Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε: Έτοιμος ο UPSat, ο πρώτος δορυφόρος που φτιάχτηκε στην Ελλάδα. Εκτόξευση στις 30 Δεκεμβρίου

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε: Έτοιμος ο UPSat, ο πρώτος δορυφόρος που φτιάχτηκε στην Ελλάδα. Εκτόξευση στις 30 Δεκεμβρίου
Libre Space Foundation

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε ο UPSat, ο πρώτος δορυφόρος που φτιάχτηκε στην Ελλάδα, ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Libre Space Foundation, η επιτυχής παράδοση του στην Innovative Solutions In Space (ISISpace), έλαβε χώρα την 18η Αυγούστου στο Delft της Ολλανδίας. Η παράδοση του UPSat είναι η πρώτη ολοκληρωμένη στην ISISpace στα πλαίσια του προγράμματος QB50.

Μηχανικοί από Πανεπιστήμιο της Πάτρας (τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών & τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών) και το Libre Space Foundation, που κατασκεύασαν τον UPSat, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Von Karman και τους μηχανικούς της ISISpace ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλες τις διαδικασίες ελέγχου και παράδοσης, προκειμένου να επιτρέψουν την ενσωμάτωση του UPSat στο σύστημα εκτόξευσης της NanoRacks. Υπογραμμίζεται πως ο εν λόγω δορυφόρος αποτελείται από συστήματα που σχεδιάστηκαν, κατασκευάστηκαν, συναρμολογήθηκαν και δοκιμάστηκαν από την ομάδα του, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα. Σημειώνεται πως, πριν τον UPSat, είχε εκτοξευτεί (το 2014) ο Λ-sat της Lambda Team, (με έδρα στη Σίλικον Βάλεϊ) που ήταν ο πρώτος δορυφόρος που είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από Έλληνες επιστήμονες, με επικεφαλής ερευνητή τον Δρα Περικλή Παπαδόπουλο.

Ο UPSat θα παραδοθεί στην Orbital ATK, και στην συνέχεια θα εκτοξευθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσω του αυτοματοποιημένου διαστημοπλοίου τροφοδοσίας Cygnus, την 30η Δεκεμβρίου 2016. Μετά την επιτυχή σύνδεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο UPSat θα εκτοξευθεί από το σύστημα εκτόξευσης της NanoRacks που βρίσκεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Σηματοδοτείται έτσι ένα σημαντικό γεγονός προς την υλοποίηση του οράματος του Πανεπιστημίου της Πάτρας και του Libre Space Foundation για έναν δορυφόρο ελληνικής κατασκευής στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος ανοιχτών τεχνολογιών στο διάστημα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η αποστολή QB50 είναι μια διεθνής ερευνητική αποστολή 50 δορυφόρων με σκοπό την συλλογή δεδομένων για την θερμόσφαιρα, του ανώτατου στρώματος της ατμόσφαιρας της Γης. Το εγχείρημα συντονίζεται από το Ινστιτούτο δυναμικής ρευστών Von Karman. Όσον αφορά στο Libre Space Foundation, είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την προώθηση, εξέλιξη και ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα τεχνολογιών για το διάστημα. Το LSF σχεδίασε, κατασκεύασε και παρέδωσε υποσυστήματα του UPSat (hardware και software), αναπτύσσοντας τα ως εγχειρήματα ανοιχτού κώδικα.

Δημοφιλή