Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης με τις νέες του δηλώσεις για τον ιστορικό ρόλο της εκκλησίας και τη σχέση της με την ηθική έκπτωση της κοινωνίας, λίγες μόνο ώρες μετά τις αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών.
Ειδικότερα ο κ. Φίλης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra επέρριψε ευθύνες στην εκκλησία για τη στάση της την περίοδο της κατοχής και της χούντας.
Η εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας, τόνισε ο κ. Φίλης διερωτώμενος με «ποιο μέρος ήταν η εκκλησία και που ήταν στη χούντα και στην κατοχή».
Διευκρίνισε δε ότι για τους λόγους αυτούς στη συνταγματική αναθεώρηση θα προωθηθεί ρύθμιση για ένα ουδετερό-θρησκο κράτος.
Το απόσπασμα της εκπομπής όπου ο κ. Φίλης κάνει τις επίμαχες δηλώσεις βρίσκεται στο 24:44 λεπτό του βίντεο που ακολουθεί:
Με αφορμή τις δηλώσεις Φίλη η αρχιεπισκοπή ζήτησε την κασέτα της εκπομπής με σκοπό να διαπιστώσει αν εγείρονται νομικά θέματα από τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας.
Η απάντηση της Αρχιεπισκοπής
«Η μόνη απάντηση που αρμόζει σε όποιον υβρίζει ή συκοφαντεί την εκκλησία είναι το ίδιο της το έργο για τους πλέον αδυνάμους για τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας πέρα από κάθε διάκριση και για αυτούς του οποίους απευθύνονται πολλοί με πολλά λόγια και κανέναν λόγο», απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου της αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης.
Νωρίτερα, αιχμές κατά του κ. Φίλη άφησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κάνοντας λόγο για «απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα» με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών.
«Τα νέα προγράμματα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς - θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας στο σχόλιο του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου για τις αλλαγές που δρομολογούνται στο μάθημα.
«Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα. Η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει, σύμφωνα με τον νόμο, στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» αναφέρει και προσθέτει: «Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας».
«Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων» κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.