Θρίλερ επικρατεί στη λίμνη Δοϊράνη με κόκκινο πιράνχας το οποίο εντοπίστηκε στην πλευρά της ΠΓΔΜ και φέρεται να δάγκωσε και τον ψαρά το οποίο προσπάθησε να βγάλει από τα δίχτυα του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», το Ινστιτούτο Επιστήμης των Ζώων του Πανεπιστημίου των Σκοπίων ανέλυσε το περίεργο ψάρι και αποφάνθηκε ότι πρόκειται για έναν τύπο του… κόκκινου πιράνχας από τον Αμαζόνιο, που όμως δεν επιτίθεται στον άνθρωπο. Παρά το μικρό του μέγεθος, έχει κοφτερά δόντια και η όψη του προκαλεί τρόμο, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι βρέθηκε στο νερό όταν αφέθηκε ελεύθερο από κάποιον ιδιοκτήτη ενυδρείου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εμφάνιση… πιράνχας στη Δοϊράνη προκάλεσε θόρυβο στην ΠΓΔΜ, καθώς η λίμνη αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, μετά την Οχρίδα, και αποτελεί αγαπημένο θέρετρο για τους κατοίκους της γειτονικής χώρας αλλά και για τους Σέρβους, ενώ υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες, εστιατόρια.
Ο Μίτκο Γιάνεφ, ιδιοκτήτης εστιατορίου δίπλα στη λίμνη Δοϊράνη στην πλευρά της ΠΓΔΜ , ήταν από τους πρώτους που είδε το περίεργο ψάρι αλλά και τον ψαρά που το αλίευσε. Έσπευσε μάλιστα να το φωτογραφήσει, ενώ προσπάθησε και να του… ανοίξει το στόμα, αλλά δεν τα κατάφερε, αφού το ψάρι είχε αρχίσει να εκπνέει. «Ήταν μικρό, αλλά είχε όψη που σε... αγρίευε. Τέτοια ψάρια έχουν αλιευτεί σε πολλές σερβικές λίμνες.
Όπως έγινε γνωστό, στο Ινστιτούτο Επιστήμης των Ζώων παραδόθηκαν δύο τέτοια ψάρια (άλλοι κάνουν λόγο για τέσσερα) και η μελέτη τους συνεχίζεται. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το είδος αυτό έχει την ικανότητα να αλλάζει χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, συχνά μάλιστα παίρνει ένα κόκκινο χρώμα στην κοιλιά του, ενώ δεν αποκλείεται «για την αξιοπιστία των συμπερασμάτων μας», όπως αναφέρεται, να σταλεί σχετικό υλικό σε αντίστοιχα ινστιτούτα του Περού ή της Βραζιλίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του του Υδροβιολογικού Ινστιτούτου Ζόραν Σπιρκόβσκι, το είδος «είναι συγγενές του πιράχνας, είδος αυτού δεν ζει στο φυσικό της Ευρώπης παρά μόνο σε ενυδρεία και τρέφεται με φυτά και έντομα».
Από την πλευρά του ο βιολόγος-ιχθυολόγος, Μ. Κουτράκης υπογράμμισε πάντως πως «δεν υπάρχει κίνδυνος για τους τουρίστες και τους ψαράδες».
«Παρόμοιο είδος πιράνχας αλιεύτηκε στον Εβρο πριν ακριβώς από τέσσερα χρόνια, τον Αύγουστο του 2012. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ασυνείδητοι ή και θρασύτατοι που απελευθερώνουν τροπικά είδη από ενυδρεία», τόνισε στην εφημερίδα.