Και ενώ οι περισσότεροι ανέμεναν εσωτερικές διαφωνίες, διαμαρτυρίες και συγκρούσεις κατά την διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών που έλαβε χώρα στο Κλίβελαντ του Οχάιο την προηγούμενη εβδομάδα, τα «παρατράγουδα» ήρθαν από το «στρατόπεδο» των Δημοκρατικών.
Λίγες ώρες πριν την έναρξη του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών στην Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, το κόμμα δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από την WikiLeaks, με την επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, Debbie Wasserman Schultz, να ανακοινώνει ότι θα παραιτηθεί μετά τη λήξη του.
Η αναστάτωση προήλθε μετά την δημοσίευση 19.252 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) της Εθνικής Επιτροπής στην ιστοσελίδα WikiLeaks, τα οποία φέρονται να αποδεικνύουν αυτό που ισχυρίζονταν αρκετοί υποστηριχτές του κυριότερου συνυποψηφίου της: Το Δημοκρατικό Κόμμα υπονόμευσε τον Μπέρνι Σάντερς για να αναδείξει την Χίλαρι Κλίντον.
Παρόλα αυτά, οι αποκαλύψεις, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, δεν προέρχεται από το «στρατόπεδο» του Γερουσιαστή, αλλά από άλλο έθνος και συγκεκριμένα τη Ρωσία. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, θέλησε να χτυπήσει το Δημοκρατικό Κόμμα σε μια προσπάθεια να αναδείξει τον -αγαπημένο του- υποψήφιο πρόεδρο, τον Ντόναλντ Τραμπ.
Πράγματι, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ως η «Αμερικανική εκδοχή του Πούτιν» και έχει υποσχεθεί να δώσει τέλος στο ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες με αφορμή την ουκρανική κρίση. Ο Guardian είχε πρόσφατα περιγράψει το πόσο προσφιλής είναι ο ίδιος στον ρωσικό λαό. Δημοσίευμα του «Defense One», αναφέρει μάλιστα ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία «έβαλε το χεράκι της».
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς κατά πόσο τα e-mails αποδεικνύουν πράγματι την υπονόμευση του Μπέρνι Σάντερς. Ο αριθμός τους είναι μεγάλος και τα κυριότερα ειδησεογραφικά δίκτυα αποφεύγουν να συμπεριλάβουν στοιχεία τους.
Η WikiLeaks έχει κατατάξει τα μηνύματα με βάση τις λέξεις-κλειδιά που αναγράφονταν στο «θέμα» των e-mails, όμως -όπως είναι φυσικό- κανείς δεν περιμένει να βρει στοιχεία αναζητώντας μια φράση τύπου: «Υπονόμευση Σάντερς» ή «Πώς να ρίξουμε τον Σάντερς για να κερδίσει η Κλίντον». Χρειάζονται ώρες μελέτης για να διαπιστωθεί κατά πόσο ισχύουν οι κατηγορίες εναντίον της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών.
Παρόλα αυτά, δημοσιεύματα έχουν ήδη εντοπίσει μερικά από τα «αμαρτήματα» του κόμματος. Το «Defense One» αναφέρει πώς ανάμεσα στους τρόπους με τους οποίους το Κόμμα προσπάθησε να υπονομεύσει τον Γερουσιαστή ήταν το να τον παρουσιάσει ως άθεο στον βαθιά θρησκευόμενο αμερικανικό Νότο. Ο Σάντερς δεν θα μπορούσε να παραμείνει βουβός σε όλα αυτά.
«Κατά αρχάς, δεν είμαι άθεος», δήλωσε στο CNN.
«Είναι απαράδεκτο και λυπηρό να βλέπεις ανθρώπους σε σημαντικές θέσεις στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών να προσπαθούν να υποβαθμίσουν την εκστρατεία μου», τόνισε.
Πάντως, ακόμα και η ίδια η Κλίντον δεν δίστασε να σχολιάσει το περιστατικό, χαρακτηρίζοντας «λάθος» το να να υπεισέρχονται θέματα θρησκείας μέσα σε μια πολιτική διαδικασία. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν έχει διαβάσει κανένα από τα περιβόητα e-mails. (Όλοι ξέρουμε ότι η ίδια έχει καεί στο παρελθόν από τέτοιου είδους αποκαλύψεις της WikiLeaks).
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο Σάντερς είχε διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο που χειρίζονταν οι Δημοκρατικοί την εκστρατεία του πολύ πριν βγει τον εν λόγω σκάνδαλο στην επιφάνεια. Ο ίδιος είχε μάλιστα δεχτεί πρόταση από το Κόμμα των Πρασίνων να γίνει ο επίσημος υποψήφιός τους στον αγώνα για την προεδρία, πρόταση στην οποία μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει. Το τι θα ακολουθήσει μετά από την συγκεκριμένη υπόθεση θα φανεί τις επόμενες μέρες, ίσως μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου.