόμου, τα οποία σας αναθέτουν νέες δουλειές, τότε ξέρετε για τι πράγμα μιλάμε. Αντίο χαλαρή βόλτα, αντίο ξεκούραση. «Οι εργαζόμενοι αφήνουν το γραφείο από φυσικής πλευράς, αλλά δεν αφήνουν τη δουλειά τους,» αναφέρει στο BBC ο Benoit Hamon της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. «Παραμένουν προσκολλημένοι σαν να φορούν κολάρο. Τα μηνύματα, τα κείμενα, τα e-mail κυριαρχούν στη ζωή ενός ατόμου μέχρι το σημείο που αυτός ή αυτή θα “σπάσει”».
Η εξάντληση των εργαζομένων αποτελεί ένα ζήτημα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Γαλλική κυβέρνηση, όπως αναφέρει η Huffington Post. Τον Φεβρουάριο η υπουργός Υγείας της Γαλλίας δημιούργησε μάλιστα μία ομάδα της οποίας σκοπός ήταν να ορίσει και να αντιμετωπίσει αυτό ακριβώς το φαινόμενο. Και όχι άδικα, αφού η εφημερίδα Les Échos, σε άρθρο της τον Απρίλιο, ανάφερε ότι ένας στους 10 εργαζομένους της χώρας διατρέχει υψηλό κίνδυνο εξάντλησης λόγω δουλειάς.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι υπέρ της πρότασης αυτής. Ο ερευνητής John Whittle του Digital Brain Switch, ενός βρετανικού προγράμματος που εξετάζει την επιρροή που έχει η τεχνολογία στο δίπτυχο δουλειάς-ζωής, είπε στην Washington Post ότι ίσως τελικά οι εργαζόμενοι να προσεγγίζουν με ακόμη περισσότερο τρόμο το γραφείο τους το πρωί της Δευτέρας, σκεπτόμενοι όλα αυτά τα e-mail που τους περιμένουν. Για τον ίδιο, η αποστολή των e-mail σε ώρες εκτός γραφείου δεν είναι το πρόβλημα, αλλά αντίθετα αυτό που θα πρέπει όντως να εξετάσουμε είναι η κουλτούρα που έχει εδραιωθεί, του να απαιτείται από τους εργαζομένους να κάνουν ολοένα και περισσότερα για να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό. Ναι, αυτή είναι μια συζήτηση που σίγουρα αξίζει να κάνουμε.