Η Χίος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την μαστίχα, ένα μοναδικό ελληνικό προϊόν που κάνει τον γύρο του κόσμου, όχι μόνο για τη μοναδική του γεύση, αλλά και για τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Για τον λόγο αυτό, το Μουσείο Μαστίχας Χίου δεν θα μπορούσε ανοίξει πουθενά αλλού παρά από τα Μαστιχοχώρια, στη νότια Χίο, κοντά στο Πυργί. Τα Μαστιχοχώρια είναι το μοναδικό μέρος όπου «δακρύζει ο σχίνος» (ποικιλία pistacia lentiscus Chia) και παράγεται η μαστίχα, αν και σχίνοι υπάρχουν σε όλη τη Μεσόγειο. Μέσα από το πρίσμα της εγγραφής από την UNESCO της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (2014), δίνεται έμφαση στη διαχρονία και την αειφορία του διάσημου ανά τον κόσμο χιώτικου προϊόντος.
Τα εγκαίνια του Μουσείου Μαστίχας Χίου έγιναν το Σάββατο 11 Ιουνίου παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπιου Παυλόπουλου.