Θα περίμενε κανείς ότι ένα περιοδικό όπως η Vogue, το οποίο έχει κάνει όχι ένα, αλλά δύο εξώφυλλα με τη Chiara Ferragni, θα έδειχνε μεγαλύτερο σεβασμό και εκτίμηση στις fashion bloggers.
Η παρουσία -και κυρίως η κυριαρχία- τους στη βιομηχανία της μόδας έχει προκαλέσει αδιαμφισβήτητα αντικείμενο συζήτησης. Όλοι τα έχουμε σκεφτεί, πει και γράψει. Είναι τελικά ουσιαστικό και ενδιαφέρον αυτό που κάνουν; Αξίζουν όλα αυτά τα δωρεάν ρούχα και αξεσουάρ που τους στέλνουν; Ποια είναι η αληθινή επιρροή τους στη διαμόρφωση των τάσεων; Και, ανεξάρτητα από όλα όσα έχουν ειπωθεί, όλοι μας τελικά έχουμε βρει εκείνες που ακολουθούμε, θαυμάζουμε και αγαπάμε.
Η ίδια η βιομηχανία, ούσα έξυπνη, έχει αποδεχθεί την τεράστια δυναμική τους και έχει καταλήξει στο «εάν δεν μπορείς να τις νικήσεις, πήγαινε μαζί τους». Τα mainstream media εδώ και καιρό τις έχουν αφομοιώσει, χρησιμοποιώντας τις κατά κόρον για την παραγωγή πρωτογενούς περιεχομένου που θα προσελκύει περισσότερους αναγνώστες και ακόλουθους στα social media.
Μία εκ νέου συζήτηση η οποία τις στοχοποιεί μοιάζει λοιπόν παρωχημένη εν έτει 2016, αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο, η Vogue αποφάσισε να θυμηθεί ότι την ενοχλεί η παρουσία των fashion bloggers στη Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου.
Η Sally Singer, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ψηφιακού Περιεχομένου της Vogue, είχε κάτι καθόλου ευγενικό να γράφει για τις bloggers: «Παρακαλώ σταματήστε. Βρείτε μια άλλη δουλειά. Προμηνύετε το τέλος του στυλ».
Η κριτικός μόδας της Vogue, Sarah Mower, αποκάλεσε «αξιοθρήνητες» τις fashion bloggers, προσθέτοντας: «Δείτε πόσες φορές οι απελπισμένες ανεβοκατεβαίνουν έξω από τις επιδείξεις, στην κίνηση, με τον κίνδυνο να προκαλέσουν ακόμη και ατυχήματα, ελπίζοντας κάποιος να τις φωτογραφίσει».
Η Διευθύντρια Σύνταξης του Vogue Runway, Nicole Phelps, σχολίασε το γεγονός ότι οι bloggers δανείζονται ρούχα από τις εταιρείες: «Δεν είναι μόνο λυπηρό, αλλά και ενοχλητικό».
Και τελικά, η συντάκτρια ειδήσεων μόδας, Alessandra Codinha, θυμήθηκε να αναρωτηθεί τι σημαίνει τελικά η λέξη «blogger». Είχε μάλιστα και μία σπάνια στιγμή υπαρξιακής κρίσης: «Είναι ντροπιαστικό, ειδικά εάν σκεφτεί κανείς τι άλλο συμβαίνει στον κόσμο». Εξαιρετικά βαθύ.
Όπως ήταν φυσικό, οι fashion bloggers δεν εκτίμησαν καθόλου τα όσα γράφτηκαν από τις δημοσιογράφους της Vogue.
H Susie Bubble έγραψε μία σειρά από το tweets, όπου υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι fashion bloggers δεν είναι οι μόνες που δανείζονται ρούχα, αφού όντως πρόκειται για μια πρακτική που υιοθετούν οι περισσότερες δημοσιογράφοι μόδας και οι στυλίστριες.
Ο blogger Bryaboy δήλωσε επίσης στο The Cut: «Γιατί επιτίθενται σε μία ομάδα ανθρώπων που έχουν βρει μία εναλλακτική πλατφόρμα για να βγάζουν τα προς το ζην κάνοντας κάτι παρόμοιο; Πρόκειται για ξεκάθαρο bullying! Έχουμε 2016, όχι 2009 και δεν μπορώ να πιστέψω ότι ακόμη κάνουμε αυτή τη συζήτηση».
Από την πλευρά της, η γνωστή fashion blogger Shea Marie του Peace Love Shea, ανέβασε στο Twitter της μια φωτογραφία που έχει βγάλει με τη τραγουδίστρια και μοντέλο, Caroline Vreeland, η οποία έμελλε να γίνει και η φωτογραφία με τα περισσότερα likes στο Instagram της Vogue. «Ειρωνικό», όπως γράφει και η ίδια.
Τα όσα έγραψε η Vogue σχολίασε στο Instagram και η ίδια η Vreeland, ανεβάζοντας μια φωτογραφία της μαζί με τη Διευθύντρια της Vogue, Anna Wintour. «Εάν συγκεκριμένα άτομα στην ομάδα σας μισούν τους bloggers και τους influencers τόσο πολύ, τότε γιατί τους χρησιμοποιείτε στις διεθνείς εκδόσεις σας για να αυξήσετε τις πωλήσεις. Δεν είμαι blogger αλλά βρίσκω τις πρόσφατες δηλώσεις σας παλιομοδίτικες και αγενείς».
Μάλλον θα ήταν ενδιαφέρον να μας πει η Vogue πόσα ακριβώς αντίτυπα πούλησαν τα τεύχη της σε Ιταλία και Τουρκία με το πρόσωπο της πιο διάσημης fashion blogger στον κόσμο, Chiara Ferragni. Ή να μας εξηγήσει γιατί επέλεξε να «περάσει μια μέρα μαζί της» στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου.
Που είναι άραγε το θλιβερό ή το ντροπιαστικό σε αυτό;