Έξαλλος ο Σουλτς: Θέλουμε τη Βρετανία εκτός όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μια ήπειρος όμηρος της διαμάχης στους Τόρις

Έξαλλος ο Σουλτς: Θέλουμε τη Βρετανία εκτός όσο πιο γρήγορα γίνεται
European Parliament President Martin Schultz speaks during a media conference at European Parliament in Brussels Friday, June 24, 2016. Voters in the United Kingdom voted in a referendum on Thursday to leave the 28-nation European Union. (AP Photo/Olivier Matthys)
European Parliament President Martin Schultz speaks during a media conference at European Parliament in Brussels Friday, June 24, 2016. Voters in the United Kingdom voted in a referendum on Thursday to leave the 28-nation European Union. (AP Photo/Olivier Matthys)
ASSOCIATED PRESS

Σε μια συναισθηματική και καθόλου ψύχραιμη δήλωση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, είπε, μιλώντας στον Guardian ότι θέλει η Βρετανία να φύγει άμεσα από την ΕΕ, από τη στιγμή που η ήπειρος έγινε όμηρος στη διαμάχη των Τόρις.

Όπως παραδέχτηκε, οι αρμόδιοι φορείς της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας -την πρόβλεψη της συνθήκης για την έξοδο κράτους μέλους της ΕΕ που θα είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε εφαρμογή.

Όπως είπε, η αβεβαιότητα είναι το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμασταν, προσθέτοντας ότι του είναι δύσκολο να δεχτεί ότι «μια ολόκληρη ήπειρος βρίσκεται σε ομηρία λόγω μιας εσωτερικής διαμάχης στο κόμμα των Τόρις».

Δεν είμαι βέβαιος ότι εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη μονομερή δήλωση ότι θέλουν να περιμένουν μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά αυτή δεν πρέπει να είναι η τελευταία λέξη, πρόσθεσε.

Κοινή δήλωση Γιούνκερ - Σουλτς - Τουσκ - Ρούτε: Η EE των 27 θα συνεχίσει

Νωρίτερα, Γιούνκερ, Σουλτς, Τουσκ, Ρούτε, σε κοινή δήλωσή τους, διαβεβαίωναν ότι η ΕΕ των 27, θα συνεχίσει.

Η δήλωση έχει ως εξής:

Ο Πρόεδρος Schulz, ο Πρόεδρος Tusk και ο πρωθυπουργός Rutte συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςJuncker. Συζήτησαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και προέβησαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Με μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία, ο βρετανικός λαός εξέφρασε την επιθυμία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λυπόμαστε για την απόφαση αυτή αλλά τη σεβόμαστε.

Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση αλλά δίνουμε ενωμένοι την απάντησή μας. Θα σταθούμε δυνατοί και θα υπερασπιστούμε τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ που συνίστανται στην προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της. Η Ένωση των 27 κρατών μελών θα συνεχίσει να υφίσταται. Η Ένωση αποτελεί το πλαίσιο του κοινού πολιτικού μας μέλλοντος. Μας ενώνουν η ιστορία, η γεωγραφία και κοινά συμφέροντα και θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας πάνω σε αυτή τη βάση. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, να αυξήσουμε την ευημερία και να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για τους πολίτες μας. Τα θεσμικά όργανα θα διαδραματίσουν πλήρως το ρόλο τους σε αυτή την προσπάθεια.

Αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες εφαρμογής της εν λόγω απόφασης του βρετανικού λαού, το συντομότερο δυνατό, όσο οδυνηρή και αν είναι η διαδικασία αυτή. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα παρέτεινε χωρίς λόγο την αβεβαιότητα. Διαθέτουμε κανόνες για τη μεθοδική αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης. Το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ταχέως διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τους όρους και προϋποθέσεις της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις αυτές, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα αυτή. Σύμφωνα με τις Συνθήκες που έχει κυρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, το ενωσιακό δίκαιο εξακολουθεί να εφαρμόζεται πλήρως στο Ηνωμένο Βασίλειο έως ότου αυτό δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ.

Όπως συμφωνήθηκε, η «Νέα διευθέτηση για το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 18-19 Φεβρουαρίου 2016, δεν θα τεθεί πλέον σε ισχύ και παύει να υφίσταται. Δεν θα γίνει νέα διαπραγμάτευση.

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζουμε ότι θα εξακολουθήσει στο μέλλον να είναι στενός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να διατυπώσει τις προτάσεις του για τον σκοπό αυτό. Οποιαδήποτε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα αμφοτέρων των πλευρών και να είναι ισορροπημένη ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις».

Δημοφιλή