Μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 20 χώρες από το ΝΑΤΟ, αλλά και εκτός της συμμαχίας, άρχισε στην Πολωνία τη Δευτέρα, στο πλαίσιο προσπαθειών να καθησυχαστούν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που ανησυχούν λόγω των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει το Reuters, για πάνω από 10 ημέρες, περίπου 30.000 στρατιώτες, με τη στήριξη μεγάλων αριθμών οχημάτων, αεροσκαφών και πλοίων, θα αναπτυχθούν σε μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, μια κίνηση που πιθανώς να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Κρεμλίνου και της Δύσης.
Η άσκηση Anakonda-16, που περιλαμβάνει επιχειρήσεις όπως νυκτερινή επίθεση με ελικόπτερα και ρίψη Αμερικανών αλεξιπτωτιστών για την κατασκευή προσωρινής γέφυρας στον Βιστούλα, γίνεται ένα μήνα πριν σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, η οποία θα εγκρίνει την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη.
Ο στόχος της Anakonda-16 είναι η «εκπαίδευση, άσκηση και ενσωμάτωση της πολωνικής εθνικής διοίκησης και δομών δυνάμεων σε ένα συμμαχικό, πολυεθνικό περιβάλλον», ανακοινώθηκε από τη διοίκηση των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ παρέχουν 14.000 στρατιώτες, τη μεγαλύτερη δύναμη. Χώρες που δεν είναι στο ΝΑΤΟ, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, συμμετέχουν επίσης στην άσκηση.
Η Πολωνία μπήκε στο ΝΑΤΟ το 1999, μια δεκαετία μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στην ανατολική Ευρώπη. Η Βαρσοβία είναι ιδιαίτερα επικριτική όσον αφορά στις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, και έχει επανειλημμένα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την παρουσία του στο πολωνικό έδαφος.
Οι δυνάμεις της άσκησης
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση ξένων συμμαχικών δυνάμεων στην Πολωνία εν καιρώ ειρήνης- ενώ για πρώτη φορά μετά την εισβολή των γερμανικών δυνάμεων στην κατεχόμενη από τους Σοβιετικούς Πολωνία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (22 Ιουνίου 1941) γερμανικά τεθωρακισμένα θα διασχίσουν τη χώρα, κινούμενα από δυτικά προς τα ανατολικά.
Τη διοίκηση έχει ο Πολωνός υποστράτηγος Μάρεκ Τοματσίκι, και στην άσκηση περιλαμβάνονται 14.000 στρατιώτες από τις ΗΠΑ, 12.000 από την Πολωνία, 800 από τη Μ. Βρετανία και οι υπόλοιποι προέρχονται από άλλες χώρες.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στην άσκηση συμμετέχουν επίσης η Αλβανία, η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γεωργία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, το Κόσοβο, η Λετονία, η Λιθουανία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Τουρκία.
Αυξανόμενες εντάσεις
Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τη συμμαχία ότι απειλεί την ασφάλειά της επεκτεινόμενη ανατολικά, και προειδοποιεί ότι θα προβεί σε αντίποινα.
Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πως ασκήσεις όπως η Anakonda-16 και τα σχέδια για ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων στην περιοχή αποτελούν αμυντική αντίδραση στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και τη ρωσική στήριξη στους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει ανησυχίες για ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες πραγματοποιούν «πολεμικά παίγνια» χωρίς να ενημερώνεται εκ των προτέρων η συμμαχία.
Για λόγους διαφάνειας, για την άσκηση Anakonda, που γίνεται ανά δύο χρόνια και είχε πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά πριν από μία δεκαετία, έχει ενημερωθεί ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ανακοίνωσε ο πολωνικός στρατός.
Οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ έχουν χαρακτηριστεί από πρόσφατες «συναντήσεις» μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών τους. Τον Απρίλιο, δύο ρωσικά μαχητικά πραγματοποίησαν μια- σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους- εικονική επίθεση εναντίον αμερικανικού αντιτορπιλικού στη Βαλτική.
Η Ρωσία, από πλευράς της, έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ για «εκφοβισμό», εξαιτίας των κινήσεων αμερικανικού αντιτορπιλικού κοντά στα ρωσικά σύνορα στη Βαλτική και προειδοποίησε ότι θα αντιδράσει με «όλα τα απαραίτητα μέτρα» σε μελλοντικά περιστατικά.
Η Μόσχα κατηγορεί επίσης την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να εξουδετερώσει το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο με την ενεργοποίηση μιας αντιπυραυλικής ασπίδας 800 εκατ. δολαρίων στη Ρουμανία και την έναρξη εργασιών σε παρόμοιες εγκαταστάσεις στην Πολωνία. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι η ασπίδα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ΗΠΑ και της Ευρώπης από αποκαλούμενες «χώρες- παρίες».