Οι γλωσσολόγοι όταν αναφέρονται στην ιστορική σχέση μεταξύ των γλωσσών και προσπαθώντας να κάνουν τους λιγότερο γνώστες του θέματος να κατανοήσουν την προέλευση και τις συγγένειες μεταξύ αυτών, μας παραπέμπουν στην εικόνα ενός δέντρου.
Ενός δέντρου που αποτελείται φυσικά από ρίζες, κορμό και από πολλά κλαδιά και παρακλάδια μικρά και μεγάλα. Κάπως έτσι αναπαρίστανται οι οικογένειες γλωσσών βάσει της δομικής και λεξιλογικής τους συγγένειας όπως έχουν αναλυθεί από γλωσσολόγους.
Μια υπέροχη αναπαράσταση λοιπόν για την προέλευση αλλά και τη συγγένεια των γλωσσών και σίγουρα η καλύτερη που έχουμε δει μέχρι σήμερα, είναι αυτή που βρήκαμε στην ιστοσελίδα Stand Still Stay Silent.
H δημιουργός, Minna Sundberg, συγκέντρωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από το ethnologue.com που όπως γράφει είναι μια «εκπληκτική πηγή πληροφοριών για τις οικογένειες των γλωσσών».
Πατήστε εδώ για να ανοίξει το infographic (credit: Minna Syndberg και Stand Stil Stay Silent
Και έτσι εγένετο αυτό το εντυπωσιακό infographic υπό τον τίτλο «Old World Language Families» στην οποία μπορούμε να δούμε τις γλώσσες και τις ομάδες γλωσσών που αποτελούν την Ινδοευρωπαϊκή Οικογένεια. Βέβαια όπως και η ίδια αναφέρει, μετά λύπης της υπάρχουν κάποιες γλώσσες που ομιλούνται από λιγότερο του 1εκατ ανθρώπων και δεν κατάφερε να τις «χωρέσει» στο δέντρο. Εξάλλου η Ινδοευρωπαϊκή Οικογένεια αποτελείται από εκατοντάδες γλώσσες ούτως ή άλλως και ήδη η εικόνα, αν και θαυμάσια είναι παράλληλα και κάπως χαοτική.
Και εάν αναζητάτε την ελληνική γλώσσα ακολουθήστε τα εξής βήματα. Πρώτα στη βάση του κορμού «Ιndo-European», μετά «Εuropean», και θα φτάσετε στον κλαδί «Hellenic» στην άκρη του οποίου βρίσκεται η ελληνική γλώσσα «Greek».