Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος σε χιλιάδες υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να συλλάβει ή να εκδώσει στην Τουρκία τον Φετουλάχ Γκιουλέν προκειμένου να δικαστεί για το πραξικόπημα που επιχειρήθηκε το βράδυ της Παρασκευής.
Διαβάστε επίσης:
Φετουλάχ Γκιουλέν: Ο ορκισμένος εχθρός του Ερντογάν, στον οποίο θέλει να «φορτώσει» το πραξικόπημα
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως εάν πράγματι οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι σύμμαχες χώρες τότε θα πρέπει ο Αμερικανός πρόεδρος να τον βοηθήσει σε σχέση με την έκδοση του εξόριστου ιμάμη ο οποίος ζει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ και από την πρώτη στιγμή του πραξικοπήματος αρνήθηκε κάθε ανάμειξή του.
Ο Ερντογάν τόνισε πως το πραξικόπημα επιχειρήθηκε από μια μειονότητα εντός του στρατού και όχι από το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων.
Ο ίδιος απέδωσε την απόπειρα πραξικοπήματος σε «ξένες δυνάμεις που ήθελαν να στρέψουν το έθνος ενάντια στο στρατό».
«Γι αυτά τα γεγονότα είναι υπεύθυνη μια μειοψηφία στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τώρα θα υπάρξει κάθαρση» είπε και πρόσθεσε: «Αυτή η "παράλληλη δομή δε δίστασε να βομβαρδίσει τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε εναντίον τους» είπε και κάλεσε τις ΗΠΑ είτε να απελάσουν τον Φετχουλάχ Γκιουλέν, είτε να τον εκδώσουν στην Τουρκία. «Παραδώστε μας τον τρομοκράτη Γκιουλέν και στο εξής οι σχέσεις μας θα είναι πολύ καλές» δήλωσε ο Ερντογάν.
Το πλήθος ζητεί τη θανατική ποινή
Οι χιλιάδες υποστηριχτές του φώναζαν υπέρ της θανατικής ποινής σε όσους συμμετείχαν στο πραξικόπημα και ο Ερντογάν απάντηση ότι τέτοιου είδους αιτήματα ενδεχομένως θα συζητηθούν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Την ίδια ώρα το WikiLeaks δημοσιεύει έγγραφο του τουρκικού «Πατριωτικού Κόμματος» (Patriotic Party) με ημερομηνία 16 Ιουλίου σύμφωνα με το οποίο (το επιχειρούμενο πραξικόπημα ήταν κατασκεύασμα του καθοδηγούμενου από τις ΗΠΑ τρομοκρατικού κινήματος των Γκιουλενιστών». «Το πραξικόπημα δεν έγινε από τον τουρκικό στρατό αλλά αντίθετα έγινε κατά των ενόπλων δυνάμεων. Ο στόχος ήταν να σταματήσουν οι δράσεις κατά των οπαδών του Γκιουλέν που βρίσκονται εντός του στρατεύματος, να σταματήσει ο πόλεμος κατά του PKK και να εμποδίσουν την Τουρκία από το να επιτύχει ειρηνικές σχέσεις με χώρες όπως τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τη Συρία, χώρες με τις οποίες αυτή τη στιγμή οι σχέσεις είναι προβληματικές».
Ο ρόλος της CIA
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο «η οργάνωση του Γκιουλέν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της CIA που στόχο έχει να επιβάλει τις πολιτικές των ΗΠΑ στην Τουρκία. Μάλιστα οι συντάκτες του εγγράφου ισχυρίζονται ότι αυτοί που κατέρριψαν το ρωσικό μαχητικό τον Νοέμβριο του 2015 στα σύνορα με τη Συρία και είχε σαν αποτέλεσμα να βρεθούν οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας στο ναδίρ ήταν αυτοί που επιχείρησαν το πραξικόπημα.
Νωρίτερα το Σάββατοο Τζον Κέρι απάντησε σε πιθανό νέο αίτημα για έκδοση Γκιουλέν: "Μόνο αν υπάρχουν αποδείξεις πειστικές ότι υποκίνησε το πραξικόπημα, θα τον εκδώσουμε. Πρώτα να παρουσιαστούν πειστικές αποδείξεις ότι συνδέεται. Για την ώρα δεν έχουμε λάβει επίσημο αίτημα. Σε κάθε περίπτωση στηρίζουμε τη δημοκρατία στην Τουρκία".
Εν τω μεταξύ νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε όλες τις πλευρές στην Τουρκία «να ενεργήσουν με σεβασμό στο Κράτος δικαίου» έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε χθες στην χώρα, επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δημοσιεύτηκε σήμερα.
«Ο πρόεδρος και η ομάδα του εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών και υπογραμμίζουν την ζωτικής σημασίας ανάγκη όλες οι πλευρές στην Τουρκία να ενεργήσουν με σεβασμό στο Κράτος δικαίου και να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα βίας ή αστάθειας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επανέλαβε επιπλέον την υποστήριξή του στη «δημοκρατικά εκλεγμένη, πολιτική κυβέρνηση της Τουρκίας».
Γκιουλέν: Μπορεί το πραξικόπημα να σκηνοθετήθηκε από τον Ερντογάν
Όπως μεταδίδει ο Guardian ο Γκιουλέν σε μια σπάνια συνέντευξή του, η πρώτη από το 2014, ενώπιον μιας μικρής ομάδας δημοσιογράφων στο σπίτι του στην Πενσυλβάνια δήλωσε ότι απορρίπτει όλες τις κατηγορίες εναντίον του που τον θέλουν ως υποκινητή του πραξικοπήματος.
«Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος πιστεύει τις κατηγορίες που μου προσάπτει ο Ερντογάν» λέει ο Γκιουλέν και προσθέτει: «Υπάρχει η πιθανότητα το πραξικόπημα να ήταν σκηνοθετημένο με στόχο περαιτέρω κατηγορίες εναντίων των Γκιουλενιστών» αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Ερντογάν.
Ο ίδιος είπε πως υπέφερε κάθε φορά που προέκυπτε πραξικόπημα στην Τουρκία. «Τώρα η Τουρκία είναι στο δρόμο της δημοκρατίας και δεν υπάρχει επιστροφή» είπε.
Παράλληλα ο Alp Aslandogan σύμβουλος επικοινωνίας του Γκιουλέν δήλωσε ότι το μοτίβο του πραξικοπήματος της Παρασκευής ήταν πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα.
«Το πραξικόπημα ήταν ιδιαίτερα ανοργάνωτο και όλα μοιάζουν να εξελίσσονται προς όφελος του Ερντογάν. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το πως έγινε και εξελίχθηκε αυτό το πραξικόπημα» προσθέτει.